Tromsø vil erstatte skjenkestopp med trafikklys-ordning

Onsdag ble det kjent at regjeringen viderefører regelen om skjenkestopp til midnatt. Nå vil utelivsbransjen i Tromsø erstatte skjenkestopp med trafikklys-ordning, og tilbyr Tromsø som pilotkommune.

TRAFIKKLYS: Bareier Anders Eide i Tromsø Mikrobryggeri, daglig leder Sheilan Ghadani i Tromsø sentrum og Trude Nilsen, direktør for Næringsforeningen i Tromsø-regionen (til høyre).
Publisert:

– Denne baren har fått mega-juling, sier Anders Eide i Tromsø Mikrobryggeri.

Han driver Tromsøs minste bar midt i Storgata, der inntektene er redusert med 80 prosent etter at myndighetene innførte en-meters-regel og så skjenkestopp fra midnatt. Med regelen om en meters avstand mellom gjestene har han plass til 17 personer i det lille lokalet, og skjenkestoppen gjør det ikke lønnsomt å holde åpent.

– For oss er skjenkestoppen dramatisk. Her har vi 20 prosent av vanlig omsetning, sier han og byr på kaffe i det rustikke lokalet.

Forlenger skjenkestopp

Nå vil han og bransjen i Tromsø erstatte skjenkestopp med røde, gule og grønne trafikklys for alkoholservering.

– Vi foreslår at Tromsø kommune blir pilotkommune for en trafikklys-ordning for utelivsbransjen. Tromsø er en profesjonell utelivsby. Om vi lykkes kan dette bli løsning på nasjonalt nivå, sier Trude Nilsen, direktør for Næringsforeningen i Tromsø-regionen.

Onsdag holdt helse- og omsorgsminister Bent Høie en pressekonferanse hvor de fortalte at de skal se på erfaringene etter drøye tre uker med barer og puber som stenger ved midnatt. I mellomtiden videreføres dagens regler inntil videre.

Les også

Regjeringen viderefører regelen om skjenkestopp ved midnatt

– Straffes for fester «sørpå»

Ordningen skal baseres på smittesituasjonen i samfunnet. Lav smitte gir grønt lys og kun regel om en meters avstand.

Ved middels smittepress blir det gult lys og kun åpent for steder med bordservering. Kun ved høy smitte og rødt lys blir det skjenkestopp ved midnatt.

– Tromsø er en profesjonell utelivsby, kan ivareta disse reglene og kjøre pilot. Våre utesteder har brukt mye ressurser på å lære opp ansatte i smittevern, sier Sheilan Ghadani, daglig leder i Tromsø sentrum.

Les også

Omsetningen ble mer enn halvert etter skjenkestopp ved midnatt

Både Eide og næringsforeningene i Tromsø-området mener utelivsbransjen utenfor Oslo straffes hardt for noen få fester i Oslo-området som kom ut av kontroll.

– Fordi noen fester dårlig sørpå, blir vi straffet her selv om vi har lite smitte og god kontroll på utestedene. Nasjonal skjenkestopp er for enkelt, sier Eide.

Han tror mange av Tromsøs studenter og voksne vil lage hjemmefester utover høsten, og at det kan føre til økt risiko for smitte. Et system med trafikklys vil motivere både folk og bransjen til å følge smitteregler, mens skjenkestoppen er demotiverende for alle parter, mener initiativtakerne.

– Det er mye bedre at profesjonelle utesteder ivaretar en-meters-regelen, enn at folk står på kø på polet og finner seg en fin grotte å feste i, sier Ghadani.

Les også

Bareier reagerer på skjenkestopp: – Flere millioner kroner kommer til å gå tapt

Har kontaktet Høie

Ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø har kontaktet helseminister Bent Høie og foreslått at kommunene selv kan bestemme skjenkeregler i samarbeid med bransjen. Ordføreren støtter forslaget om at Tromsø kjører testpilot for utelivsbransjen.

– Jeg liker ideen om at Tromsø er testpilot. Jeg har kontaktet Høie og foreslått at kommunene styrer skjenking i lag med bransjen lokalt, sier Wilhelmsen.

Tromsø har 120 skjenkesteder og har lange tradisjoner for å være en stor utelivsby. De siste årene har byens mange restauranter og barer tjent godt på den voldsomme veksten av turister, og er i år kraftig rammet av reiserestriksjoner mot utenlandske turister. Skjenkestoppen fører til ytterligere fall i inntektene.

– Vi hadde null komma null i inntekt i mars, april og mai. Det ble litt bedre i juni og i sommer, men så døde det ut igjen med skjenkestoppen, sier Eide.

– Nyttig innspill

– Det tryggeste hadde vært å stenge, men det er en utrolig idiotisk tankegang hvis samfunnet skal gå rundt, legger han til.

iTromsø har ikke fått kontakt med helseminister Bent Høie.

Onsdag ettermiddag skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen at skjenkestoppen ble innført fordi «folk passer mindre på seg selv og andre jo lenger de fester og jo mer de drikker».

–  Skjenkestoppen ble ikke innført på grunn av misnøye med smittevernet på serveringsstedene, sier hun til iTromsø.

Hun betegner forslaget fra Tromsø som «et nyttig innspill».

– Vi skal nå se på erfaringene og vurdere om den skal oppheves eller videreføres. Vi kommer tilbake på dette innen midten av september. I den forbindelse er det nyttig med innspill fra Tromsø og andre kommuner, sier hun.

Les også

Betydelig billigere kontantstøtte enn fryktet: – Ting så atskillig mørkere ut

Publisert:
Gå til e24.no