Lakseanalytiker: – Den tiden vi går inn i nå vil gi den høyeste prisen i nyere tid

Sjømatanalytiker Tore Tønseth tror lakseprisen vil ligge mellom 70 og 80 kroner i første halvår i 2017.

GÅR MOT NOK ET STERKT ÅR: Markedet suger etter norsk laks på tross av skyhøy laksepris.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

– Nå vil prisen ligge rundt 80 kroner. Og jeg tror det vil ligge mellom 70 og 80 kroner i første halvår i 2017. Det er rett og slett 2015-generasjonen med laks fra Norge som har hatt dårlig vekstvilkår som gjør at tilbudssiden er veldig begrenset, sier sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets til E24.

– Den tiden vi går inn i nå vil gi den høyeste prisen i nyere tid, sier han.

Daglig leder Søren Martens i Fishpool anslår at snittprisen for norsk laks lander på 62 kroner i år, men skal opp 10 prosent til 69 kroner for 2017.

– Det ser veldig sterkt ut, og det er mulig å sikre solid inntjening for alle aktørene nå, sier han.

Les også

Lakseanalytiker etter Kina-avtalen: – Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig

– Største usikkerheten av alt

Den største jokeren i markedet nå er hvordan forbrukerne reagerer på prisøkningen i 2017, ifølge Martens. Enkelte fastpriskontraktene som de store supermarkedene benytter seg av skal nemlig revideres rundt årsskiftet.

– Når fastpriskontraktene prises til dagens markedsnivå, er det spennende å se hvilken reaksjon som kommer på forbrukernivå. Det er den største usikkerheten av alt, sier han.

Analytiker Paul Aandahl i Norsk Sjømatråd forteller tilpasningen til den høye lakseprisen varierer i markedet.

– I markeder hvor man spiser mye varmebehandlet laks går konsumet tilbake, slik som i Norge, Sverige og Finland. I tillegg ser vi konsumet går tilbake i land som Portugal og Spania, der sjømatkonsumet er høyt, men hvor laks utgjør en liten andel av det totale sjømatkonsumet. Det er lettere å bytte ut laksen med andre sjømatprodukter i land hvor innbyggerne er vant med å spise sjømat, sier han til E24.

I Norge har prisøkningen slått ut i 10 prosent redusert etterspørsel i 2016 sammenlignet med 2015, ifølge Norsk Sjømatråd.

Tønseth mener det er helt naturlig at etterspørselen etter norsk laks vil falle som følge av høyere pris, men at det ikke vil påvirke lakseprisen.

– Det er slik tilbud og etterspørsel møtes. Det er så enkelt at når du har høye priser, vil etterspørselen falle. Mindre fisk er tilgjengelig, man har færre som kan konsumere og færre til å betale prisen. Da har du balanse i markedet på 70 kroner per kilo. Det er opplagt, sier han.

Derfor forblir etterspørselen sterk

Det er flere årsaker til at etterspørselen etter norsk laks holder seg sterk globalt på tross av høy pris. Aandahl i interesseorganisasjonen Norsk Sjømatråd peker på fire globale underliggende drivere.

** Helseaspektet: – Det er sunt å spise laks med høyt omega 3-nivå, sier Aandahl.

** Nytelsesbiten: – Sushi og sashimi øker i popularitet og stadig flere spiser blant annet rå laks når de vil gi seg selv en belønning.

** Bekvemmelighetsprodukter: – Det finnes masse lettvinne produkter av laks som gjør den er populær. Den er fri for bein og er ferdigpakket.

** Miljøaspektet: – Enkelte er skeptiske til å spise villfisken og velger oppdrettsfisk for ikke å belaste villfiskressursene.

** Tilgjengelighet: – Moderne Retail ønsker stabil innførsel av varer, og det passer oppdrettslaksen godt i den forstand at den er tilgjengelig hele året med stabil kvalitet. Laksen blir stadig med tilgjengelig der forbrukere handler mat. Det gjør at salget øker, til tross for at prisen er på et veldig høyt nivå.

– I tillegg er laksen robust ved prisøkning. Den kan brukes ved en rekke anledninger både til hverdag og fest, både hjemme og på restaurant og som middag og pålegg, og er derfor vanskelig å substituere pga. de unike produktegenskapene, avslutter Aandahl.

Les også

Om alle laksene Norge eksporterer legges etter hverandre, kommer du fire ganger rundt jorden

Ser volumvekst på 4 prosent

Tønseth er spent på prisdannelsen høsten 2017. Da vil 2016-generasjonen med laks komme ut i markedet, forteller han.

– 2016-generasjonen har gjort det bedre biologisk og er en generasjon som har vokst bedre. Det kan til en viss grad føre til volumvekst i andre halvår, sier han.

Tønseth tror eksportvolumet skal opp i 2017.

– Det vil fortsatt være lave volum som kommer ut totalt sett. Norge kan få et par prosent vekst. Chile kan få litt mer, opp mot 10 prosent vekst. Det er på mange måter gjenoppbygging etter et svakt år, med over 20 prosent nedgang i år, sier Tønseth til E24.

– I en slik situasjon vil man globalt sett få rundt 4 prosent vekst i 2017. Normalt sett vil det bety at prisene skal styrkes eller holde seg.

Tønseth peker på at kontraktsmarkedet prismessig henger opptil 6–12 måneder tilbake i tid.

– Realiserte priser vil variere veldig i 2017. Trenden er likevel at prisdannelsen beveger seg oppover til et høyere nivå, fordi det er relativt begrenset tilbudsvekst, sier han.

Les også

Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang

Les også

Rekordår: Lakseaksjer verdt 161 milliarder

Les også

Laks dør etter alternativ lusebehandling

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Sjømat
 3. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Julesesong løfter lakseprisen: Opp 50 prosent fra bunnen i september

 2. Betalt innhold

  Norsk sjømatnæring satte ny eksportrekord

 3. Eksporten av norsk laks til Kina falt med 80 prosent i februar

 4. Betalt innhold

  Analytiker spår ti år med høye laksepriser

 5. DN: Fredriksen-familien har tjent 21 milliarder på norsk laks