Kampen om luften

Norwegian venter drivstoffsmell på over én milliard kroner

Flyselskapet fraktet 61 prosent færre passasjerer i mars, sammenlignet med året før.

SATT PÅ BAKKEN: Store deler av Norwegians flyflåte står parkert etter at de aller fleste avgangene har blitt kansellert på grunn av coronakrisen.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det viser selskapets trafikktall som ble presentert mandag morgen.

Norwegian venter et drivstofftap på 1,06 milliarder kroner i kvartalet. Dette knytter seg til såkalt hedging i drivstoffmarkedet. Den totale summen inkluderer et tap på 868 millioner kroner til urealiserte hedgeposisjoner.

Mange flyselskap skjermer seg mot store svingninger i prisen gjennom å hedge seg – det vil si at de velger å kjøpe en andel av drivstoffet med levering frem i tid til faste kontraktspriser i motsetning til å kjøpe i spotmarkedet der prisene svinger fra dag til dag.

Den urealiserte delen av disse knytter seg til kontrakter selskapet har inngått fremover i tid. Blant annet gjør selskapet det kjent at det har hedget 161.000 tonn drivstoff i andre kvartal, til en pris av 574 dollar per tonn.

Les også

Disse har Norwegians fremtid i sine hender

Kraftig passasjerfall

I løpet av måneden har Norwegian stanset store deler av driften som følge av restriksjonene knyttet til coronaviruset. Dette har også medført at selskapet fraktet betraktelig færre passasjerer i mars.

Samlet fraktet selskapet 1,15 millioner passasjerer i løpet av måneden, en nedgang på 61 prosent sammenlignet med samme periode året før.

– Den ekstremt raske utviklingen av COVID-19-pandemien påvirket Norwegians trafikktall i betydelig grad denne måneden. Som følge av globale reiserestriksjoner og et stort fall i etterspørselen måtte Norwegian løpende kansellere flyginger i mars, sier Norwegian-sjef Jacob Schram i en kommentar.

Fyllingsgraden falt samtidig til 71,6 prosent, en nedgang på 13,8 prosentpoeng sammenlignet med samme periode i fjor.

Fra og med 25. mars har selskapet kansellert de aller fleste planlagte avgangene. Dette skjedde etter at det ni dager tidligere stanset rundt 85 prosent av den planlagte kapasiteten.

Les også

Norwegian ber kreditorene om pusterom

Krisepakke

Norske myndigheter har åpnet for at Norwegian kan sikre seg en lånegaranti på tre milliarder kroner, dersom en rekke betingelser oppfylles. Dette innebærer at staten garanterer for 90 prosent av lånebeløpet, mens de siste ti prosentene må garanteres fra banker.

Norwegian har tidligere varslet at de har oppnådd betingelsene for å få til de første 300 millioner kronene.

For å få tilgang til 1,2 milliarder kroner må selskapet sikre seg rente og avdragsfrihet fra kreditorene. Den siste delen på 1,5 milliarder kroner sikres når selskapet får en egenkapital på åtte prosent.

Les også

NHO: – Håper inderlig at Norwegian kan nyte godt av disse midlene

Staten kompenserer

Selskapet har også sikret seg inntekter fra staten i forbindelse med flere avtaler. Blant annet har selskapet fraktet hjem nordmenn som har sittet fast i utlandet.

– I samarbeid med myndighetene gjennomførte vi en rekke ekstra flyginger for å hente hjem tusenvis av skandinaviske reisende. Jeg vil rette en stor takk til alle våre dedikerte kolleger og kunder for all støtte de siste ukene, sier Schram mandag.

I tillegg er det inngått avtaler med flyselskapene som skal sikre at det opprettholdes drift på enkelte ruter som anses som samfunnskritiske, men som nå ikke er lønnsomme.

Den norske staten har gitt Norwegian ansvaret for å drifte 210 ukentlige avganger i denne ordningen. Myndighetene har varslet at de vil kompensere merkostnadene selskapene har for å drifte disse.

Les også

Staten betaler flyselskapene for 684 flyavganger i uken

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Aksjelive
 3. Norwegian
 4. Trafikktall

Flere artikler

 1. Meglerhus: Frykter at dagens markedsverdi snart er tapt

 2. Norwegian kansellerer 22 avganger på grunn av viruset

 3. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

 4. Annonsørinnhold

 5. SAS opplevde et passasjerfall på 59,7 prosent i mars

 6. Passasjerfall, men lønnsomhetshopp for Norwegian