Nye tall: Netthandel under 350 kroner har eksplodert – dyrere netthandel stagnerer

Nye tall fra SSB viser at nordmenns appetitt på billig netthandel fra utlandet øker sterkt. Kanskje mer overraskende er det at netthandel over 350 kroner går tilbake.

UTENLANDSKE PAKKER: Posten påpeker at flere og flere av pakkene de håndterer kommer fra utlandet. Tall fra SSB viser at det er få varer av den noe dyrere sorten.
Publisert:

– Jeg synes momsfritaket på varer under 350 kroner har fungert bra, og tror at grensen kunne vært satt opp til 1.000 kroner og det ville fortsatt gått fint for norske nettbutikker, sier Stein Inge Hansen.

Han startet opp Blush.no, som han solgte videre til Komplett i 2014. Han var også med på oppstarten av Blivakker.no, to nettbutikker som stort sett selger varer under 350 kroner.

Upubliserte tall fra SSB viser at importen av varer til under 350 kroner har vokst fra 4,2 milliarder i 2012, til 18,4 milliarder i fjor.

Samtidig viser oversikten som tar utgangspunkt i nasjonal- og utenriksregnskapene, at veksten i netthandel over 350 kroner nærmest har stagnert eller gått tilbake de siste årene.

Virke mener tallene er noe høye, men sier samtidig at det er stor usikkerhet i alle netthandeltall.

Tallene fra SSB er nok litt misvisende, fordi man tar med for eksempel strømmetjenester. Men det finnes ikke statistikk for netthandel i dag som er 100% riktig. SSBs tall, som er basert på faktiske korttransaksjoner, er nok den metoden som gir den mest presise statistikken, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen.

Seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå, Tore Halvorsen, sier det er knyttet stor usikkerhet til tallene over mye penger nordmenn bruker i utenlandske nettbutikker, men påpeker at ekspertene er enige om at man har undervurdert hvor stor handelen er i utenlandske nettbutikker.

– Norske butikker gode på dyre varer

Det er få som er overrasket over at netthandelen for varer under 350 kroner øker, men at netthandelen over 350 kroner nærmest har stagnert er mer overraskende.

– Skulle man ikke tro at all netthandel i utlandet vokser, også for dyrere varer?

– Jo, det kan du si, men det kan nok ha å gjøre med at norske nettbutikker er konkurransedyktige på både pris og utvalg, sier Andersen i Virke.

Fra 2012 til 2017 har netthandel under 1.000 kroner gått tilbake 443 millioner ifølge SSB som opplyser at tallene for 2017 er ureviderte.

VIL SKROTE REGEL: Virke-direktør Harald Andersen mener det er riktig å skrote ordningen med fritak på kjøp under 350 kroner.

Andersen peker at norske nettbutikker, spesielt innenfor elektronikkbransjen, har priser på linje eller bedre enn de utenlandske.

– På varer over 350-kroner, der du også må betale moms på kjøp i utenlandske nettbutikker, opplever vi at norske nettbutikker definitivt opererer med konkurransedyktige priser.

I fjor satt Elkjøp rekord på netthandel under Black Friday, hvor de solgte for 1,3 milliarder kroner på en dag i Norden, skrev ehandel.com den gangen.

– Regelen påvirker ikke handelen

Etter å ha solgt Blush.no til Komplett og Stein Erik Hagen i 2014, satt Hansen igjen med en god slump penger, uten at han vil fortelle nøyaktig hvor mye.

I etterkant har han hjulpet andre aktører starte opp nettbutikker, og jobber nå med ulike prosjekter, deriblant en app som skal promotere fysiske butikker.

– Jeg tror ikke 350-kroners grensen vil påvirke norsk netthandel fremover. Man leser stadig om solskinnshistorier om hvor bra norske nettbutikker gjør det, men også fysiske butikker, sier Hansen.

Virkes Andersen mener dette bildet er helt feil, og fysiske butikker sliter i møte med netthandelen, og peker statistikk fra Virke som i tråd med Norges Banks transaksjonstall viser at veksten i butikk-Norge fra 2011 til 2017 var på 17 prosent. For norsk netthandel var vekten 101 prosent, og for utenlandsk netthandel var veksten på 281 prosent.

I tillegg mener Virke at momsfritaket har gått utover dagligvare- og matindustrien grunnet sukkeravgiften, som har ført til at folk bestiller brus og godteri på nett.

Den tidligere netthandel-gründeren mener på sin side at utenlandske aktører har like stor rett til å selge varer, som de norske butikkene.

– Hvorfor skal ikke folk i mindre heldige land få surfe litt på oss velstående nordmenn? Slik det har blitt i dag med Alibaba og Wish fungerer det slik at små aktører i Kina får mulighet til å skaffe seg et levebrød gjennom å selge sine varer gjennom disse enorme netthandelsmaskinene.

Forventer avvikling av regelen

Den 8. oktober legges statsbudsjettet frem av regjeringen, og Andersen har en klar forventning om at også en plan om hvordan momsfritaket skal skrotes blir presentert.

Et flertall i Stortingets finanskomité gikk før sommeren inn for å utrede med sikte på å skrote momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet.

Sverige fjernet et lignende momsfritak i mars i år, og EU har signalisert at de vil gjøre det samme i 2020.

Hansen mener man må la markedet styre, og mener ikke alle fysiske butikker kan ha nettbutikk, ettersom det er umulig å konkurrere med norske nettbutikker.

– Man kan regne seg i hjel på ting og tang, men jeg tror ikke at momsfritaket betyr så mye som mange mener. Norge går godt, og siden momsgrensen kom for noen år tilbake, så har vel ikke Norge AS gått dårligere av den grunn?

Les også

Foodora mer enn dobler omsetningen

Les også

Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

Les også

Svensk nettaktør selger 260 prosent mer godis

Publisert:

Her kan du lese mer om