Flyr-sjefen om konkursen: – Veldig emosjonelt

Det ble en blytung uke for Brede Huser, som fikk sitte to måneder i sjefsstolen hos konkursrammede Flyr. Den største tabben ble gjort da selskapet startet opp, mener han.

Publisert: Publisert:

«Tomhet».

Det er gjennomgangstemaet da E24 møter Flyr-sjef Brede Huser i Flyrs lokaler torsdag, to dager etter konkursen. I de samme lokalene ble han intervjuet om å overta sjefsstolen for drøye to måneder siden.

Og nå er altså lokalene nesten tomme. Ribbede kontorpulter står igjen, på noen av dem står det kondolanseblomster fra ansatte og Luftfartstilsynet.

Les på E24+

Flyr fra utfordrer til konkurs: – Det var ikke liv laga

Spørsmålene om pengene, kriseplanen og «hvordan skal dette gå?» er erstattet med spørsmål stjålet fra sportsjournalistikken: Hvordan føles det egentlig nå?

Tårene presser seg på før han rekker å svare. Huser trekker nesten oppgitt på skuldrene over sin egen reaksjon – han visste jo at det ville bli første spørsmål. Svaret blir heller nettopp reaksjonen.

– Ja... Det er veldig emosjonelt, sier Huser.

Det har blitt nok av tårer i lokalene denne uken. 400 ansatte mister jobben. Kunder mister ferieturen sin. Aksjonærer mister pengene sine. Huser synes det er vondt å tenke på alle som blir påvirket.

– Tirsdagen var vi mye preget av adrenalin. I går kom tomheten. Det er jo skremmende og trist å se hvor fort det bygger seg ned når du først skrur av bryteren. Alt blir borte over natten. Alt det vi brukte to og et halvt år på å bygge opp.

Les på E24+

– Var vel noen som mente at jeg pisket litt hardt

Den største tabben

Huser beskriver to og et halvt intense år – som ideelt sett skulle resultert i et nært forestående pusterom.

– Vi har jobbet i oppoverbakke hele veien, det har vært enormt bratt. Vi har på en måte aldri klart å komme dit hvor vi kunne trekke pusten og gå inn i neste fase. Det vi har fått til på den tiden, er helt unikt. Jeg tror ikke du finner tilsvarende eksempler på å etablere seg på den måten, sier Huser.

– Og da er det så sykt frustrerende å vite at vi var så nære. Alt så bra ut. Fyllingsgraden i januar var på 82 prosent. Sommeren så kjempefin ut. Vi følte vi sto på et ordentlig godt sted kommersielt. Vi så at det løsnet.

Huser og resten av ledelsen hadde trua hele veien. At det endte med konkurs, kom omtrent like brått på dem som resten av selskapet. Utover det som allerede er kommet frem i mediene, kan ikke Huser kommentere prosessen frem mot tirsdagens konkurs.

Men er det én ting han skulle gjort annerledes, så må vi tilbake til starten i 2020.

– Er det én stor tabbe vi gjorde, er det at vi ikke hentet mer penger da vi startet opp.

– Hadde det vært mulig?

– Ja.

– Hvorfor gjorde dere ikke det?

– Vi hadde en forretningsplan, og den planen hadde et kapitalbehov. Etter det møtte man ting man ikke planla for. Vi planla ikke for deltavarianten. Vi planla ikke for at Norge ble nedstengt på nytt på grunn av omikronvarianten. Vi planla ikke for krig i Ukraina og rekordhøye oljepriser, sier Huser.

Les på E24+

Flyr ble utkonkurrert av to konkursbo

Flyr-sjefen er ikke nødvendigvis enig med dem som påstår at hovedårsaken til at Flyr måtte se seg slått, var at krisene hos konkurrentene Norwegian og SAS ikke ble verre.

– Det vi så nå, var at vi var så nær å få kontroll på topplinjen.

Oversvømt av meldinger

Torsdag ettermiddag ble det avholdt allmøte, hvor alle de ansatte ble informert av bostyrer om veien videre. Trolig får de fleste formelle oppsigelser i løpet av neste uke.

Midt i alt alvoret blir det plass til noe galgenhumor. Huser får melding om at han har vunnet 800 kroner i Vikinglotto. Direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon Lasse Sandaker-Nielsen sier det er for lite penger til å redde dem.

Det blir heller litt fri, litt tid til familien som ikke har sett noe særlig til Huser i det siste, og litt tid til å tenke på neste steg. Om det blir comeback til flybransjen, vil han ikke kommentere ennå.

– Men det har kommet noen henvendelser allerede. Det blir noen kaffer utover. Men jeg har ikke dårlig tid. Jeg er mest opptatt av å få en jobb jeg gleder meg til å gå på hver dag, sier Huser.

De ansattes jobber er kanskje hakket viktigere for ham akkurat nå – og der har det kommet langt flere henvendelser, forteller Huser.

– Vi blir oversvømt av meldinger fra folk som ønsker å ansette våre kolleger. De er etterspurt.

Les også

Alle Flyr-kunder får igjen returbilletten

Publisert:

Her kan du lese mer om