10 norske bedrifter flagger hjem: – Billigere og bedre enn Kina

Daglig leder Arne Skauen har flagget hjem produksjon fra Kina. – Det er billigere og bedre i Norge, sier han.

NORGE DANKER UT KINA: Daglig leder Arne Kai Skauen (foran) ved Sleipner Motorfabrikk i Fredrikstad foretrekker norske deler fremfor kinesiske. Her med to av de ansatte, fra venstre Tor Pettersen og Raymond Bjerk.
 • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

FREDRIKSTAD/OSLO (VG/E24): Etter flere år med en stri strøm av norsk produksjon og arbeidsplasser som har blitt flagget ut, ser vi en ny trend:

Norske bedrifter flagger hjem produksjon.

VG kan i dag vise 10 bedrifter som har gjort det.

– Ikke presist nok

– Kvaliteten og leveringstiden var for dårlig fra Kina. Spesielt kvaliteten: Vi lager mekaniske produkter hvor vi setter sammen mange deler. Det vi fikk fra Kina var ikke presist nok, sier Arne Skauen som leder Sleipner Motor i Fredrikstad.

De kjøpte for vel tre år siden vinsjprodusenten Engbo i Tønsberg, hvor rundt 50 prosent av de over 50 delene til vinsjen ble produsert i Kina.

– Nå er store deler av den produksjonen hentet hjem. Det har gitt oss høyere kvalitet til en konkurransedyktig pris, sier Skauen.

– Det bekrefter vårt inntrykk: Med hjemflagging ser bedriftene at de får bedre kontroll, kortere leveringstid og høyere kvalitet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Les også

Sjømateksporten passerte 91 milliarder i fjor

– Trygt arbeidsliv

NHOs årskonferanse torsdag, Made in Norway, skal synliggjøre dette skiftet og mulighetene for resten av norske bedrifter som har flagget ut.

– Vi har noen store konkurransefortrinn som vi må utnytte på veien til lavutslippssamfunnet. Noen fortrinn er naturgitte, andre handler om hvor langt vi har kommet på digitalisering og automatisering. I tillegg har vi kompetente fagarbeidere og et trygt og forutsigbart arbeidsliv, sier hun.

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier det er en velkommen utvikling.

– Bedrifter legges fortsatt ned i Norge: Glen Dimplex la for eksempel nylig ned ovnsproduksjon i Norge. Men før la bedrifter ned i Norge uten at noe kom hjem. Nå legges ned og hentes hjem litt om hverandre, sier Sunde, som er direktør for bransje- og industripolitikk i Norsk Industri.

Les også

Dette skjer hvis kronen styrkes

– Blitt tre ganger så dyrt i Kina

Han sier problemer i lavkostland har bidratt til hjemhenting.

– Det er blitt tre ganger så dyrt å produsere i Kina siden 2008. Og shipping-konkurser gjør at risikoen øker med hensyn til frakt. Kvalitetsproblemer i lavkostland spiller også inn. Og jo mer man kan automatisere, jo bedre står norsk arbeidskraft seg, ettersom de håndterer slike maskiner bedre, sier han.

FLAGGER HJEM: Arne Kai Skauen sier mekaniske deler som skal settes sammen, ikke blir presist nok produsert i Kina.

Her er andre bedrifter:

Sapa på Magnor og Berry Alloc i Lyngdal

Berry Alloc i Lyngdal produserer flytende gulv. Selskapet har i mange år kjøpt aluminiums-lister fra Kina.

På grunn av krav til «konsistent høy kvalitet» og økt lønnsomhet, er Kina-produksjonen nå flyttet til Sapa på Magnor i Hedmark – basert på aluminium fra Sunndalsøra.

– Dette kom i gang gjennom et samarbeid med Sapa. Arbeidet utviklet seg til et norsk industrieventyr: Vi har engasjert Tronrud Engineering på Hønefoss til å bygge produksjonsmaskineri. Så nå har vi norskutviklet design, norskbygget maskineri, norske råvarer og norsk produksjon, sier John Vonli, administrerende direktør i Berry Alloc. Kontrakten med Sapa er verdt rundt 80 millioner kroner.

Neuman Aluminium Raufoss

Leverer hjuloppheng i aluminium til flere av verdens ledende bilprodusenter. Flytter produksjonen av en type hjulopphengsdel til Volvo fra Kina til Raufoss, med oppstart på nyåret.

– Vi vurderte tilbakeføring til et lavkostland i Europa. Men med norsk effektivitet og utstrakt bruk av automasjon, samt vår posisjon og lokalisering i kompetanse- og industriklyngen på Raufoss, valgte vår østerrikske eier å tilbakeføre produksjonen til Norge, sier administrerende direktør Christopher M. Braathen.

Det investeres rundt 50 millioner kroner i ny fabrikk, drøyt halvparten er direkte relatert til hjemflaggingen.

Les også

Kinesisk avis: – Endelig har Norge lært leksen sin

Hunton på Gjøvik

Hunton Fiber AS skal flytte hjem produksjon av fullverdig isolasjonsmateriale av trefiber, som har vært leie-produsert i Polen i noen år.

