Rekordmange på jobbjakt: – Lojaliteten til arbeidsgiver er svekket

Åtte av ti har revurdert jobben i lys av pandemien, ifølge HR- og bemanningsselskapet Randstad. Markedssjefen forventer en ketchupeffekt på arbeidsmarkedet nå.

Markedssjef Christian Børresen i Randstad og Dfind mener funnene i undersøkelsene deres utgjør et faresignal for arbeidsgivere.
Publisert:

Mandag 3. januar registrerte Finn.no tidenes høyeste trafikk på jobb-sidene deres.

Det bekrefter Christopher Ringvold, leder for Finn jobb, overfor E24.

Han forteller at det er vanlig med svært høy aktivitet i stillingsmarkedet første arbeidsdag etter nyttår.

– Generelt pleier det også å være mange utlyste stillinger i januar, sier han.

Jobbanalytiker Christopher Ringvold i Finn sier det vanligvis pleier å være mange utlyste stillinger i januar.

Finn.no eies av Schibsted. E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram.

– Et faresignal

Finn-tallene er helt i tråd med Christian Børresens forventninger. Han er markedsdirektør i HR- og bemanningsselskapet Randstad.

De har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at svært mange nordmenn er åpne for å bytte jobb.

Av de 800 arbeidstagerne som har deltatt i undersøkelsen, svarte 51 prosent at de i løpet av de siste 18 månedene har revurdert om jobben de har passer inn i livet de lever. I tillegg har 30 prosent vurdert dette til en viss grad.

– At åtte av ti har revurdert nåværende arbeidsplass i lys av pandemien synes vi er et svært høyt tall og et faresignal til arbeidsgiverne, sier Børresen.

Les på E24+

DNB-direktører: – Det var som å få ny jobb, bare litt på speed

Lavere lojalitet etter hjemmekontor

Randstads tall viser at omtrent 25 prosent av alle arbeidstagere bytter jobb i løpet av et år.

– Selv om det ikke er noen drastisk endring, ser vi at jobbskiftetakten stadig øker, sier Børresen.

Markedssjef Christian Børresen i Randstad.

Pandemien har gjort arbeidsgivere særlig sårbare for å bli byttet ut raskt, mener han. Fordi blant alle som ble ansatt i fjor, er det en rekke personer som har et langt svakere forhold til arbeidsgiver enn normalt, takket være hjemmekontor.

– Mange av dem som ble ansatt digitalt har ikke den samme lojaliteten til arbeidsgiver som tidligere. Dermed sitter de også løsere i stolen med tanke på et skifte.

Børresen forteller at Randstad ser for seg en ketchupeffekt nå på nyåret med mange bedrifter som ønsker å ansette, samt en stor del av arbeidstagerne som begynner å bevege på seg.

Les på E24+

NHH-forsker: Derfor er det bra å være sinna på jobb

Har samme hypotese

– Dette er noe vi ikke har nok data på ennå, men vi sitter nok med samme hypotese, sier Ken Gøran Bjørk, avdelingsdirektør HR og utvikling i Statens vegvesen.

Han forteller at mange har sluttet i vegvesenet de siste to årene. Ifølge Bjørk er det flere årsaker til dette, ikke minst en stor omstilling i fjor, men også pandemien har nok hatt en effekt, sier han.

– Vi har ansatt svært mange nye det siste året. Det er imidlertid for tidlig å si om de som ble ansatt i fjor sitter løsere i stolen, vi har ikke analysert dette tilstrekkelig ennå. Men det finnes flere eksempler, også i min egen avdeling, på folk som ble ansatt under pandemien og som har sluttet.

Han sier at den mulige hjemmekontoreffekten i form av lavere lojalitet er noe de må være oppmerksomme på.

– Mange ansatte har jobbet mye fra hjemmekontor under pandemien, og har dermed ikke hatt et fysisk miljø å gå til hver dag. Derfor følger vi nøye med på avgangstall og fokuserer på det vi vet at ansatte tiltrekkes av. Det vil si å ha spennende ting å jobbe med innenfor vårt samfunnsoppdrag, samt utviklingsmuligheter internt.

Les på E24+

Ti tips for en bedre kontorkropp

Rådville ledere

Daglig leder Mats Kristensen i Front Leadership driver med utvikling av ledere og forteller at han har strukturert oppfølging av 500–600 norske HR-direktører.

– Mange av dem er helt rådville når det kommer til hvordan de skal klare å beholde og utvikle talentene sine. Få eller ingen har helt knekt den koden, sier han.

Kristensen tror denne problematikken er forsterket av pandemiens arbeidshverdag.

Daglig leder Mats Kristensen i Front Leadership.

–Helt klart, folk sitter løsere nå. På hjemmekontor blir man mer frakoblet jobben, man får ikke de samme relasjonene og det er færre kontaktpunkter med andre mennesker.

– Hva vil det bety dersom mange velger å bytte jobb samtidig?

– Når man går inn i en ny jobb så går prestasjonen og effektiviteten naturlig nok veldig ned i starten. Jeg har hørt estimater på at de som går inn i arbeidslivet nå kommer til å bytte jobb 14 ganger før de er 35. Det blir ikke engang halvannet år per jobb. På den tiden rekker man jo knapt nok å lære seg jobben før man skal ut igjen.

Kristensen sier at konsekvensen av dette kan være at virksomhetene mister kontinuitet, effektivitet og verdifull kompetanse.

– I tillegg rekker man ikke å bygge opp noe særlig følelsesmessig
tilknytning til arbeidsgiveren sin, og forskning viser at det går ut over
arbeidsprestasjonene.

– Når mange nå ser ut til å ville skifte jobb samtidig, frykter jeg at konsekvensene kan bli enda mer akutte for virksomhetene. Dagens arbeidsgivere er engstelige, virkelig.

Les på E24+

Endelig fast jobb, hva nå?

Les på E24+

Slik sikrer du deg krypto-talentene

Publisert:

Her kan du lese mer om