Norlense lager beredskapstelt: Omstillingen fikk luft under vingene

På Fiskebøl i Vesterålen produseres det beredskapstelt alt hva remmer og tøy holder. Egnede medarbeidere rekrutteres fortløpende.

Her er selskapets hovedprodukt; oljelenser til bruk i forurensingsberedskapen.

Norlense AS
  • Erik Jenssen
Publisert: Publisert:

FISKEBØL (E24): Helt siden etableringen midt på 70-tallet har selskapet Norlense AS produsert oljevernutstyr for norske og internasjonale kunder.

Underveis fikk man ideen om å overføre noe av teknologien til beredskapstelt, og gjennom et samarbeid med Forsvaret utviklet selskapet tidlig på 2000-tallet et telt du ikke trenger teltstenger for å sette opp.

Bærestrukturen er høytrykksslanger som blir stive når de fylles med luft. Dermed er det bare å rulle ut teltpakken, sette på kompressoren og la teltet reise seg selv.

- Teknikken er overført fra metoden vi bruker for å spile ut toppen av oljelensene våre. Med denne metoden kan én person enkelt montere opp 20- 30 telt i løpet av en dag. Sammenlignet med rammetelt er de veldig lite krevende å montere, sier daglig leder Geir Sørensen.

Daglig leder i Norlense, Geir Sørensen har produktene kundene gjerne skulle ønske de allerede har på lager.

Norlense AS

Nytt bein å stå på

Norlense har opp gjennom årene levert et betydelig antall telt til kunder som Forsvaret, Røde Kors, NATO, samt flere ulike FN-organisasjoner.

Bruksområdene er alt fra feltsykehus og innkvartering til lagring av materiell.

- Vi har hatt en del virksomhet innenfor dette, og levert et stort antall telt. Men det har aldri tatt skikkelig av, og det har vi de senere årene jobbet målbevisst for å gjøre noe med. Vi så etter nedturen i oljebransjen fra 2014 at selskapet trengte flere solide bein å stå på, og beredskapstelt har utgjort en stadig større del av vår produksjonsvirksomhet, sier Sørensen.

Luftfylte høyttrykkslanger fungerer som teltstenger, og gjør teltet svært enkelt å montere.

Norlense AS

Snuoperasjonen lykkes

Han kom inn i selskapet etter at de lokale eierne måtte kaste kortene i en teknisk konkurs tidlig i 2017.

Selskapet blødde kraftig på grunn av sviktende etterspørsel etter oljevernutstyr. Fra å ligge på rundt 70 millioner i årlig omsetning frem til 2015 falt inntekten til drøyt 30 millioner, og med en negativ bunnlinje som utgjorde over halve omsetningen.

Men nå ser selskapet lys i tunnelen.

- Bunnlinja er fortsatt noe negativ, men det vil endre seg. I 2019 leverte vi positivt driftsresultat slik at situasjonen er vesentlig forbedret. Det har vært en tøff omstillingsprosess, men den er vi på mange måter i ferd med å sluttføre.

Et varig skifte

Korona-krisen ble i så måte en bekreftelse på at selskapet har rigget seg riktig.

- For å være en stor aktør i dette markedet måtte vi ha en høyere topplinje enn vi
har hatt til nå, og da måtte vi ha større kapasitet. Vi besluttet derfor å investere i flere maskiner for teltproduksjon for et halvt år siden, og vi ser nå at dette var en riktig beslutning. Staben teller i dag 45 ansatte, og selskapet rekrutterer nye medarbeidere fortløpende etter hvert som egnede folk søker.

Geir Sørensen understreker at produksjonsøkningen ikke bare handler om de kortsiktige behovene som har oppstått.

- Vi ser nå et varig skifte i etterspørsel. Vi vet ut fra tankesettet i oljevern at oppmerksomheten på beredskap ofte er høy lenge etter at man har opplevd en katastrofe,sier han.

– Vi forventer at det vil bli stilt spørsmål om man har de nødvendige kapasiteter på for eksempel feltsykehus. Vi ser at beredskapen var på et lavt nivåvi flere land, og vi opplever fra våre kunder at behovene er ganske desperate. Da er det naturlig at de vil sikre seg bedre for fremtiden.

Norlense AS

Godt å bidra

Samtidig som Sørensen og kollegene kan være fornøyde med å tilhøre en bransje hvor pilene peker oppover, har de en god følelse av å levere produkter som gir konkrete bidrag til håndteringen av situasjonen.

- Det er godt å se at våre produkter kommer veldig godt med i en slik katastrofe som vi nå ser. Vi blir stolte når vi ser på nyhetsinnslag der Norlenses telt står på utsiden av sykehusene. I tillegg gir kundene tilbakemelding på at de er veldig fornøyde med produktene våre, og da er det ekstra givende. Om vi kan legge til rette for at andre kan berge liv, så er det ekstra motiverende å jobbe med det vi gjør.

Les på E24+

Er gevinsten av sparte liv stor nok til å forsvare et nedstengt Norge? SSB-forskere har funnet et svar

Olje kommer tilbake

Han understreker avslutningsvis at selskapet ikke på noen måte forlater offshorevirksomheten.

- Oljevernutstyr er vår hovedvirksomhet, og vi forventer at etterspørselen på oljevernutstyr vil ta seg opp igjen etter hvert. Akkurat nå er nok aktørene i oljevern er mer opptatt av seg selv og egne prosesser enn å gå ut å gjøre investeringer. Men det vil ikke ligge nede lenge, vi har konkrete case som er vi er i sluttforhandling på, sier Sørensen.

Les også

Norsk startup lager smittesikre pasientbårer: – Merker en utrolig etterspørsel

Les også

Gikk fra å produsere reklamemateriell til verneutstyr: – Avtalen holder folk i jobb

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Beredskap
  2. Omstilling
  3. Telt
  4. Nordland

Flere artikler