Økokrim vil ha 5 års fengsel for korrupsjonssiktet Unil-ansatt

Økokrim la onsdag ned påstand om 5 års fengsel for den tidligere innkjøpssjefen i Norgesgruppen-eide Unil.

RABATT: Engen meldte seg selv til Økokrim etter at han ble konfrontert med kritikkverdige forhold i selskapet. Det vil Økokrim gi ham 3 års strafferabatt for.
Publisert:

Fredrik Engen (53) hadde ansvar for innkjøp av varer i Unil AS, og har tilstått korrupsjon på 28,2 millioner kroner fra to innkjøpsagenter i Kina og Hongkong. Han forklarte seg i et rettsmøte i Asker og Bærum tingrett onsdag.

– Økokrims påstand er fengsel i 5 år etter at det er gitt fradrag for tilståelse og samarbeid, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim til E24.

Ifølge siktelsen, som E24 har fått tilgang til, har 53-åringen i løpet av en niårsperiode disponert pengene til å kjøpe biler, båter og møbler for millionbeløp fra utlandet. Han er derfor også siktet for grov selvvask.

Les også: (+) Korrupsjons-Norge: Dette er de store skandalene

Strafferabatt

Engen mottok bestikkelsene i tidsrommet 2003 til 2018, og holdt disse skjult for sin arbeidsgiver.

– Påtalemyndigheten mener at de to forholdene, korrupsjon og selvvask, i utgangspunktet kvalifiserer til fengsel i 8 år, men at siktede bør gis en strafferabatt på 3 år på grunn av tilståelse og samarbeid. Siktede har i dette tilfellet selv meldt seg for Økokrim, og han har også i vesentlig grad bidratt til å forenkle behandlingen og oppklaringen av saken.

– Dette bør etter Økokrims syn få stor betydning for straffutmålingen, sier Kyhring.

Les også

Unil-ansatt mottok bestikkelser på 28 millioner kroner

Meldte seg selv

Engens forsvarer, advokat Erling Olav Lyngtveit i advokatfirmaet Hjort, har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

Unil AS, som er et datterselskap i Norgesgruppen, skrev i en pressemelding i november at en tidligere ansatt i selskapet meldte seg til Økokrim etter at vedkommende ble konfrontert av selskapet om mulige kritikkverdige forhold.

Blant de private innkjøpene står flere dyre biler, inkludert Volkswagen Touareg og en Porsche, samt en fritidsbåt til over én million kroner.

Innredning og møbler fra ulike leverandører kom til et samlet beløp på 3,6 millioner kroner, ifølge siktelsen.

– Siktede har samarbeidet med Økokrim hele veien, også med hensyn til inndragning. Store deler av beløpet han har erkjent å ha mottatt, er overført frivillig til Økokrim, sa Kyhring til E24 da siktelsen var klar.

Publisert:

Her kan du lese mer om