Regjeringens prestisjefond Nysnø tapte navnekrangel – lignet for mye på Snö

Klimainvesteringsselskapet, som er ledet av Siri Kalvig, møtt med iskald skulder av Patentstyret.

GAMMEL SNØ: Navnet til Siri Kalvigs klimafond Nysnø ble for likt et annet investeringsselskap som allerede fantes, Snö Holding, og kunne ikke registreres som varemerke, ifølge Patentstyret.
 • David Bach
Publisert:

Klimafondet står dermed i fare for å måtte skifte navn halvannet år etter oppstarten.

Bakgrunnen er at navnet ligner for mye på navnet til det allerede registrerte investeringsfondet Snö, og kan derfor ikke være et gyldig varemerke.

Dette ble avgjort av Patentstyret i forrige uke.

I sin konklusjon skriver forvaltningsorganet at varemerkeregistreringen av Nysnø er «egnet til å forveksles med kravstillers registrering, ordmerket SNÖ, og krenker derfor en annens varemerkerett her i riket (...)».

Patentstyret mener blant annet at prefikset «ny» ikke er særpreget, og dermed i liten grad måtte påvirke vurderingen.

Advokat: – Riktig og velbegrunnet

Det er selskapet Snö Holding som har klaget Nysnø, som ledes av Storm-gründer og tidligere TV 2-profil Siri M. Kalvig, inn for Patentstyret.

Advokat Mikkel Lassen Ellingsen i advokatfirmaet Bryn Aarflot representerer innklagerne.

– Vi opplever Patentstyrets avgjørelse som både riktig og velbegrunnet, sier Ellingsen.

Grunnlegger og partner Magne Uppman i Snö Holding sier de forsøkte å komme til en løsning med Nysnø før saken gikk til Patentstyret.

– Ettersom vi siden 2016 har hatt varemerkebeskyttelse på Snö i den relevante sektoren, tok vi tidligere i år kontakt med Nysnø for å løse saken. Det førte ikke frem, og vi gikk da administrative veier for å få det løst, sier Uppman til E24.

Les også

Les også: Regjeringens prestisjefond: – Klimaprofitører er et begrep vi kan omfavne

Skapte forvirring

Han forteller at det er flere som har forvekslet selskapene som følge av navnelikheten.

– Vi opplevde det som utfordrende at et annet norsk investeringsfond hadde såpass likt navn som det vi har. Det er svært mange som har tatt kontakt og uttrykt forvirring omkring navnene, sier Uppman.

– Vi opplever at i det økosystemet som vi er i, med teknologifond og startups både i Norge og utenfor Norge, så er det rett og slett forvirring omkring disse navnene. Mange tror det er samme selskap. Mange andre vet at vi er to forskjellige, men uttrykker samtidig forbauselse over at det er to stykker som heter nesten det samme.

Uppman er nå fornøyd med at Patentstyret har kjent Nysnø ugyldig som varemerke.

– Vi kan vel sies å ha fått fullt medhold i det, og er veldig fornøyd med at Patentstyret er enig med oss og har landet på at Nysnø er egnet til å forveksles med Snö, og at det krenker vår varemerkerett.

– Vi mener det var unødvendig av Nysnø å legge seg så tett opptil vårt selskap navnemessig.

– Jeg vil jo håpe, og forutsette, at de ikke mente det.

Les også: Gir mer penger til klimafondet Nysnø

Nysnø vil klage

Juridisk og compliance-direktør Frances Eaton i Nysnø Klimainvesteringer sier at de har fulgt vanlig prosedyre ved varemerkeregistrering av navnet Nysnø.

– Vi har søkt Patentstyret og fått merkevaren godkjent uten innsigelser. Deretter har Snö klaget på vår bruk av varemerket Nysnø, sier Eaton.

– Før vi søkte brukte vi Patentstyrets søkefunksjon for å finne eventuelle lignende varemerker, og da dukket ikke «SNÖ» opp. Dette viser at varemerkene tydelig er forskjellige, sier hun.

Nå varsler Eaton at Patentstyrets avgjørelse vil bli påklaget og sendt videre til Klagenemnda for industrielle rettigheter.

– Nysnø-navnet er valgt bevisst for å fremme både vårt mandat – å skape ny, bærekraftig virksomhet – og vår geografiske tilknytning til Norge. Vi er allerede kjent både nasjonalt og internasjonalt med dette navnet, og det er viktig for oss å kunne fortsette å utvikle varemerket, sier Eaton.

– Vi mener Patentstyrets opprinnelige avgjørelse om å innvilge vårt varemerke er riktig, og vi påklager derfor denne nye beslutningen. Vi mener det ikke er fare for at «SNÖ» skal forveksles med Nysnø, og vi har heller aldri opplevd at noen har tatt feil.

Administrerende direktør Siri Kalvig i Nysnø har så langt ikke besvart E24s henvendelser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nysnø Klimainvesteringer
 2. Nysnø
 3. Siri Kalvig
 4. Patenter

Flere artikler

 1. Statens prestisjefond hemmeligholder forlikssum etter navnestrid

 2. Betalt innhold

  Nysnø får ikke spesialbehandling likevel

 3. Siri Kalvig i Nysnø jubler for Otovo-notering

 4. «Seaspiracy»: – Det finnes ikke bærekraftig fiskeri

 5. Extra Leker mener Coop har kopiert slagordet deres