2015 ble et rekordår for hotellene

Norsk reiseliv kan sprette champagnen og feire 2015 som et rekordår: Aldri før har flere utlendinger overnattet på norske hoteller.

POPULÆRT: Dalen hotell i Telemark er et populært reisemål blant utenlandske turister.

Bjørn-owe Holmberg NTB scanpix
Publisert:

Rekorden var et faktum allerede i oktober, før november- og desembertallene var med, opplyser NHO Reiseliv til NTB.

Fra januar til oktober ble det registrert nærmere 5,5 millioner utenlandske overnattinger ved norske hoteller.

Største noen gang

Det er over 60.000 flere hotellovernattinger enn i hele fjor og det største antallet som noen gang er registrert i overnattingsstatistikken til Statistisk sentralbyrå.

Blant årsakene til det hyggelige resultatet er norsk natur og kultur, samt en gunstig kronekurs, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Nå er vi svært spente på å se besøksstatistikken for hele 2015, som kommer utpå nyåret, sier hun.

Kina opp

Det er særlig turister fra Kina som sørger for veksten. I løpet av årets ti første måneder ble det registrert over 263.000 kinesiske hotellovernattinger i Norge, en økning på hele 72 prosent fra året før.

– Veksten fra Asia og særlig Kina er et eventyr. Asiatene er den gruppen av utenlandske besøkende som legger igjen mest penger når de er i Norge, sier Krohn Devold.

Russland ned

Derimot holder russerne seg hjemme i større grad enn før. I årets ti første måneder falt tallet på russiske hotellovernattinger med 60.000 sammenlignet med 2014.

Hotellnæringen vil trolig også runde av 2015 med en pen vekst i det totale tallet på hotellovernattinger. I hele fjor med det registrert i alt 20,4 millioner overnattinger, mens det fra januar til og med oktober i år er registrert 19 millioner.

Også 2014 var et rekordår.

– Det skal veldig mye til for at vil ikke slår rekorden igjen, sier Krohn Devold.

Milliardomsetning

Ifølge SSB var gjennomsnittsprisen for et hotellrom 908 kroner i oktober. Det betyr at hotellnæringen allerede har hatt en omsetning på over 17,2 milliarder kroner så langt i år.

Les også

Rekorddyr julelaks

Les også

Reisemagasin: Stordalens hotell «The Thief» blant verdens beste

Les også

Britannia Hotel er solgt