Oslo kommune setter ned forsinkelsesrenten på utsatt eiendomssskatt

Finansbyråden i Oslo kaller det «lite treffsikkert» å fjerne eiendomsskatten, men tilbyr nå å sette ned forsinkelsesrenten fra 9,5 til 3 prosent.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen i Oslo kommune, her fra MDGs valgvake i 2019.
 • David Bach
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

«For å avhjelpe situasjonen for privatpersoner og næringsliv som er i en utfordrende situasjon, innvilger Oslo kommune betalingsutsettelse på eiendomsskatt for de som trenger utsettelse og søker om det, og setter ned forsinkelsesrenten», skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Det er i dag full anledning til å søke om betalingsutsettelse på kommunale krav i Oslo, heter det videre, dersom man står i en vanskelig økonomisk situasjon og har betalingsproblemer.

Samtidig må man også betale forsinkelsesrente, som vanligvis er på 9,5 prosent.

Oslo kommune har nå bestemt å sette denne ned til 3 prosent for å gjøre det billigere å be om utsettelse.

– Det aller viktigste nå er tiltak for å hindre smitte og spredning av coronavirus, og at vi får hjulpet de som er syke. Byrådet følger utviklingen nøye, og ser løpende på hvilke muligheter kommunen har for å hjelpe innbyggere og bedrifter som kommer i en vanskelig situasjon, skriver finansbyråd Einar Wilhelmsen i meldingen.

Les også

Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra

Ti krav fra Høyre

Tiltaket kommer etter at leder for Høyres bystyregruppe i Oslo kommune, Øystein Sundelin, i helgen tok til orde for ti krisetiltak for å hjelpe næringslivet i hovedstaden.

Første forslag gikk ut på å forskyve innbetalingen av eiendomsskatten, i første omgang til 25. mai, kanskje lenger.

Punkt to på listen fra Oslo Høyre gikk på at kommunen bør samarbeide med næringslivets organisasjoner og gårdeierne i Oslo, slik at store aktører som Christian Ringnes’ Eiendomsspar blir motivert til å kutte eller sette ned husleien.

Ringnes ba i en artikkel i E24 lørdag norske politikere om å gjøre som de danske, for å unngå at Norges næringsliv blir rammet av massekonkurser.

– En mulig modell kan være at gårdeiere som fjerner alle leiekostnader overfor leietagere, får ettergitt 100 prosent av eiendomsskatten på næringsbygg, og tilsvarende ved lavere prosenter, sa Sundelin.

Finansbyråd Wilhelmsen støtter at gårdeiere utsetter eller reduserer husleiene, men ikke med kommunens hjelp.

– Vi oppfordrer gårdeiere til å delta i den nasjonale dugnaden ved å gi leietakere som trenger det en håndsrekning, i form av betalingsutsettelser eller redusert husleie – slik enkelte aktører allerede har varslet at de vil gjøre, skriver han.

Les også

Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

– Lite treffsikkert

I pressemeldingen heter det videre at Oslo kommune er i en svært krevende økonomisk situasjon, og at «bortfall av skatteinntekter og manglende brukerbetaling, for eksempel i kollektivtrafikken, i tillegg til betydelige merutgifter er noen av utfordringene kommunen møter.»

– Å sette ned eller ta bort eiendomsskatt på næring og/eller bolig vil bety et betydelig inntektsbortfall for kommunen. Vi mener det er både lite treffsikkert og lite ansvarlig å bruke flere hundre millioner på tiltak vi ikke vet vil ha effekt for dem som trenger det mest, skriver Wilhelmsen.

Han understreker viktigheten av at kommunen bidrar til å holde samfunnshjulene i gang, og at Oslo kommune handler varer og tjenester for 27 milliarder kroner i året, noe de skal fortsette med.

– I motsetning til staten har ikke vi et oljefond å hente penger fra, for å finansiere bortfall av inntekter. Kommunen har heller ikke lov til å låne for å finansiere drift, for å gi innbyggerne våre tjenestene de trenger.

– Det er heller ikke tillatt for kommunen å gi lån til næringslivet. Vi skal gjøre vårt, men her må staten på banen, skriver finansbyråden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Eiendomsskatt
 3. Oslo
 4. Oslo kommune
 5. Næringsliv
 6. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra

 2. Oslo kommune økte konsulentbruken med 400 millioner kroner

 3. Innbyggerne i Oslo og Bergen taper milliardbeløp på lave strømpriser

 4. Umoe Restaurants har permittert 1.500 ansatte

 5. Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene