Tek-giganter med rekordhøy kontantbeholdning utenfor USA: Har over 3.700 milliarder i kontanter lagret i utlandet

Tek-gigantene Apple, Google og Microsoft sitter på en enorm kontantbeholdning, som ikke finner veien til amerikanske skattemyndigheter med det første.

STUER VEKK: Apple er en av de amerikanske selskapene som har parkert store kontantbeholdninger i utlandet. Det gjøres for å slippe unna den dyre amerikanske skattepolitikken, ifølge den nylige rapporten fra Moody's.

Foto: Eric Thayer AFP
 • Ida Bing
Publisert:

Ifølge en rapport fra kredittvurderingsbyrået Moody's sitter de tre selskapene på en enorm kontantbeholdning i utlandet.

Til sammen har 464 milliarder dollar i kontanter, nærmere 3.700 milliarder kroner, blitt holdt utenfor USAs grenser, skriver CNN Money.

– Pengene som holdes i utlandet fortsetter å vokse på grunn av amerikansk skattepolitikk, sier visedirektør Richard Lane i Moody's til nyhetsbyrået.

Amerikansk lov tillater nemlig bedrifter å holde overskudd fra utenlandsk virksomhet offshore på ubestemt tid for å unngå bedriftsskatt, som i USA er blant de høyeste i verden.

Oppfordrer selskapene til å bringe kontantene til USA

Finansminister Steven Mnuchin og Donald Trumps viktigste økonomiske rådgiver, den tidligere Goldman Sachs-toppen Gary Cohn, kunngjorde allerede i april flere detaljer om Trump-administrasjonens skatteforslag.

Finansminister Steven Mnuchin kunne da bekrefte at selskapsskatten reduseres fra 35 til 15 prosent, inkludert småbedrifter, og at dette ikke innebærer et skattehull for rike.

Det republikanske partiet i USA arbeider i disse dager på spreng med en budsjettplan designet for å støtte opp under president Donald Trumps lenge avventede skattereform. Onsdag skal den til høring i budsjettkomiteen i Representantenes hus.

Ifølge CNN har Trump-administrasjonen foreslått en «engangsskattferie» for å oppfordre de amerikanske selskapene til å bringe med seg kontantbeholdningene tilbake til USA.

Mnuchin sa i mars at det faktum at Apple har «all disse kontantene» er et symptom på den høye amerikanske bedriftsskattesatsen i forhold til utenlandske satser.

Apple holder 94 prosent av kontantene i utlandet

– Finansdirektører som overvåker selskaper med oversjøisk fortjeneste må betale forskjellen mellom lavere skattesatser i utlandet og høyere amerikanske satser for å kunne få pengene hjem, sier Richard Lane i Moody's til CNN.

Han peker på at de fleste selskapene stiller seg motvillige til en slik overflytting, simpelthen på grunn av økonomisk fornuft.

Apples kontantbalanse ligger i dag på 246 milliarder dollar, rundt 1.988 milliarder kroner, ifølge The Wall Street Journal, og om lag 94 prosent av beholdningen holdes i dag i utlandet.

Apple, Microsoft, Googles Alphabet, Cisco Systems og Oracle er alle teknologiselskap som holder de fem største kontantbeholdningene i utlandet. Samlet sett sto gruppen av tek-giganter for 32 prosent av den totale kontantbeholdningen som holdes i utlandet av amerikanske selskaper.

Les også

Trumps helsenederlag skaper usikkerhet rundt skattereformen

Les også

Senatet skal stemme over Obamacare

Les også

Aldri før har utlendinger kjøpt så mye eiendom i USA

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Alphabet
 3. Kontanter
 4. Teknologi
 5. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Donald Trump vurderer å sparke Mnuchin etter markedsuro

 2. Kan få 388 mrd. i skattelette med Trump-reformen

 3. Sendte Wall Street rett ned

 4. Annonsørinnhold

 5. Mnuchin: Større gjeld er ikke et problem for USA

 6. USA truer med biltoll som svar på digital skatt