Dette skjer denne uken

Flere av de største amerikanske bankene skal presentere resultater, og industritall fra Tyskland kan bli en viktig indikator på tilstanden til den europeiske økonomien. 

MEST SPENT: Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, er aller mest spent på industritall fra eurosonen, som kommer på torsdag.

Foto: MATTHIAS RIETSCHEL REUTERS
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

I uke 16 vil tusenvis av nordmenn befinne seg på påskefjellet, og det er også en uke med viktige makrotall fra flere deler av verden. I tillegg sparkes den amerikanske resultatsesongen i gang for fullt denne uken.

Blant de største bankene er det Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America og Morgan Stanley som skal ut i ilden, etter at JP Morgan og Wells Fargo slapp sine tall forrige fredag.

Begge bankene leverte bedre resultater for årets tre første måneder enn ventet på forhånd. Markedet jublet over JP Morgan-tallene og sendte aksjen opp nær fem prosent til 111,2 dollar, mens Wells Fargo-aksjen falt nær tre prosent til 46,5 dollar.

– Kan ta luften ut av ballongen i markedet

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank forteller at den kommende resultatsesongen «blir viktigere enn på lenge». Det er nemlig ventet at kvartalet vil bli det verste på tre år for selskapene på den brede S&P 500-indeksen.

Ifølge analysebyrået Factset venter analytikerkorpset at indeksens komponenter vil oppleve et fall i resultat etter skatt på 4,2 prosent fra samme periode i fjor, noe som vil være det første negative kvartalet siden andre kvartal 2016.

– Den kan forsterke oppturen i aksjemarkedet dersom selskapene overrasker positivt og ikke minst om de ser på fremtidsutsiktene som lyse relativt sett. Men på en annen side kan det også være denne som tar luften ut av ballongen i markedet, uttalte Lie til E24 i slutten av forrige uke.

Tirsdag blir nok en begivenhetsrik dag for investorene på Wall Street. Det er ventet at Blackrock, ansett som verdens største kapitalforvalter, vil presentere resultatstall, i tillegg til farmasigiganten Johnson & Johnson. Også strømmekjempen Netflix skal ut i resultatsilden tirsdag.

Netflix-aksjen falt 4,5 prosent fredag, da Disney varslet om at et abonnement på den kommende strømmetjenesten vil bli halvparten så dyr som hos Netflix. Trolig vil det bli et hett diskusjonsobjekt blant Netflix-investorer når selskapet slipper sin resultatrapport for første kvartal.

SJEFSTRATEG: Christian Lie i Danske Bank.

Foto: DANSKE BANK

Viktige industritall

Det Lie vil følge aller mest med på, er industritall fra eurosonen, som tikker inn på torsdag. Det kan bli en viktig indikator på hvordan det går med den europeiske økonomien. Lignende nøkkeltall fra Europa har så sent som i mars i år fått analytikere til å omtale utsiktene for industrisektoren som «ekstremt bekymringsfullt».

– Vi har sett bedringer i økonomien til USA, enkelte bedringstegn fra Kina, men ikke fra eurosonen. Dersom industrisvekkelsen fortsetter i Tyskland og resten av Europa, vil det dempe etterspørselen etter arbeidskraft i industrisektoren. Det har vi allerede sett tegn til ved flere indikatorer, og dersom det skjer, vil vi i verste fall se at arbeidsledigheten stiger, og at kjøpekraften til europeere svekkes, som kan dermed smitte over på husholdningene og servicesektoren, forklarer Lie.

– Det blir de mest spennende tallene denne uken, understreker sjefstrategen.

Han viser til at de siste PMI-tallene har vært på sitt svakeste siden gjeldskrisen for seks år siden, og at det er Tyskland som har trukket ned regionen aller mest. Tysk industri har blitt hardest rammet av handelsuroen med USA, i tillegg til en lavere vekst i global handel, ifølge Lie.

– Vi tror vi kan se videre svekkelse i industritallene på torsdag. Vi har ikke tro på et vendepunkt i industrisektoren enda, sier han.

Analytikerne venter en stabilisering i PMI-tallet til Tyskland fra 44,5 til 45, og en marginal økning i eurosonens PMI fra 47,5 til 47,8.

Et PMI-tall over 50 indikerer en ekspansjon i økonomien, mens under 50 indikerer en tilbakegang i økonomien. Dermed venter markedet at industrisektoren vil svekke seg, men i et lavere tempo enn tidligere.

– En overraskelse nedover vil være negativt for europeiske aksjer, sier Lie.

Tror ikke på stor oppgang fra handelsavtale

I tillegg holdes fokuset på handelsforhandlingene mellom USA og Kina, som nærmer seg slutten, ifølge sjefstrategen.
Danske Bank venter en handelsavtale mellom partene innen fire til uker, noe som enkelte påstår vil føre til en stigning blant amerikanske aksjer på 15 prosent.

– Det ser vi som veldig lite sannsynlig, fordi markedet har priset inn en handelsavtale fra før, påpeker Lie.

I stedet mener han at en avtale kan bidra til en «kortvarig lykkefølelse» blant investorer, før de begynner å se seg etter andre drivere for markedet – som for eksempel selskapsinntjeninger og makrotall.

Flere artikler

  1. Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

  2. Resultatsesongen i USA står for døren: Analytikerne venter svake resultater

  3. Tyske industritall skuffer stort: – De harde dataene fortsetter å skremme

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Fokus på Kina, oljeinvesteringer og kvartalsrapporter

  6. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA