- Høyeste juspris på ti år

Prisen på appelsinjus har økt nærmere 300 prosent siden 2010.

POTENSIELL APPELSINKRISE: Appelsinjus kan bli manko på frokostbordet fremover.
Publisert:

Fra en gul krise til en annen: Prisen på appelsinjus i råvaremarkedet har steget til ny rekord. Så langt i år har prisen på appelsinjus klatret hele 25 prosent i USA, skriver BBC.

Daglig leder Siw Dejligbjerg Steen i Fellesjuice, et datterselskap til Tine, sier de har sett en stor oppgang på råvareprisene.

- Vi har registrert en økning i råvareprisene den senere tiden til et nivå som nå er det høyeste vi har sett de siste ti årene, noe vi bekymrer oss for, sier hun til E24.

Det Tine-eide selskapet importerer 90 prosent av appelsinene fra Brasil, mens resten kommer fra USA.

- Råvareprisen har økt nærmere 300 prosent siden inngangen av 2010. Årsaken for dette er dårlige avlinger spesielt, samtidig som det har vært stabil etterspørsel, sier Dejligbjerg Steen

Kan påvirke pris

Hun mener det er for tidlig å ta stilling til hvorvidt dette vil få konsekvenser for det norske frokostbordet.

- Vi har ikke ennå tatt stilling til hvorvidt dette vil påvirke prisene ut til våre kunder, som er kjedene i norsk dagligvarehandel og aktører i storhusholdningsmarkedet. Hvis situasjonen viser seg å vedvare eller situasjonen eskalerer videre, vil dette forsterke behovet for at prisene våre speiler økningen i råvarekostnader, sier Dejligbjerg Steen.

Usikker fremtid

Dejligbjerg Steen tror ikke de høye råvareprisene vil falle i nærmeste fremtid.

- Det avhenger først og fremst av størrelsen på den neste avlingen i Brasil. Vi ser ikke noe nedgang i prisene på kort sikt, sier hun.

Fellesjuice ser nå på avtaler med leverandører som kan sikre dem volum.

- I tillegg ser vi alltid etter alternative produsenter, også i land utenom USA og Brasil.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no