KLARER IKKE KONKURRERE MED ASIATENE: - Nordmenn er for dårlige for MBA i USA

Eksperter mener årsaken til at så få norske studenter studerer ved prestisjeskoler i USA er at de ikke klarer å konkurrere internasjonalt.

DOLLARGLIS: Harvard er det amerikanske universitetet som har uteksaminert flest milliardærer. Her fra eksamensfeiringen i fjor.

DOLLARGLIS: Harvard er det amerikanske universitetet som har uteksaminert flest milliardærer. Her fra eksamensfeiringen i fjor.

Publisert:,

Det går bare fem norske studenter på MBA-studiene på prestisjeskolene som er rangert på topp ti på Financial Times liste over verdens beste skoler.

- Norske studenter kunne med fordel ha vært bedre. Sånn som trenden er nå, går den ikke i riktig retning, sier Headhunter Per-André Marum. Han er en av Norges ledende headhuntere, og har selv studert ved en prestisjeskole i USA og jobbet i det høyt respekterte konsulentselskapet McKinsey.

Høye utdannelseskostnader og lav norsk interesse har tidligere fått skylden for de labre norske merittene. Førsteamunensis ved BI, Espen Andersen, har en annen oppfatning:

- Jeg tror det er mange faktorer som bidrar til at færre nordmenn studerer ved prestisjeskoler i USA. Det viktigste er at konkurransen blitt mye hardere, spesielt fra Kina og India, sier Andersen til E24.

- Konkurransen om studieplasser på prestisjeskolene i USA er nok høyere enn tidligere. Skolene i USA retter seg nok mer mot Asia ettersom dette markedet er mer interessant for amerikanerne enn det europeiske, istemmer Marum på sin side.

Høy pris- Ingen hindring

Andersen tror heller ikke prisen er av betydning.

- Jeg tror ikke prisen på et MBA-studium på Harvard har noe å si når norske studenter skal velge skole. Det er veldig mange om beinet og vanskelig å komme inn, understreker han.

Sist Andersen sjekket var det om lag 900 plasser på Harvards MBA-program, og over 4000 kvalifiserte søkere.

- Jeg tror ikke det lave antallet norske studenter på amerikanske prestisjeskoler i USA er på grunn av de høye prisene. Det finnes tross alt gode stipendordninger, sier Marum.

Les også:- Amerikanske skoler er for dyre

Bekymret

Headhunter Marum har vært i kontakt med den amerikanske ambassadøren i Norge.

- Jeg har vært i kontakt med den amerikanske ambassadøren, og han er bekymret for utviklingen. Hvis ikke denne trenden snur, kan forholdene mellom USA og Norge bli dårligere på sikt på grunn av manglende nettverk og kunnskap om hverandre. Norge har nok mest å tape på dette, understreker han.

Dårlig kvalitet i Norge

Marum mener MBA-programmet på BI ødelegger MBA-programmene i Norge sitt rykte utad.

- MBA-programmet på BI er for dårlig etter min mening, ikke minst kvantiteten og kvaliteten på studentene. Jeg mener BI har ødelagt MBA- og masterbegrepet i Norge, sier han.

Han tror det er lurere for norske studenter å sikre seg en bra MBA fra utlandet.

- Jeg vil anbefale norske studenter å ta en vel ansett MBA. Selv om det ikke er noe krav for alle ledere, utvikler man seg veldig både som person og leder, avslutter han.

Les også: Skolene som gjør deg rik

Les flere nyheter på E24.

Annonsørinnhold