Europris-sjefen venter på butikkdød for å rulle ut by-butikker

Både Europris og deres svenske partner ÖoB mener gårdeierne ikke har levelige leiepriser i bysentrum. Nå venter de tålmodig - for de tror på svært gode leiepriser når flere butikker går over ende.

MER POSITIV TIL BYEN: Konsernsjef Pål Wibe i Europris har fått økt tro på by-butikker det siste året etter at de lanserte sin første butikk i Oslo sentrum i mars.
Publisert: Publisert:

– Vi er ganske kalde på det. Vi ser til England og USA der leieprisene har gått ned, og vi tror det vil skje her hjemme også, sier Europris-sjef Pål Wibe.

Han leder landets største kjede innen kategorien bredt vareutvalg, etter å ha etablert varehus på varehus utenfor byene de siste årene jobber han nå med å få Europris inn i byen. Men han er tålmodig, og det for en grunn.

– Flere kjeder vil gå over ende, så vi venter egentlig bare på at det samme som skjedde i England skjer her, sier Europris-toppen.

Wibe lanserte deres første bybutikk, en såkalt city-butikk, i Oslo i mars. Hovedforskjellen er størrelsen på rett over 400 kvadratmeter i motsetning til tradisjonelle Europris-varehus ligger på rundt 1.200 kvadratmeter.

Les også

Kolonial.no og Clas Ohlson inngår samarbeid

Is i magen

Kategorien bredt vareutvalg har stjålet omsetning fra blant annet dagligvaren i en årrekke, og mens retailbransjen viser til vekst på 0,9 prosent så langt i år, steg Europris-omsetningen med 9,8 prosent i andre kvartal.

Men Europris er langt ifra det eneste selskapet i kategorien bredt vareutvalg, og i byene har den danske kjeden Normal kommet opp i milliardomsetning på tre år.

Wibe han er mer positiv til bybutikker i dag, enn han var da han snakket om dem for første gang for ett år siden. Samtidig mener han det er viktig å ha is i magen.

– Vi er kresne og sier, jeg vil være i dette lokalet og vil ha den leien. Vi var i en stor norsk by for noen uker siden og fikk et tilbud som vi sa var for dyrt. Gårdeierne mente lokalet var enkelt å fylle, så da tenkte jeg greit, vi kan heller snakkes igjen når butikken som tar lokalet har gått over ende om ett eller to år, sier Wibe. 

Les også

Jollyroom vil hente «et par hundre millioner» i ny emisjon

– Hvor langt unna er gårdeierne de leienivåene dere leter etter?

– En del er et stykke unna, men ikke alle. 

Wibe sier de norske gårdeierne og kjøpesenterkjedene er bedre til å forstå markedet enn de utenlandske som har handelseiendom i Norge.

– Vi kunne åpnet ti city-butikker i 2020, men vi er tålmodige og vet at mange vil slite i årene som kommer, og da vil det åpne seg mange gode lokasjoner.

Europris-sjefen forstår for øvrig at Europris som lavprisaktør ikke alltid møter gårdeierne på pris, men mener at kjeden vil være en god langsiktig leietager i en økonomisk fremtid preget av usikkerhet.

Svensk Europris-partner utsetter city-butikker

Det er ikke bare i Norge retailerne mener gårdeierne har for høye leiepriser.

I juni i fjor at Europris bladde opp 190 millioner for 20 prosent av aksjene i lavpriskjeden ÖoB i Sverige, med opsjon på å kjøpe resten av aksjene i 2020.

I likhet med Europris jobber også ÖoB med et lignende konsept i svenske storbyer, og uttalte i 2018 at man ville ha 20 citybutikker innen utgangen av 2019, noe man nå ikke tror vil bli mulig.

– Mange gårdeiere har enorme fantasier omkring leieprisene. Vi kan ikke åpne virksomheter med røde tall, sier Caroline Johnson Grönland som er etableringssjef i ÖoB til Market.se.

Wibe sier det er stor forskjell på hvor mange butikker det er plass til i svenske byer, sammenlignet med i Norge, men at kjedene har samarbeidet om konseptet.

Europris-sjefen sier han fremdeles er fornøyd med samarbeidet, som kan lede til at Europris sluker hele kjeden neste år.

Publisert: