Astrup mener kraftutbyggingen går for sakte: – Kan ikke være sånn

Det er full kamp blant de politiske partiene på Stortinget om å ha den mest ambisiøse politikken for utbygging av kraft.

Energipolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup
Publisert: Publisert:

Tidligere i dag la energikommisjonen frem sin rapport om kraftsituasjonen i Norge.

Oppdraget var å finne ut hvordan Norge kan sikre kraftoverskudd på sikt, og unngå langvarig høyere strømpriser som kan ta knekken på norsk industri.

Flertallet i kommisjonen mener at Norge frem mot 2030 bør ha et mål om 40 terawattimer (TWh) ny produksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft, og et mål om 20 TWh energieffektivisering.

Det årlige norske strømforbruket er for tiden på om lag 140 TWh.

Statnett har varslet at Norge kan få kraftunderskudd i 2027. Det vil trolig føre til høyere priser enn ved et kraftoverskudd.

Vil ha ambisiøs kraftplan

Opposisjonspartiet Høyre mener det er tid for handling og sier at Norge styrer mot varig kraftmangel. Energipolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup vil ha en ambisiøs og gjennomførbar kraftplan frem mot 2030.

– Vi må ha mer av alt. Konsesjonsbehandlingstiden må ned, nettutbygging må forseres og vi må ha rammevilkår som gjør det attraktivt å satse på ny kraftproduksjon. Høyre har fremmet en rekke forslag om dette i Stortinget det siste året, men regjeringen har så langt levert mer prat enn handling, sier han.

På spørsmål om det kan skade demokratiske prosesser å kutte i konsesjonsbehandlingstiden er Astrup avvisende. Han mener at det ikke er noe problem å ivareta for eksempel lokale interesser.

– Det mener jeg er fullt mulig, og vi har fremmet forslag i stortinget også. Det er mulig å halvere saksbehandlingen i konsesjonsbehandlinger. Det kan ikke være sånn at det tar syv år å få en konsesjon, sier han.

Les også

Energikommisjonen legger frem rapport

– Mye bra

Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG, mener det er mye bra i energikommisjonens rapport og støtter en storstilt utbygging av havvind, sol- og vannkraft. Men han er kritisk til at blikket ikke rettes mot hvor kraften skal brukes.

– Vi løser hverken klimakrisen eller det grønne skiftet med hemningsløs vekst i energiproduksjon. Vi trenger energi til de mest effektive grønne bedriftene og den smarteste transporten. Ikke bare til alle som vil bruke masse billig energi, sier han.

Hansson sier at MDG fortsatt sier nei til utbygging av vindkraft i urørt natur, men at vindkraftutbygging i sterkt utbygde områder er noe partiet stiller seg bak og har fremmet forslag om tidligere.

Mageplask og handlingslammelse

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) går hardt ut mot regjeringen og kaller den handlingslammet i møte med kraftutfordringene.

– Rapporten fra Energikommisjonen viser regjeringens handlingslammelse. Nå har vi tapt et år på at regjeringen har skjøvet kommisjonen foran seg, sier han.

Rødt kaller rapporten for «nok et mageplask» fra regjeringen. Sofie Marhaug, energipolitisk talsperson i Rødt skulle ønske rapporten inneholdt flere kortsiktige tiltak for å få ned strømprisene til folk og næringsliv nå.

– Regjeringen har ingen tiltak for å få ned prisene på kort sikt. Flere ganger har de avvist Rødts forslag om en makspris på strøm, mens de selv ikke kommer med noe alternativ, sier hun.

Vil vente på høring

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at regjeringen vil komme tilbake med hvordan de skal følge opp kommisjonens anbefalinger.

– Vi trenger mer kraft, mer nett og mer effektiv energibruk for å sikre lave og stabile strømpriser. Dette påpeker energikommisjonen, og det er regjeringen allerede godt i gang med. Vi må komme tilbake til hvordan vi følger opp kommisjonens anbefalinger etter at rapporten har vært på høring, sier statsminister Jonas Gahr Støre i sin første kommentar etter at Energikommisjonens innstilling ble lagt frem onsdag.

Publisert: