Butikkjeden CMYK legger ned: – Bransjen har blitt meget utfordrende

Butikkjeden legger ned gjennom en styrt avvikling. – Netthandel er absolutt en av våre store utfordringer, sier selskapets daglig leder. 

LEGGER NED: Butikkjeden avvikler driften etter 14 i markedet, og to år etter at kjeden ført gikk konkurs. Illustrasjonsbilde.

Foto: Sara Johannessen NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

CMYK avvikler driften av de siste 18 butikkene i Norge, etter 14 år i markedet. Det bekrefter daglig leder Lise Færøvik overfor E24.

Årsaken er blant annet et tøft marked, og sterk konkurranse fra nettbutikker i utlandet.

– Kjøpeadferden er i en stor endring. Det er færre mennesker på kjøpesentrene, det handles mye i utlandet og selvfølgelig handles det på nett, sier Færøvik.

– Netthandel er absolutt en av våre store utfordringer, hvor «350-kronersgrensen» ikke har hjulpet oss.

Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti ble denne uken enige om å fjerne momsgrensen.

– Retail (detaljhandel, journ.anm) står overfor en endring som vil kreve store ressurser. Det vil nok dessverre være mange med oss som ikke har muligheten til å jobbe seg igjennom dette, sier Færøvik.

– Marginene presses mer og mer ned, fordi kunden forventer rabatterte varer året rundt. Vi selger tilbehør som flere og flere av de store kjedene har økt omfang av i sine butikker. Mange butikker klarer å øke volumet, også vi, men ikke å forbedre bunnlinjen.

Selskapets sjef sier det har vært både store oppturer og nedturer de siste årene.

– Det har vært noen utfordrende år i en bransje som er blitt meget utfordrende.

Gikk konkurs for to år siden

Butikkjeden, som blant annet selger klokker, smykker og vesker, slo seg konkurs i 2016 som følge av sviktende inntekter. 23 av de daværende 41 butikkene ble kjøpt opp av tidligere aksjonærer, og ble drevet videre.

Les også: (+) Det norske konkurs-mysteriet

Færøvik uttalte til E24 for to år siden at kjeden møtte stor konkurranse i markedet, og at daværende kronekurs forverret marginene til selskapet. Kjeden har nå 18 butikker over hele Norge.

Årsregnskapet for selskapet CMYK Norge fra 2017 viser et resultat før skatt på 9,1 millioner kroner. Både driftsresultat og årsresultat har vært negativt fra 2013 til 2017.

Har forsøkt flere tiltak

Færøvik sier de fleste butikkene vil legges ned 28. februar, men at noen vil bli drevet noen måneder lengre.

Les også

Varehandelen etter kriseåret 2018:– Julehandelen er viktigere enn på lenge

I en melding fra selskapets styreleder kommer det frem at flere tiltak som kostnadsreduksjoner, ny kapital og kampanjer ikke har vært nok til å snu den negative utviklingen.

«Omsetningsutviklingen har vært negativ i 2017 og 2018, til tross for at vi har gjort mange tiltak som kostnadsreduksjoner, nedleggelser, prisoffensive kampanjer og ny kapital, m.m.», heter det i meldingen.

Les også: (+) På innsiden av brusselskapet som gjør Coca-Cola rasende

Virke mener momsfritak koster arbeidsplasser

I dag kan nordmenn kjøpe varer for under 350 kroner momsfritt fra utlandet. Ordningen har vært omstridt, og handelsnæringen, med Virke i spissen, har rettet massiv kritikk mot den.

Les også

Svensk godterikjempe frykter ikke norsk moms: – Vil tåle det veldig godt

Da statsbudsjettet for 2018 ble lagt frem tidligere denne uken, hadde regjeringen og KrF blitt enige om å fjerne momsfritaket.

Det betyr at i tillegg til moms på 25 prosent på varer som koster under 350 kroner, må mottakeren betale en avgift for fortollingen. På varer med lav verdi kan denne utgjøre mer enn selve prisen på produktet. Men ordningen innføres først fra 1. januar 2020.

Virke-topp Harald Andersen sier de nå vil drive lobbyarbeid inn mot revidert nasjonalbudsjett for å overtale regjeringspartiene til å fremskynde fjerningen til 1. juli neste år.

– For vi har ingen tid å miste. Hver uke koster 350-grensen oss 40 arbeidsplasser og staten 20 mill. kroner i tapte momsinntekter, sa Andersen til E24 denne uken.

E24 har tidligere omtalt en Oslo Economics-rapport som konkluderte med at «350-kronersgrensen» har vesentlig mindre betydning på sysselsetting og verdiskapning enn forventet, samt en rapport fra konsulenthuset Menon Economics som viste at staten tjener milliarder om momsfritaket fjernes.

Les også

– Vil tåle det veldig godt

Les også

– Nettsalget vil utvilsomt vokse

Les også

Flere bedrifter går konkurs, men færre blir tvangsavviklet

Publisert:

Flere artikler