Skal jakte 10.000 damer til styreverv

Det går mot kvotering av kvinner inn i flere norske styrerom. Nå går Futureboards og Amesto sammen for å gjøre jobben.

Yvonne Fosser i Amesto Culture & People og Turid Elisabeth Solvang i Futureboards skal samarbeide for å få fylt norske styrerom med kvinner.
Publisert: Publisert:

Mandag 13. mars går høringsfristen ut for næringsminister Jan Christian Vestres forslag om innføring av krav om at begge kjønn skal være representert med minst 40 prosent i styrene i norske selskaper.

Norge har allerede krav om 40 prosent kvinneandel i alle norske ASAASAAlmennaksjeselskaper. En organisasjonsform brukt av børsnoterte selskaper. -selskaper. Det nye forslaget skal gjelde ASASAksjeselskap, ikke børsnotert, ofte færre aksjonærer enn et ASA. Aksjonærene er ikke ansvarlig for selskapets gjeld og forpliktelser, det gjelder også i ASA.-selskaper.

Mest sannsynlig vil det nye kravet føre til at opp mot 10.000 norske selskaper må ut og jakte kvinner til styrene sine, og det kanskje allerede fra neste år.

– Vi er sikker på at dette kommer til å skje. De selskapene som ikke har den riktige kjønnsbalansen, kan bare begynne å jobbe nå.

Det sier Turid Solvang, stifter og daglig leder av Futureboards og medstifter av European Women on Boards, som applauderer forslaget.

– Da Vestre kom med forslaget om kvotering, tenkte jeg med en gang at dette kom til å skje, sier Solvang.

– Det ble ikke noe stor debatt. Ikke i nærheten av det vi så da vi diskuterte kvoteringen av kvinner inn i styrene til børsnoterte selskaper. Det vi så da var at når det først ble vedtatt, så gikk det veldig fort. Og så har det gått veldig bra.

Les på E24+

Karriere og småbarnsliv: – Det er litt ekstremsport å klare begge deler

– Må jobbe på en annen måte

Sammen Yvonne Fosser i HR- og rekrutteringsselskapet Amesto People & Culture, har de etablert et tiltak for å jobbe målrettet med å finne og utvikle kvinner til norske styrer.

Med på laget har de også blant andre forsker og sosiolog Anne Grethe Solberg og Chisom Udeze. Solberg regnes som en nestor innen rekruttering til mangfold. Hun har forsket på oppnåelse av kjønnsbalanse og mangfold, og jobbet med rekruttering av kvinner i praksis i en årrekke.
– Det trengs virkelig innovasjon på dette området. Utviklingen går for sakte. Planen er å ha et solid team som skal jobbe dedikert med å tiltrekke seg og utviklere ledere- og styrekandidater, sier Fosser.

Hun har bakgrunn som HR-direktør i Innovasjon Norge, og har jobbet med lederrekruttering i mange år.

– Man må jobbe på en annen måte når man skal rekrutterer til leder-, toppleder- og spesialistroller. Og spesielt når man skal gjøre noe med mangfoldet.

– Det vi ser mange sliter med er at det er vanskelig å tiltrekke seg kvinnelige kandidater til mannsdominerte bransjer, og de er vanskelige å beholde. Vi ønsker å hjelpe selskapene med å tiltrekke seg kvinnene, men også å jobbe med kulturen internt, sier Fosser.

– Helt konkret må vi være innovative og jobbe strukturert med rekrutteringen. Det er blant annet derfor vi har fått en forsker med på laget her, sier Fosser.

– Kanskje må selskapene sette seg ned å se mer på hva slags kompetanse de trenger i styrene, kanskje man bør tenke nytt om hele styremodellen og hva et styre egentlig skal bidra med?

– Og så må man lete i andre kanaler enn det man har gjort tidligere, tilføyer Solvang.

– Vår oppgave er å legge til rette for at de som skal ansette ledere har gode og høyt kompetente utfordrere til de kandidatene de vanligvis ansetter, både på kjønn, alder og bakgrunn, sier Fosser.

Næringsminister Jan Christian Vestre vil innføre krav om kjønnsbalanse i norske styrer.

Skal jobbe generelt med bedre mangfold

Med forslaget til Vestre kan det også komme en frivillig sertifiseringsordning for mangfoldsledelse. Dette fordi regjeringen mener det er for få kvinner representert i maktstrukturene i samfunnet.

Da man innførte regelen om minst 40 prosent kvinner i alle ASA-styrer, gikk andelen kvinner i norske styrerom fra fire prosent til 40 prosent på få år.

– Det fungerte med kvotering. Men det man så var at det ikke skapte flere ledere. Kanskje sovnet vi litt, fordi det er en vei å gå videre, sier Solvang.

– Fordi dette handler ikke om at kompetansen ikke finnes også hos kvinner. Det er noe fundamentalt som skjer i rekrutteringsprosessene som gjør at det rekrutteres mer fra det ene kjønnet, både til styre- og lederposisjoner.

Hun peker på at det gjerne er små grep som kan gjøres for å for eksempel få flere kvinner til å søke seg til en stilling.

– Det er forskning som sier at om du dropper å skrive «du er en teamplayer» i stillingsannonsen, og heller skriver «du er en som liker å jobbe i team», så får man flere kvinnelige søkere.

NHO støtter forslaget

Konkret går forslaget fra Vestre ut på at større aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, samvirkeforetak, stiftelser og boligbyggelag skal ha begge kjønn representert med minst 40 prosent i styrene. I tillegg skal de nye kravene kombineres med en frivillig sertifiseringsordning for mangfoldsledelse.

Kravene skal ikke gjelder de minste selskapene, og regjeringen har bedt om innspill fra næringslivet om hvor grensen for drifts- og finansinntekter, eller antall årsverk skal ligge.

Tidligere denne uken meldte NHO at de støtter forslaget fra Regjeringen. Organisasjonen mener kravet bør gjelder for de selskapene som må utarbeide årsberetning etter regnskapsloven, ifølge DN.

– At NHO nå støtter dette, er virkelig en gamechanger, sier Solvang.

Les også

Flere kvinner i ledende stillinger i finans

Les også

Mot kvotering av kvinner i europeiske styrer

Publisert: