Hurtigruten vurderer å bygge egne havneterminaler

Hurtigruten mener kommunene tar seg for mye betalt i de offentlige havnene langs kysten.

KONFLIKT: Hurtigruten mener de har betalt for mye i havneleie blant annet i Bodø. Nå vurderer de å bygge egne terminaler.

Foto: Terje Bringedal VG
 • NTB
Publisert:

I mange år har selskapet vært i konflikter med mange offentlig eide havner.

Hurtigruten saksøkte blant annet Bodø havn for det rederiet mente var betydelig overfakturering. Hurtigruten vant fram i tingretten, men tapte i Hålogaland lagmannsrett i april. Nå ankes dommen til Høyesterett.

Rederiet mener de har betalt dobbelt kaileie hver dag hele året, mens internasjonale cruiserederier har fått rabatter på inntil 75 prosent.

Nå vil Hurtigruten ut av Tromsø havn. Tolv kilometer fra sentrum, på Kvaløya, har rederiet sikret seg et stort areal, ifølge Klassekampen.

– Vi vurderer å gjøre det samme i flere havner. Enten bygge eget eller samarbeide med private havneeiere. De private havnene vi anløper, tar halvparten så mye som de offentlige. Prisene tvinges stadig oppover, sier Stein Lillebo, prosjektleder i Hurtigruten AS, til avisen.

Direktør i Tromsø havn, Halvar Pettersen, mener Hurtigruten allerede har en gunstig pris, og at de betaler 60 prosent av hva båter av samme størrelse betaler.

– Vi er opptatt av å ha et godt produkt til rett pris. Hurtigruten utgjør 6 prosent av omsetningen i Tromsø havn. Fra cruisenæringen får vi ofte høre at vi er den beste havna i nord, sier han.

Hurtigruten har totalt elleve skip og er innom 34 ulike havner på sør- og nordgående rute.

Her kan du lese mer om

 1. Fritidsbåt

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hurtigruten vurderer å bygge egne havneterminaler

 2. Betalt innhold

  Hurtigruten anker havnedom til Høyesterett

 3. Kristiansund havn må tilbakebetale nesten 18 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Havila og Hurtigruten får kontrakter på kystruten

 6. – Departementet truet med å kutte rutepakker