Fremdeles ingen samtaler mellom partene i streik: Pilotene venter på initiativ fra SAS

Pilotene venter på at SAS skal komme med forbedrede tilbud. SAS mener de bør omformulere kravene.

PARKERTE FLY: Over 100.000 passasjerer er rammet av streiken som har vart fra fredag og gjennom helgen.
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Etter at SAS-pilotene gikk ut i streik natt til fredag forrige uke, har det ikke blitt innledet nye samtaler mellom de to partene. Det bekrefter både SAS’ pressesjef Knut Morten Johansen og Christian Laulund, leder i Norske SAS-flygeres forening, til E24 mandag.

– Vi kan streike lenge, men vi ønsker det ikke. Når selskapet kommer og sier at de er klar til å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen, er vi også det, sier Laulund.

– Hva skal til for at forhandlingene gjenopptas?

– At selskapet revurderer situasjonen og kommer til bordet med noen forbedrede tilbud som kan imøtekomme kravene våre. Det er ikke nødvendig å sette seg til bordet igjen før vi ser en vilje til å inngå reelle forhandlinger. Vi har behov for å være enige om et par grunnleggende ting først, nemlig at vi ligger dårligere an enn piloter i markedet for øvrig.

Les også(+): Så mye tjener SAS-pilotene

Stiller spørsmål ved prioritering

SAS-pilotene streiker for både bedre lønn og for en mer forutsigbar arbeidsdag. De har selv beskrevet sistnevnte punkt som det viktigste. Det stiller Knut Morten Johansen spørsmål ved.

– Jeg viser til deres pressemelding fra 2. april. Der har de fokus på lønnskravet, et krav som var skyhøyt over andre arbeidsgrupper i SAS. Så har vi registrert gjennom helgen at de sier at dette ikke er deres viktigste krav. Hvis det gjelder, bør de omformulere kravene også overfor selskapet, sier han.

Les også

Forbrukerrådet: Mener SAS må åpne for å betale kompensasjon til reisende

Uenighet om lønnspremiss

Hans beskrivelse av forhandlingene tilsier at grunnlaget for nye forhandlinger som Laulund snakker om, at det er enighet om at SAS-pilotenes betingelser er dårlige sammenlignet med markedet, ligger et stykke unna.

Pilotene har overfor selskapet lagt frem en undersøkelse de selv har gjort, der det fremgår at blant sammenlignbare flyselskaper, tjener SAS-pilotene nest minst, men Johansen mener at denne ikke viser hele bildet.

– SAS-pilotene er også blant dem som har aller færrest arbeidsdager, så det blir som å sammenligne epler og pærer. SAS har konkurransedyktig lønn. Pilotene tjener over en millioner i snitt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)
  2. Streik

Flere artikler

  1. SAS-sjefen ber pilotene slutte å furte

  2. SAS: – Ville tatt selskapet flere år tilbake i tid

  3. Fare for streik: Brudd i forhandlingene mellom pilotene og SAS i hele Skandinavia

  4. Dette krever SAS-pilotene

  5. Betalt innhold

    Så mye tjener SAS-pilotene