Kinas monsterrakett Long March 5 skal fly for tredje gang

Forrige gang Kina skjøt opp sin største romrakett, landet den i havet. Nå står en rekke fremtidsplaner på spill når Long March 5 skal fly for tredje gang. 

PRØVER IGJEN: Long March 5 ble skutt opp for andre gang fra den kinesiske øya Hainan i juli 2017. Den gangen gikk oppskytningen galt, men i november 2018 skal Kina prøve igjen.

Foto: China Stringer Network Reuters
Publisert:,

I februar skjøt SpaceX opp verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy, med en Tesla i lasten. Det var et viktig steg på veien til månen og Mars for Elon Musk og USA.

Nå planlegger Kina å skyte opp sin egen monsterrakett, Long March 5, for tredje gang i november 2018, skriver nettavisen SpaceNews.

Long March 5 er ikke fullt like stor og kraftig som 70 meter lange Falcon Heavy, men den kinesiske kjempen på 57 meter kan skyte opp rundt en tredjedel så tunge nyttelaster.

Det vil komme godt med nå som Donald Trump skal skape mer business i rommet og det amerikanske luftforsvaret har gitt milliardkontrakter til både SpaceX og United Launch Alliance.

Baner vei til månen, Mars og ny romstasjon

Testen i november skal bane vei for innhenting av prøver fra månen, oppskytning av nye deler til Kinas egen romstasjon og en planlagt tur til Mars i 2020.

Les også

Slik skal Trump skape mer business i rommet

Mars-oppdraget blir Kinas første uavhengige interplanetære oppdrag, og testingen av oppskytning, nedstigning og landing begynte tidlig i år.

Long March 6 skal også sende romfartøyet Chang'e-5 til månen i 2019. Fartøyet skal hente inn 2 kilo med jordprøver, som skal sendes tilbake til jorden og lande i Indre Mongolia.

Testen er også viktig for neste generasjons rakett, Long March 5B, som skal skyte opp det 20 tonn tunge boligkvarteret til den nye kinesiske romstasjonen i 2019.

Den gamle romstasjonen, Tiengong-1, brant opp på vei inn i atmosfæren denne uken, etter at kinesiske myndigheter mistet kontrollen over den i 2016.

Forrige oppskytning endte i fallitt

Long March 5 debuterte i november 2016 fra den nye romhavnen Wenchang Satellite Launch Center på øya Hainan. Den første oppskytningen var en suksess, til tross for små problemer.

Les også

SpaceX bruker Norge for å få selge internett fra verdensrommet

Den andre oppskytningen var derimot en fiasko – og den andre ulykken på to uker. I juli i fjor havnet både raketten og den store satellitten Shijian-18 i Filippinerhavet.

Det var et stort tilbakesteg for det nye satellittdesignet Dongfanghong-5 (DFH-5). I tillegg ble flere oppskytninger utsatt mens kinesiske myndigheter etterforsket ulykken.

Ny satellitt skal tidoble Kinas hastighet

Oppskytningen i november 2018 skal sende en ny kjempesatellitt av typen DFH-5, ved navn Shijian-20, opp i geostasjonær bane rundt jorden.

Les også

Nær avtale med fransk rombyrå: Norsk teknologi kan bli sentral i nytt romkappløp

Shijian-20 er en eksperimentell telekommunikasjonssatellitt som kan gi Kina en kapasitet på opptil 300 gigabit per sekund, mot 20 gigabit per sekund i dag.

På sikt skal DFH-5-plattformen kunne gi Kina en kapasitet på 1 terabit per sekund.

Satellitten Shijian-20 skal også teste ut nye ion-raketter og lasere.

Kina har satt 40 oppskytinger som målet for 2018, en dobling fra rekordåret 2016, med Long March 5-oppskytningen i november som et høydepunkt.

Les også

SpaceX bruker Norge for å få selge internett fra verdensrommet

Les også

Norsk teknologi kan bli sentral i nytt romkappløp

Les også

Europa og Kongsberg vil tukte SpaceX

Her kan du lese mer om