NHO Reiseliv: – Bedrifter må selv få velge om de vil ta imot kontanter

Fursetgruppen, som drifter 20 restauranter i Oslo-området, ser få gode argumenter for at virksomheter skal være pålagt å ta imot kontantbetaling.

KORT FREMFOR KONTANT: Hos Ekebergrestauranten i Oslo, som driftes av Fursetgruppen, ønsker de aller fleste gjestene å betale med kort, opplyser adm.dir. Gjøran Sæther i Fursetgruppen.
Publisert:

– Vi ønsker friheten til at gjester kan velge om de vil betale kort eller kontant, men heldigvis for oss bruker de fleste kort i restaurantene våre, eller de betaler med faktura for catering.

Det sier administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen, som drifter 20 restauranter i Oslo-området, deriblant Ekebergrestauranten, Grillerie, Maaemo og Lofoten Fiskerestaurant.

I dag er bedrifter pålagt å ta imot kontanter, men kan selv velge om de vil ta imot elektroniske betalingskort.

NHO Reiseliv ønsker en lovendring slik at bedriftene selv skal kunne få velge om de vil ta imot kontanter.

Ser gode argumenter for å kunne velge

Sæther ønsker NHO Reiselivs forslag velkommen.

– Vi kommer ikke nødvendigvis til å slutte med kontanter selv, men vi ser flere gode argumenter for å skulle kunne velge. Det har blitt dyrt med kontanter for oss nå, ettersom bare seks til syv prosent av betaling skjer kontant. Vi betaler dermed en del for håndtering av kontantene med tanke på safe og vektertjenester og lignende, forteller han.

ØNSKER VALGFRIHET: Administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen.

– Samtidig som det er en del jobb med kontantene, har vi også sikkerhetsaspektet med tanke på de ansatte, fortsetter Sæther.

Han vet at det har vært en del eksempler i bransjen generelt hvor noen har utnyttet mulighetene kontant betaling gir for å drive svart virksomhet, noe som igjen kan påvirke konkurransen de forskjellige aktørene imellom.

– Vi følger dagens lovverk som pålegger oss å tilby kontantbetaling, men vi ser nesten ingen gode argumenter for at dette skal fortsette å være pliktig, sier Sæther.

Ønsker å redusere kontantbruken

– Vi ønsker en lovendring. Det vil si at på samme måte som at en bedrift kan velge bort kort som betaling, må også bedriften kunne velge bort kontanter. I dag er bedriftene pålagt å ta imot kontanter, sier næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv til E24.

Les også

Skattedirektøren åpner for nei til kontanter

– Vi ønsker altså at bedriftene selv skal få den valgmuligheten.

Samtidig er nå nye hvitvaskingsregler til vurdering hos et offentlig utvalg. Deler av utvalget har foreslått at det bør innføres en beløpsgrense på 40 000 kroner for når en bedrift kan takke nei til kontanter Finansdepartementet ønsker en lov som forbyr kontantbetaling på beløp over 40.000 kroner, opplyser Gilhus.

NHO Reiseliv støtter, i sitt høringssvar, dette forslaget. Men ønsker på sikt å gå lenger for å redusere kontantbruken i Norge.

ØNSKER LOVENDRING: Næringspolitisk fagsjef Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv.

– For oss er det mer det prinsipielle som er av betydning: Å kunne si nei til kontanter på samme måte som en i dag kan si nei til kort, sier Gilhus.

Hun tror flere bedrifter ønsker en slik sidestilling.

– Et forenklingstiltak

– Argumentene for dette er for det første å få ned svart økonomi. Så er det sikkerheten til de ansatte; vi vet at kontantbruk kan føre til en utrygghet for de ansatte. I tillegg er det det byråkratiske ved å være nødt til å ta imot kontanter.

Gilhus viser til at bankfilialer legges ned og at det for flere bedrifter innebærer at det blir fordyrende og vanskelig å levere fra seg kontantene en får inn.

Les også

NHO om skattedirektørens forslag om å forby kontanter: – Som musikk i våre ører

– Det vi foreslår er også et forenklingstiltak, som gjør at en slipper å ha kontanter når det allerede er lite kontanter i omløp. Kontanter utgjør nå kun fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet, sier hun.

Skattedirektør Hans Christian Holte tok nylig til orde for å stille krav til elektronisk betaling og på samme tid la virksomheter få lov til å la være og ta imot kontanter.

– For oss er dette med valgfrihet for bedriftene en klart prioritert sak, avslutter Gilhus.

Les også

Mobil betaling handler ikke om å bytte ut plastkortet med mobilen

Les også

NHO: – Som musikk i våre ører

Les også

Hvem vinner digitaliseringsracet?

Publisert: