Stormberg-sjefen: Vi legger planer om å flagge ut

Stormberg vurderer å flytte 70 prosent av nettsalget til utlandet.

REGJERINGENS FORSLAG FORTVILER: Økt grense for toll- og momsfri handel for utenlanske varer får Stormberg til å vurdere å flagge ut deler av nettbutikken.
Publisert:

Nettbutikken til Stormberg selger sport- og turtøy til kunder i Norge, USA og flere EU-land.

Tross vekst i nettsalget til norske kunder legger nå Stormberg planer om å flytte denne delen av virksomheten til utlandet.

I likhet med nettbutikken Komplett, som skrinla planene om et nytt lager i 200- til 300-millionersklassen, reagerer også Stormberg på regjeringens forslag om økt avgiftsfri import.

Ved å øke den såkalte 200-kronersgrensen vil det bli moms- og tollfritak på utenlandske varer opp til 500 kroner. Flere nettbutikker etablert i Norge frykter nå konkurransefordelen utenlandske nettvarer kan få dersom de slipper moms.

- Legger konkrete planer

- Et paradoks: Stormberg-gründer Steinar Olsen vil beholde nettbutikken som selger til utlandet i Norge uansett. Men vil selge varer til Norge fra utlandet hvis Stortinget vedtar høyere toll- og momsfrigrense.

Stormberg-gründer og daglig leder Steinar Olsen er på telefonen med E24 like etter at han kommer fra et ledermøte hvor dette ble diskutert:

- Vi diskuterte akkurat dette forslaget. Vi hadde ikke trodd at regjeringen ville foreslå en ordning som vil fjerne tusenvis av norske arbeidsplasser, og vi hadde derfor ikke lagt noen beredskapsplan.

Norge er Stormbergs største marked, og i overkant av 70 prosent av handel på nett kommer fra nordmenn.

- Vi legger nå konkrete planer om å etablere et lager utenlands og flytte den delen av nettbutikken som betjener norske kunder til utlandet. Disse planene må vi gjennomføre dersom Stortinget vedtar et forslag som innebærer at norske varehandelsvirksomheter ikke lenger er konkurransedyktige.

Utenlandske kunder fra Norge

Stormbergs nettbutikk selger også varer til 20 EU-land og USA. Totalt ble det i 2013 pakket og sendt ut 2.774.048 sports- og turtøysplagg til Stormbergs kunder.

- Hovedsetet og den internasjonale delen av nettbutikken vil fortsatt forbli i Norge. Å selge til utlandet vil være konkurransedyktig selv fra Norge, men den delen som selger til norske kunder vil vi trolig måtte flytte dersom dette forslaget går gjennom, sier Olsen og kaller det et paradoks.

Les også

Gründer melder seg ut av Høyre etter statsbudsjettet

- Har aldri tidligere vurdert å flagge ut

Han opplyser at 39 prosent av alle Stormbergs ordre fra norske kunder er på under 500 kroner inkludert moms og frakt. Dersom de flytter til utlandet vil de slippe moms og toll på disse varene.

- Hvis vi ikke flytter nettbutikken og forslaget går igjennom, vil de utenlandske nettselskapene få et konkurransefortrinn ved å slippe moms og toll. Vi har aldri tidligere vurdert å flagge ut, men dersom regjeringen ikke ønsker norsk e-handel i Norge må vi ta det til etterretning og tilpasse oss de nye rammevilkårene, sier han.

I dag ligger Stormbergs lager i Kristiansand. Det er et automatisert lager som er i drift 7 dager i uken, og hvor det jobber mer enn 50 medarbeidere og 48 roboter. Lageret betjener norske kunder og alle netthandelsmarkedene i utlandet.

På spørsmål om dette vil gå ut over arbeidsplasser, sier han at det er for tidlig å si noe om hva som kan bli konsekvensene av at det kan bli nødvendig å flytte deler av virksomheten til utlandet.

- Stormberg er et norsk selskap og vi ønsker mest mulig av virksomheten i Norge, sier han.

- Dette er ikke noe spill for galleriet eller et grunnløst ramaskrik fra norsk varehandel. Dette er dessverre reelt, og det verste med hele forslaget er at mange mennesker kommer til å miste jobbene, sier Stormberg-gründeren.

Les også:


Regjeringen økte tollfrigrensen: Komplett skrinlegger millionsatsing
- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker
Dette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag
Disse lagerarbeiderne har aldri fri

Publisert:

Her kan du lese mer om