Vi bruker mest i verden på sportsutstyr

Nordmenn handler overlegent mest sportsutstyr i verden, og Trond Stokke (36) fra Molde, er en av dem som trekker statistikken kraftig opp.

DEDIKERT ENTUSIAST: Da VG var på besøk manglet Trond Stokke fortsatt mye utstyr fra Svalbard-turen, og en del ekspedisjonsutstyr som var lånt ut til «Baffin Babes»-ekspedisjon til Sør-Georgia. Men som en av Norges råeste friluftsentusiaster har han mengder med utstyr uansett.
Publisert:

Utstyret som du her ser i Tronds garasje kan ta pusten av de fleste, både når det gjelder mengde, kvalitet og pris (les mer om ham et annet sted på disse sidene).

I fjor brukte Ola og Kari tre ganger så mye penger på sportsutstyr som snittet i Europa.

Les også: Tjener flesk på Birken-feberen

I 2011 svidde vi av nesten 11,5 milliarder til dette, viser en årlig rapport fra Sporting Goods Intelligence. Men samtidig er den jevne nordmann i dårligere form enn før.

Men selv om vi er verdensmestere i sportsbutikkene, er det en utvikling som vekker bekymring:

- Fra 2003 har det vært en tydelig økning i fysisk aktivitet. Men paradokset er at nordmenn generelt likevel er i dårligere form. Vi trener, ja, men vi trener ikke nok. Vi beveger oss lite daglig. Den hverdagslige aktiviteten har sunket drastisk, sier professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole. Han har forsket på utviklingen.

Sjekk nøkkeltallene for din favorittbutikk i E24 Bedrift

Det er et økende skille mellom de som trener mye og de som sitter stille. Tendensen er klar:

- Det er i ferd med å utvikle seg en høyt utdannet, kjøpesterk og svært aktiv elite som øker sin aktivitet. Det er en bekymring at skillet mellom de og andre øker, sier professoren.

(Saken fortsetter under bildet)

SYKKEL: Trond Stokke på stisykkel fra Sjurvarden ytterst i havgapet i Fræna kommune.

Stor trend

Breivik har tro på at nye livsstils-sporter og nytt utstyr skaper mer aktivitet for dem som kjøper, men han er overbevist om at en del også skaffer seg unødvendig utstyr.

- Det å være sporty er definitivt en stor trend. Utstyret viser at vi er med, sier sosiolog og trendanalytiker Christian Kjeldsen i Onliveresearch.

- Gjennom dyrt og flott utstyr kan vi kjøpe oss inn på trenden med å være sporty uten nødvendigvis å gjøre oss helt fortjent til statusen. Men bra utstyr kan være viktig for å prestere bra, sier Kjeldsen.

Sunn og aktiv

Han mener at et enormt fokus på det å være sunn, slank og aktiv, sammen med konkurranser som Birken, har vært med på å løfte frem trenden i Norge.

- Det handler om å presse grensene og være ekstrem. Det viser at vi har kontroll over kroppen og behersker ekstreme utfordringer, noe som gir en status og anerkjennelse. Samtidig har prestasjonene blitt noe vi deler med andre gjennom sosiale medier, som synliggjør prestasjonene våre og som gir øyeblikkelig belønning for innsatsen, sier Kjeldsen.

Det er nå som det snart er vinter, at nordmenn virkelig smykker seg med nytt sportsutstyr og kjøper stort.

De etablerte

- Toppturer og sykkel er de nye trendene. Det er ikke studenter som legger igjen masse penger. Det er de etablerte i alderen fra 30-60 år, sier skiansvarlig Hampus Karlsson i sportsbutikken Sportsbua i Trondheim.

Han forteller at det stadig kommer kunder som legger igjen 20 000-30 000 kroner på en handel når de skal handle vinterutstyr. Og det handler mye om mote for trendbevisste nordmenn.

- Noen vil vise frem det nye og beste utstyret for venner, selv om de hadde klart seg godt med enklere utstyr, sier Karlsson.

Å gå inn i utstyrsboden til Trond Stokke (36), er som å komme inn i en bugnende sportsbutikk - og alt utstyret brukes sønder og sammen.

- Det er nok mange som tenker at han der ikke får brukt alt dette utstyret, men det gjør jeg. Jeg har blant annet hundre toppturer på ski hvert år. Jeg har for eksempel bare ett par langrennsski fordi jeg bruker de lite, sier Stokke.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SKI: Trond Stokke kjører en av rennene ned fra Trolltindan i Fræna kommune.

Rå utstyrsbod

Sprekingen har en helt rå utstyrsbod, men han er også kjent som en av de aller største toppturentusiastene i Norge.

- Jeg er litt offshore og har en 80 prosent stilling fordi jeg prioriterer å jobbe mindre og heller få brukt utstyret mer. Hvis jeg ikke bruker utstyret selger jeg det. Og jeg kjøper ikke ny sykkel før jeg selger en annen, sier Trond Stokke som har en god jobb i et ingeniørfirma.

To uker på Svalbard på ski, stisyklingferie i Colorado i sommer, landeveissykkelturer til Mallorca og Italia, samt storkonsum av lokale turer, understreker at han utnytter utstyrsboden godt.

Vinterforberedelser

Stokke forbereder vintersesongen og har høstopprydding i den fullstappede utstyrsboden. Det er nok bra at samboeren Mari deler lidenskapen hans.

- Jeg kan nesten ikke tenke på hvor mye utstyr jeg har. Det er voldsomt, sier Stokke, som forteller at han fortsatt får den barnslige gleden over nytt utstyr

Verdier for over 100 000 kroner i ski, 45 000 i kajakkutstyr og over 100 000 i sykler, er eksempler. Og da er mengder med klatreutstyr, campingutstyr, skistøvler, breutstyr, klær og sykkelstæsj ennå ikke nevnt.

En god høytrykksspyler må også til når det har gått hardt for seg. Og det gjør det ofte. Men han har også oppdaget hvilke skatter som ligger ute av lite brukt utstyr på Finn.no.

- Det er masse steinbra brukt utstyr å få kjøpt. Det er spesielt bra å kjøpe brukte sykler etter Birken. Og «Østlandskjørte ski» er bra å kjøpe, de er gjerne veldig lite brukt, sier Stokke og ler.

Les også: Her er den typiske Birken-deltaker

Publisert:
Gå til e24.no