Nettapotek solgte fem munnbind i sekundet

Etter nye signaler fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har munnbindsalget skutt i været hos norske apoteker.

POPULÆRE MUNNBIND: På én time solgte Farmasiet 20.000 munnbind. Illustrasjon.
Publisert:

Onsdag formiddag sa administrerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det om få dager vil komme nye råd for munnbindbruk i Norge.

Det sendte salget av munnbind rett til værs hos nettapoteket Farmasiet.

I løpet av timen etter at Nakstad gikk av talerstolen solgte Farmasiet 10.000 munnbind, opplyser apoteket til E24. Senere på dagen, mellom 21 og 22, ble det solgt 20.000 munnbind, som tilsvarer mer enn fem i sekundet.

Mandag solgte selskapet til sammenligning 25.000 munnbind, som allerede var en tidobling av gjennomsnittlig munnbindsalg i juli.

– Det er ganske høye tall. Vi solgte mer i går enn vi gjorde i hele juli, og det var allerede langt høyere enn vanlig, sier Hans Kristian Furuseth, daglig leder i Farmasiet til E24.

– Vi ser at antall søk etter munnbind er flere nå enn det var midt under coronapandemien i mars.

Les også

Nettapotek investerte seg inn i kjempeunderskudd

Begynte før helgen

Det økende salget begynte allerede før helgen, da Folkehelseinstituttet (FHI) sa at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind i Norge, slik det allerede er i flere land. 

– Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på en pressekonferanse fredag, ifølge NTB.

I dagene etter uttalelsene har salget vært ti ganger så høyt som normalen i juli hos Farmasiet.

Også Boots apotek og Apotek 1 har merket en høy etterspørsel de siste dagene.

– Det har vært en økning i etterspørsel etter at mediene omtalte at FHI vil se på anbefalingene igjen, skriver kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune i Boots Norge i en SMS. 

Daglig leder Hans Kristian Furuseth i Farmasiet.

Høy etterspørsel i juli

Boots apotek har merket en høy etterspørsel etter munnbind i hele juli - en vare de knapt hadde etterspørsel etter før i år, ifølge Thune.

Apotek 1 opplyser til E24 at salget har doblet seg i juli sammenlignet med juni. 

– Vi antar vi at noe av årsaken til dette er økt innkjøp fra helseinstitusjoner og som følge av økt reisevirksomhet, skriver Karina Søby Eidukaitis i en e-post.

Furuseth mener også at mange som har kommet hjem fra reise har sett munnbind bli brukt i andre europeiske land.

– Det har også kommet mer forskning rundt effekten av munnbind som har endret ståstedet til myndighetene rundt i verden. Jeg tror nordmenn har lært mye mer om munnbind og at det fungerer den siste perioden, sier daglig leder i Farmasiet.

Les også

Krav om munnbind i 130 land

– Oslo skiller seg ut

Furuseth trekker frem at Oslo og kommunene rundt hovedstaden står for den største delen av salget. 

– Godt over en tredjedel av salget kommer fra Oslo kommune, sier han. 

Oslo sammen med Stor-Oslo, spesielt med Bærum, Asker og Lørenskog, står for halvparten av salget av munnbind, opplyser Furuseth. 

– Jeg synes det er veldig naturlig. Hvis man tar en normal dag i Oslo er det mange flere smittesituasjoner man er gjennom, man møter flere folk og tar buss og T-bane, sier han. 

Moss, som har opplevd et stort lokalt smitteutbrudd den siste tiden, ligger omtrent på linje med resten av befolkningen. Heller ikke Tromsø, der Hurtigruteskipene der det ble oppdaget smitte ligger til kai, har høyere etterspørsel etter munnbind fra Farmasiet.

– Det er Oslo som skiller seg ut, sier Furuseth.

Les på E24+

Må bruke munnbind på Fjord Line: - Jeg synes det er bra

Høyere priser

Prisene på munnbind har steget og ligger på et høyere nivå enn i fjor, opplyser Furuseth.

På Farmasiet sine nettsider ligger en pakke med 50 munnbind ute for nesten 700 kroner. Hos Apotek 1 og Boots ligger prisen på 740 og 745 kroner.

– Vi setter selvfølgelig ikke opp prisen når det er populært, men det har vært en ekstrem etterspørsel globalt fra nyttår og til nå, sier Furuseth. 

Han trekker frem at innkjøpsprisene har steget for nettapoteket, mye fordi de opplever konkurranse fra innkjøpere i USA.

– I USA er det en ganske stor betalingsvilje på munnbind, sier Furuseth.

Alle apotekkjedene E24 har vært i kontakt med opplyser at de har nok munnbind på lager, og at de også får nye leveranser utover høsten.

Les også

Norwegian innfører krav om munnbind fra onsdag

Publisert:
Gå til e24.no