LO-patrulje hevder de ble nektet adgang til XXL og Power: - Virker som et problem på systemnivå

Ifølge Farukh Qureshi ble han og LOs valgpatrulje nektet å snakke med ansatte på XXL og Power på Alnabru. Hverken XXL-sjef Anders Kjellen eller Power-sjef Morten Hovland kjenner seg igjen i kritikken, og sier Qureshi er velkommen, dersom han avtaler dette på forhånd.

NEKTET ADGANG: Bystyrekandidat Farukh Qureshi ble sammen med LOs valgpatrulje nektet adgang til både XXL- og Power-butikkene og deres ansatte på Alnabru.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

– Jeg frykter amerikanske tilstander, at arbeiderne står med lua i hånden og at maktbalansen er skjev. Dette tydeliggjorde at kampen for et organisert arbeidsliv fortsatt må kjempes.

Det sier Farukh Qureshi til E24 etter at bystyrekandidaten i en lengre Twitter-tråd skrev at han og to andre tillitsvalgte fra LO både ble nektet adgang til XXL Alnabru, og bedt om å forlate Power på samme sted.

Les også

Tidligere XXL-ledere forteller: Slik jukset de med prisene

SKJERMDUMP: Twitter

– Vi var i mange butikker i dag rundt Alnabru, og endte til slutt hos XXL. Grunnet historikken til kjeden bestemte vi oss for å henvende oss til vakten og spørre om det var greit at vi delte ut valghefter og sjokolade til ansatte. Vakten var usikker, og fikk ikke tak i sjefen, så vi gikk til en annen butikk i mellomtiden. Der var det uproblematisk å dele ut heftene, sier Qureshi til E24.

Qureshi er fagpolitisk bystyrekandidat for Oslo Arbeiderparti, men understreker at det ikke var partipolitikk han var der for å promotere.

Han sier også at valgheftene til LO inkluderer politikken til alle partiene som stiller til valg, og skal fungere som en påminnelse om å huske å bruke stemmeretten.

Paradoks at de motarbeider organisert arbeidsliv

– Da vi kom tilbake til XXL, ble vi møtt av en ansatt, og måtte forklare hvem vi var og hvor vi kom fra. Denne ansatte fikk da tak i sjefen, og fikk beskjed om at vi ikke var ønsket, og at de ansatte ikke fikk lov til å snakke med oss i arbeidstiden, sier Qureshi.

– Den ansatte fikk heller ikke lov til å ta imot heftene våre, og en annen ansatt kom og sa ifra at vi ikke fikk komme inn i butikken. Det opplever jeg som uhørt, legger han til.

En lignende situasjon oppsto ifølge Qureshi på elektronikkjeden Power.

Bedt om å gå

Her hadde LOs valgpatrulje i utgangspunktet blitt tillatt å dele ut hefter, før en ansatt etter en telefon ba dem om å gå, forteller Qureshi.

– For meg virker det som om både Power og XXL har et problem på systemnivå med fiendtlige holdninger til fagforeninger. Jeg hadde lest om tilfeller i begge butikkene før, men nå fikk jeg bekreftet det jeg har lest, sier Qureshi.

– Det er et paradoks at det eksisterer private aktører som XXL og Power som aktivt motarbeider organisert arbeidsliv, noe som jo gagner både arbeidsgiver og -taker, sier Qureshi.

FIKK IKKE GI SJOKOLADE: Det var dette heftet og melkesjokoladen LOs valgpatrulje og Qureshi ikke fikk gi til ansatte på XXL og Power.

Foto: Farukh Qureshi

– Helt urimelig

– Påstandene er helt urimelige. Ifølge våre ansatte ble han ikke avvist fra å legge igjen hverken brosjyrer eller sjokolade. Men han kunne dessverre ikke snakke med våre ansatte der og da siden han kom uanmeldt, sier XXL Norge-sjef Anders Kjellen i en e-post til E24.

Les også

XXL-ansatte i undertøyet straffet med isvann på «Krigsskolen»

Kjellen skriver at de ansatte var opptatte med kundene når valgpatruljen kom, men at Qureshi er hjertelig velkommen hos XXL, dersom han avtaler dette på forhånd.

– Og i XXL kan man selvsagt organisere seg, vi har ansatte som er organisert, legger Kjellen til.

Heller ikke HR-leder Morten Hovland i Power kjenner seg igjen i kritikken til Qureshi.

Til E24 sier han at LO gjerne må legge igjen brosjyrer og sjokolade i Power-butikken.

– De må gjerne gjøre en avtale på forhånd, så kan man ha et møte på et tidspunkt som passer for begge parter, sier Hovland, og legger til at Power også har fagorganiserte ansatte, og at selskapet ikke har fiendtlige holdninger til fagforeninger.

– Snarere tvert imot. Vi tilbyr alle å velge, noe jeg vet LO setter pris på, sier Hovland.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. XXL
  2. Landsorganisasjonen (LO)
  3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Advokat reagerer på LOs valgpatrulje: – XXL og Power har ikke gjort noe galt

  2. XXL-ansatte ble nektet lønn for jobbing på 1. mai

  3. Vendte XXL ryggen etter avsløringer – nå kan Nav snu

  4. XXL sa opp sin eneste tariffavtale – fortalte ansatte at LO ville «ta oss»

  5. Solberg støtter boikott av Wizz Air