FRA KRISE TIL KLONDYKE: På seks år har Hammerfest sentrum bokstavelig talt reist seg på nytt. Bak ligger skatteinntekter og ringvirkninger fra olje og gass i Barentshavet, påpeker olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på Barentshavkonferansen.

Karbonader, kjærlighet og karbon i Nord-Norges klondyke

- I love you, sa Kjell-Børge Freiberg til Alf E. Jakobsen. Grenseløs kjærlighet har gitt ny fart til Finnmark. Og Barentshavet skal forsyne verden med olje og gass i mange år til.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

- Den som besøkte Hammerfest rundt årtusenskiftet, vil knapt kjenne seg igjen nå. I dag kjennetegnes byen av næringsaktivitet og optimisme. Kanskje noen vil lage en sesong 2 av Lykkeland herfra?

Det er olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg som spør. Åstedet er Finnmark og verdens nordligste by Hammerfest.

Arenaen er byens nye storstue, Arktisk Kultursenter. Den er finansiert av oljepenger, og bygd på tomta til en nedlagt fiskefabrikk.

DET BEGYNTE MED Snehvit, og fortsatte med Goliat. Sistnevnte skapte skandaler, men også ringvirkninger:

Feltet gir direkte og indirekte 1200 arbeidsplasser i driftsfasen, som E24 meldte mandag. Etter en investeringsfase til 48 milliarderkroner.

Men dette har ikke kommet av seg selv. Blant mange faktorer er byens suverene ordfører Alf E. Jakobsen av de viktigste. Da Goliat åpnet for to år siden uttrykte Ap-nestoren sin kjærlighet til daværende statsråd Tord Lien:

- I love you!

Tirsdag fikk han svar fra Freiberg, som takket det lokale engasjementet:

- I love you, Alf!

KARBONADER OG ERTER: Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (t.h.) inviterte oljetopper og politikere til nok en frokost på rådhuset før Barentshavkonferansen. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) svarte med en kjærlighetserklæring til Ap-nestoren.

HAMMERFEST ER HISTORIEN om fiskeindustrien som forliste, folketallet som falt - og oljekampen som til slutt lyktes.

Etter flere tiårs jakt på olje og gass, kom omsider beslutningen om gassanlegget Snøhvit i 2001. Åtte år senere ble oljefeltet Goliat vedtatt. Siden har det gått oppover for hammerfestingene.

Og det er blitt flere av dem. Fra et bunnpunkt på 9020 innbyggere i 2002, til 10500 i 2019. Det tilsvarer en vekst på 100.000 innbyggere i Oslo. .

Snøhvit og Goliat har gitt folk i husan. Og folk fra verden til Hammerfest. Eiendomsskatt og vekst har gjort for byen det olja ga Stavanger. Rikdom og heisekraner. Hoteller og kulturhus. Nye skoler og stor optimisme.

DEN NEVNTE BORGERMESTER Alf E. Jakobsen har vært med hele veien, som ordfører siden 1999.

Ikke bare har han blitt gjenvalgt fem ganger. Arbeiderpartiet økte oppslutningen med 5,9 prosentpoeng i 2015. Til 71,1 prosent.

Elsket av folket, men også av politiske motstandere. Nettopp der ligger noe av oppskriften for Hammerfest, understreker Jakobsen overfor E24:

- Gjennom alle år har vi vært en stor gruppe som jobber sammen. Med politikere fra alle partier, slik at vi alltid har nådd fram til skiftende regjeringer, sier han.

Ordføreren har gjennom flere tiår knyttet et stort nettverk i landsdelen, landet og oljebransjen. Tirsdag morgen samlet han nok en gang noen av disse til frokost på rådhuset. Til et siste måltid.

Om et halvt år er det nok. Jakobsen gir seg på topp. Han er fornøyd med resultatet - og ringvirkningene:

- Se på Equinor og Melkøya. Nesten alle de 300 ansatte er bofaste folk som nå har tilhørighet til Hammerfest, sa han til gjestene.

DEN SISTE KAKEBITEN: De fikk skjære det første stykket, men for siste gang besøker oljedirektør Bente Nyland (midten) og ordfører Alf E. Jakobsen (t.v.) Barentshavkonferansen på sine nåværende poster. Petro Arctic-leder Kjell Giæver (t.h.) spanderte kaka.

EN NESTOR GÅR av, men bransjen ser framover. Det var gjennomgangsmelodien på Barentshavkonferansen. Mang en taler henviste til Erna Solberg, som visstnok har henvist til Tord Lien, når hun har sagt følgende:

- Den som skal slukke lyset på norsk sokkel er ikke født ennå.

Og mer enn halvparten av ressursene på norsk sokkel gjenstår, anslo Oljedirektoratets avtroppende toppsjef Bente Nyland fra scenen.

Oljeminister Freiberg var tilfreds med å være i nord, kort tid etter at nye tildelinger for 2019 ble sendt på høring:

- Området utvides med 90 blokker, fordelt på fem i Nordsjøen og 37 i Norskehavet. Da skjønner de glupe at det er 48 i Barentshavet!

DAGEN STARTET riktignok skuffende, med dårlig nytt om Gjøkåsen Deep.

Selskapene jakter funn som kan sikre aktivitet også utover Johan Castberg, Goliat og Snøhvit.

Equinor-topp Siri Espedal Kindem varslet økt boreaktivitet i flere blokker.

- Vi snakker om investeringer i 10-milliardersklassen fra 2020, antydet hun.

Lundin og Vår Energi ser også nordover. Både mot olje og gass.

- Men hvordan skal vi få gassen i land? Vi jobber med saken, lovte Vår Energi-sjef Kristin Kragseth.

SER MOT NORD: Equinor-toppene Siri Espedal Kindem og Nicholas John Ashton varslet økt aktivitet i Barentshavet.

HVA MED KLIMA og sånt?

Joda, oljetoppene hadde fått med seg de klimastreikende ungdommene. Sånt må man jo tenke på, sa de. Bransjen måtte snakke mer om klima. Helst lykkes med karbonfangst på Melkøya.

Og ja, det blir mindre olje.

- Før eller senere vil vi finne et bedre alternativ, sa Equinors sjeføkonom Eirik Wærness.

- Men det er lenge igjen, la han til.

Med Equinors Energy Perspectives på storskjerm bak seg. Etterspørselen vil gå ned framover. Men like mye som Parisavtalen og togradersmålet krever?

- Det blir nok hardt, mente Wærness.

For all del, Norge kunne gjerne bruke litt mindre olje. Vi kan selvsagt redusere vårt forbruk av olje, gass og annen energi.

MEN BETYR egentlig det så mye?

- Noe må erstatte Kinas kull, sa Wærness.

- Og spørsmålet er ikke om vi skal gå ned i levestandard. Men hvordan 1,6 milliarder indere skal få økt sin, mente han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Regjeringen vil bygge mest mulig og størst mulig i Barentshavet

 2. Frykter ikke amerikansk gasskonkurranse

 3. Fikk oljeterminal inn i skattepakken: Senterpartiet og Ap øyner nytt håp for Veidnes

 4. Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

 5. Regjeringen vil bla opp for CO₂-brønn i Nordsjøen