Tek-giganter med rekordhøy kontantbeholdning utenfor USA: Har over 3.700 milliarder i kontanter lagret i utlandet

Tek-gigantene Apple, Google og Microsoft sitter på en enorm kontantbeholdning, som ikke finner veien til amerikanske skattemyndigheter med det første.

STUER VEKK: Apple er en av de amerikanske selskapene som har parkert store kontantbeholdninger i utlandet. Det gjøres for å slippe unna den dyre amerikanske skattepolitikken, ifølge den nylige rapporten fra Moody's.

Foto: Eric Thayer AFP
Publisert:

Ifølge en rapport fra kredittvurderingsbyrået Moody's sitter de tre selskapene på en enorm kontantbeholdning i utlandet.

Til sammen har 464 milliarder dollar i kontanter, nærmere 3.700 milliarder kroner, blitt holdt utenfor USAs grenser, skriver CNN Money.

– Pengene som holdes i utlandet fortsetter å vokse på grunn av amerikansk skattepolitikk, sier visedirektør Richard Lane i Moody's til nyhetsbyrået.

Amerikansk lov tillater nemlig bedrifter å holde overskudd fra utenlandsk virksomhet offshore på ubestemt tid for å unngå bedriftsskatt, som i USA er blant de høyeste i verden.

Oppfordrer selskapene til å bringe kontantene til USA

Finansminister Steven Mnuchin og Donald Trumps viktigste økonomiske rådgiver, den tidligere Goldman Sachs-toppen Gary Cohn, kunngjorde allerede i april flere detaljer om Trump-administrasjonens skatteforslag.

Finansminister Steven Mnuchin kunne da bekrefte at selskapsskatten reduseres fra 35 til 15 prosent, inkludert småbedrifter, og at dette ikke innebærer et skattehull for rike.

Det republikanske partiet i USA arbeider i disse dager på spreng med en budsjettplan designet for å støtte opp under president Donald Trumps lenge avventede skattereform. Onsdag skal den til høring i budsjettkomiteen i Representantenes hus.

Ifølge CNN har Trump-administrasjonen foreslått en «engangsskattferie» for å oppfordre de amerikanske selskapene til å bringe med seg kontantbeholdningene tilbake til USA.

Mnuchin sa i mars at det faktum at Apple har «all disse kontantene» er et symptom på den høye amerikanske bedriftsskattesatsen i forhold til utenlandske satser.

Apple holder 94 prosent av kontantene i utlandet

– Finansdirektører som overvåker selskaper med oversjøisk fortjeneste må betale forskjellen mellom lavere skattesatser i utlandet og høyere amerikanske satser for å kunne få pengene hjem, sier Richard Lane i Moody's til CNN.

Han peker på at de fleste selskapene stiller seg motvillige til en slik overflytting, simpelthen på grunn av økonomisk fornuft.

Apples kontantbalanse ligger i dag på 246 milliarder dollar, rundt 1.988 milliarder kroner, ifølge The Wall Street Journal, og om lag 94 prosent av beholdningen holdes i dag i utlandet.

Apple, Microsoft, Googles Alphabet, Cisco Systems og Oracle er alle teknologiselskap som holder de fem største kontantbeholdningene i utlandet. Samlet sett sto gruppen av tek-giganter for 32 prosent av den totale kontantbeholdningen som holdes i utlandet av amerikanske selskaper.

Les også

Trumps helsenederlag skaper usikkerhet rundt skattereformen

Les også

Senatet skal stemme over Obamacare

Les også

Aldri før har utlendinger kjøpt så mye eiendom i USA