Moteuken trenger mer penger

Den norske moteuken må klare seg uten tilstrekkelige sponsorer og statsstøtte.

  • Marthe Skaar
Publisert: Publisert:

Ved catwalken på Oslo Kongressenter myldrer det av unge frivillige som dytter på klesstativer og retter på stolene. Moteuken er helt avhengig av de totalt 300 personene som jobber uten lønn.

- Internasjonale motemesser har mye mer penger enn vi har. Vi ville aldri tatt ut en slik produksjon internasjonalt. Vi er ikke der de er enda. Det er snakk om kroner og ører for at vi skal opp på et høyere nivå, sier leder for moteuken Pål Vasbotten til E24.

Tirsdag åpnet Norges største moteuke "Oslo Fashion Week" for femte år på rad. Her har norske designere mulighet til å vise seg frem for internasjonale aktører og media, men moteuken er foreløpig langt unna de store motemessene i verden. Særlig målt i penger.

Under budsjett

- Oslo fashion week ligger fortsatt på et relativt amatørmessig nivå. Vi har ikke råd til å leie et eventbyrå og må ordne alt fra presse til festene selv. Ingen som jobber for oss får fullt betalt, sier Vasbotten til E24.

- Det er litt som å arrangere NM i langrenn. Vi klarer oss ikke uten de frivillige, legger han til.

Budsjettet for høstens moteuke ligger på 1,7 millioner kroner, men manglende sponsorinntekter gjør at de ligger rundt 500.000 under dette. Året sett under ett vil de også havne rundt den samme summen under budsjettet på 3,5 millioner.

- Vi har ikke fått inn de sponsorene vi ønsket. Den totale sponsorpakken er på rundt en million kroner, mens vi ønsket at den skulle være på en og en halv, sier Vasbotten.

Ingen statsstøtte

Selv om om høstens hovedsponsorer inkluderer den kjente kosmetikkprodusenten Max Factor og kjøpesenteret Steen & Strøm blir det altså ikke lagt mer penger på bordet.

- Det er ikke så stor tradisjon for sponsorene å bruke penger på mote. De tror at de når ut til en liten målgruppe, men det er helt feil, sier Vasbotten.

Moteuken, som tidligere har fått midler fra Innovasjon Norge, må i år klare seg uten statsstøtte. Vasbotten har prioritert å bruke tid på å skaffe sponsorkroner fordi prosessen med å få statsstøtte er så langtekkelig.

- Også er det nesten som å gå til foreldrene sine å be om penger. Vi vil gjerne vise at vi klarer det på egenhånd og er litt stolte over at vi gjør det, men vi skulle likevel gjerne hatt en mer regelmessig støtteordning. Oslo Fashion Week trenger støtte for å bedre produksjonen, sier Vasbotten.

Går i underskudd

Like lenge som moteuken har ekstistert har den gått i underskudd. Tidligere har Vasbotten vurdert å legge ned Oslo Fashion Week på grunn av manglende sponsorer og røde tall i boken.

Han understreker at hvis Oslo Fashion Week får inn nok penger til å ansette folk i hundre prosent stilling så vil det gagne motebransjen som helhet.

- Det var helt nødvendig å få Oslo Fashion Week opp å stå fordi vi får en langt større produksjon og høyere interesse for bransjen, understreker han.

På sikt ønsker Vasbotten også å tjene penger på moteuken, men hvor lenge han må vente på overskuddet vet han ikke.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Motebransjen ønsker risikoanalyse

  2. Hektisk nettverksbygging på etterfestene

  3. Norges nye designess

  4. Slik skal norsk mote hevde seg

  5. Lang miljøvei for motebransjen