Økonomene venter ny heving i mars – tviler på rentekutt i år
Økonomene er ikke overrasket over at Norges Bank holder renten i ro. De fleste tror vi må vente til neste år før det blir tale om å kutte i styringsrenten.
Norges Bank holder renten uendret på 2,75 prosent. Dette er i tråd med hva et flertall av økonomene i Norge ventet på forhånd.
– Det kommer nok en heving til, for prispresset er fortsatt høyt og det er fortsatt guff i arbeidsmarkedet. Det viser at norsk økonomi ikke har bunnet under så langt. Dette taler for et knepp til på rente, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.
– Det gjenstår imidlertid å se om det blir den siste. Vår prognose er at Norges Bank stopper på tre prosent etter renteheving i mars. Men det er selvfølgelig en mulighet for at den kan stige bitte litt derfra, men ikke mye, sier hun videre.
Haugland sier hun tror ikke det blir rentekutt i løpet av 2023.
Utelukker ikke rentekutt i 2023
Ola H. Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, er ikke overrasket over at renten holdes i ro. Økonomiprofessoren utelukker ikke at det kan skje et rentekutt i løpet av året.
– Det er realistisk med en ny renteheving i mars. Og sånn som ting ser ut nå, virker det mest realistisk at styringsrenten ligger rundt tre prosent ved utgangen av året, sier han.
– Hvis vi ser en bevegelse i inflasjonen, og krigen i Ukraina skulle ta slutt, kan det ikke utelukkes at renten settes ned i løpet av året. Men det kommer i stor grad an på ting vi ikke har kontroll over selv, sier Grytten videre.
Han merker seg også at Norges Bank, ved å signalisere nok en renteheving i mars, tråkker hardere på bremsen enn både Sverige og Eurosonen.
Tror ikke på rentekutt
Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB konkluderer også med at de nordiske økonomene fikk rett i sine prognoser for dagens beslutning.
– Norges Bank peker på at veksten har vært sterkere enn ventet og at ledigheten har vært lavere, som betyr at inflasjonspresset kan vedvare.
Samtidig peker sentralbanken på at det globale inflasjonstrykket er på vei ned.
– Så samlet sett er bildet balansert, og så er det noe med at når man er så nære rentetoppen, så er det fornuftig å gå mer varsomt frem, sier Dalstø.
Hun tror Norges Bank nå vil lene seg tungt på harde data frem til møtet i mars.
– Det vil vise om vi allerede har nådd toppen eller om vi får en siste heving. Disse negative utsiktene som speiles i forskjellige sentimentindikatorer må også vise seg i faktisk hard data, sier Dalstø.
– Det vil si at vi må se at man ikke bare er pessimistiske, men at det faktisk er en avmatning i aktiviteten. Kommer den brått, så kan Norges Bank velge ikke å heve i mars, sier sjefstrategen, som legger til at SEB tror rentetoppen vil være på mellom 2,75 og 3 prosent.
Også Dalstø tror vi må vente til 2024 med å snakke om rentekutt.
Spent på lønnsoppgjøret
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, venter at den sannsynlige økningen i mars blir årets siste. Men hun tviler på kutt i år.
– Så sier Norges Bank tydelig at arbeidsmarkedet er strammere enn ventet. Det er en liten advarsel der om at det kan bli ytterligere rentehevinger med økt lønnspress.
– Så lønnsoppgjøret blir det mest utslagsgivende for styringsrenten i år?
– Jeg tror det. Når Norges Bank sier at det er høyere vekst enn ventet og at presset i arbeidsmarkedet er sterkere enn ventet, så antyder de nok at lønnsoppgjøret kan bli en usikkerhetsfaktor.
Tror på rentepause også i mars
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank forventer at renten holdes uendret også i mars.
– Vi har lenge ment at renteøkningen i desember var den siste i denne runden, men ser også at veksten har holdt seg bedre oppe og arbeidsmarkedet har vært strammere enn ventet, skriver Jullum i en e-post.
– Vi tror vi at vi er ved et vendepunkt i økonomien og at forbruket vil bremse og ledigheten begynne å stige. Vi forventer dermed fremdeles at Norges Bank holder renten uendret i mars, skriver han videre.