Ford bygger fabrikker i Mexico

I januar droppet Ford planene om en fabrikk i Mexico. Nå sier den amerikanske bilprodusenten at den skal bygge to nye fabrikker andre steder i landet.

SPØKELSESFABRIKK: Det forlatte skjelettet av Ford- fabrikken som ikke blir noe av utenfor San Luis Potosi. Ford skal nå likevel bygge to nye fabrikker i Mexico.

Foto: Rebecca Blackwell AP
Publisert:,

Helt uten forvarsel avbrøt Ford i januar planer om en fabrikk i delstaten San Luis Potosi, og understreket at det ikke hadde noe med president Donald Trump å gjøre.

Trump har prøvd å lokke amerikanske selskaper til å bli i USA og truet med reaksjoner mot dem som fremdeles velger å produsere amerikanske merkevarer i utlandet.

Ford er et av selskapene som har vært under press fra Trump om å tilbakeføre virksomhet til USA, men de velger nå likevel å bygge i Mexico.

Den ene fabrikken skal produsere motorer og girkasser i staten Guanajuato, mens den andre, i den nordlige byen Chihuahua, skal levere bildeler. Utstyret og delene skal videre til bilfabrikkene til Ford i USA, Sør-Amerika og Asia. Konsernsjef i Ford Mexico, Gabriel Lopez, opplyser at anleggene vil koste 2,5 milliarder dollar, som tilsvarer 21 milliarder kroner, og skal sysselsette 3.000 personer.

Ford har vært i Mexico i 90 år og har i dag rundt 9.000 ansatte der.

Vil ha virksomhet i USA

Trump har gått hardt ut mot amerikanske selskaper, blant annet en hardt presset bilindustri, med virksomhet i Mexico så vel som landet.

Etter at Trump vant det amerikanske presidentvalget har flere store selskaper besluttet å investere massivt i USA.

Les også

Toyota investerer ti milliarder dollar i USA

I januar meldte Fiat Chrysler og Toyota at de vil investere henholdsvis én og ti milliarder dollar i USA.

Trump har blant annet vist til at USAs handelsunderskudd med Mexico har økt til 60 milliarder dollar i fjor, etter å ha vært noenlunde i balanse for tyve år siden.

USAs totale handelsunderskudd var på 800 milliarder dollar i 2015.

Jublet for Ford

I november uttalte USAs president på Twitter at han var svært fornøyd med Fords beslutning om å holde en del av sin virksomhet i USA.

– Jeg fikk nettopp en telefon fra min venn Bill Ford, styreleder i Ford, som sa at han ville beholde Lincoln-fabrikken i Kentucky – ikke noe Mexico, skrev Trump.

– Jeg jobbet hardt med Bill Ford for å beholde Lincoln-fabrikken i Kentucky, legger Trump til i en ny tweet.

Bilprodusenten produserte da at det kun var snakk om en produksjonslinje, ikke hele fabrikken, som skulle flyttes.

Les også

Trump varsler forhandlinger med Mexico og Canada

Les også

Toyota investerer ti milliarder dollar i USA

Les også

Fiat Chrysler vil investere en milliard dollar i USA