– Vi bygger i stedet ny fabrikk på Gjøvik, som skal stå ferdig i første halvdel av 2018. Vi flytter hjem fordi høyteknologi, roboter og automatisering, kombinert med erfaring og høy fagkompetanse, gjør at dette kan bli en lønnsom virksomhet i Norge. Kortreist granflis og ren energi basert på vannkraft betyr også et grønt produkt, sier administrerende direktør Arne Jebsen.

Hunton regner med at dette vil gi 40–60 nye arbeidsplasser.

I. P. Huse på Harøy

I. P. Huse er verdensledende på produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsskip, og eies av familien Huse, som holder til på Harøy utenfor Ålesund.

Bedriften har hatt produksjon i Ukraina, Russland, Polen og Tsjekkia.

– Nesten alt er nå flyttet hjem, blant annet produksjonen av vinsjer med egenvekt mellom 30 og 100 tonn. Det er gjort store investeringer i produksjonsanlegg i Norge, som har økt kapasiteten, sier prosjektsjef Håkon Heieraas i I. P. Huse.

LAGER VINSJER TIL SKIP: I.P. Huse er lokalisert på Harøya i Sandøy kommune, på kysten mellom Molde og Ålesund. Bedriften har ca. 130 ansatte.

– Med mekanisering og robotisering vi muligheter for å flagge hjem og oppnå fordeler på økonomi, kvalitet og ledetid. Å ta produktene hjem har ført til at vi flere ganger har oppnådd økonomisk gevinst som har overgått våre forventninger

Han anslår at hjemflaggingen av produkter fra utlandet utgjør flere hundre millioner kroner.

Teknotherm i Halden

Kjernevirksomheten til Teknotherm er kjøling og ventilasjon til offshore og maritim sektor. De designer og produserer selv kjølemaskinene som benyttes i disse systemene. I vår flagget de hjem produksjonen av el/kontrollskap fra Kina til Halden.

Administrerende direktør Jon Aksel Brynildsen sier de flytter produksjonen hjem basert på en vurdering av kostnader, kvalitet, valutakurs, leveringstid og mer effektiv produksjon i Norge.

– I tillegg var det behov for å sikre arbeidsplasser i Norge og bevare nødvendig kompetanse for bedre tider, sier Brynildsen.

Plasto i Åndalsnes

Familiebedriften Plasto i Åndalsnes har hentet hjem produksjonen av braketter og gangbaner til oppdrettsmerder fra Kina.

– Flyttingen ble besluttet basert på pris, teknologi, nærhet til markedet og bedre mulighet for å utvikle nye produkter og teknologi. Nå produseres dette helt automatisk med roboter, og maskinene går hele døgnet, sier administrerende direktør i Plasto, Lars Stenerud.

Les også

Spekter-leder Anne-Kari Bratten: - Må forberede oss på at det blir mye tøffere

Rosenberg WorleyParsons i Stavanger

Oljeservicebedriften har avtalt med Statoil å ta hjem produksjonen av gangbroer og fakkeltårn til Johan Sverdrup-plattformen, blant annet fra Polen.

– Dette viser at norske leverandører nå stiller sterkt i en internasjonal konkurranse, ikke minst knyttet til kvalitet og evne til tidsriktig levering, sier Ivar Kristian Sløveren, direktør for forretningsutvikling i Rosenberg WorleyParsons.

Kontraktsverdien er på ca. 600 millioner kroner og gir rundt 100 arbeidsplasser i Stavanger.

Kværner Verdal og Stord

Kværner har valgt å flytte produksjon de tidligere har fått utført hos underleverandører i lavkostland hjem til Norge, primært til Verdal og Stord.

– Vi har siden prosjektstart jobbet målbevisst med å implementere ytterligere forbedringer for produktivitet og kostnadsnivå. Det betyr at vi i Norge har blitt mer konkurransedyktige på enda flere deler av arbeidet til plattformen, sier konsernsjef Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner.

Antallet årsverk involvert i arbeidet med plattformdekket og med stålunderstellene øker med over 200. Jobben er blant annet flagget hjem fra Dubai.

Les også

Nortura-ansatte sier opp etter utflaggings-varsel

Les også

Nytenkning berger norske industribedrifter, sier NHO-topp

Les også

Orkla flytter ikke ketchup-produksjon til Sverige likevel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. NHOs årskonferanse
 3. NHO
 4. Arbeidsledighet
 5. Digitalisering
 6. Design

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Da kineserne misforsto ordren, ble denne norske oppfinnelsen «Made in Halden»

 2. Aluminium på russisk oligark-skip skal til Raufoss

 3. Staten kan få CO2-smell på 13 milliarder eller mer: – Det finnes ikke et tak

 4. Bedrifter bekymret over CO₂-avgift: – Min store skrekk

 5. Betalt innhold

  – Flaggbyttet understreker at vi satser på våre gode sjøfolk