Avgått styreleder om Innovasjon Norge-sjefen: – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

Den avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge kommer med krasse beskrivelser av toppsjefen, Anita Krohn Traaseth.

Per Otto Dyb, tidligere styreleder i Innovasjon Norge. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Styret har på nært hold opplevd hvordan daglig leder skaper konflikter, konfrontasjoner og splid. Forholdet til AD (administrerende direktør, journ.anm.) var planlagt diskutert 1. mars, skriver den nå avgåtte styrelederen i Innovasjon Norge i sitt fratredelsesbrev som E24 har fått innsyn i.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte brevet.

Kommunikasjonsavdelingen i Innovasjon Norge formidler følgende kommentar etter forespørsel fra E24:

– Styret har tillit til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, sier fungerende styreleder Jørand Ødegård Lunde.

De opplyser videre at Anita Krohn Traaseth ikke ønsker å kommentere saken.

– Utidig innblanding

I brevet skriver Per Otto Dyb at forholdet mellom Anita Krohn Traaseth og styret «har vært et tema i begge mine to styreperioder» siden 2014. Han beskriver også Næringsdepartementets innblanding i styrets behandling av daglig leder i Innovasjon Norge, noe han også fortalte om i E24 mandag.

Ifølge Dyb ble han oppringt fra departementet «samme dag som styret skulle starte behandlingen av spørsmålet» om sjefen i Innovasjon Norge, den 1. mars.

– Departementet som i flere tidligere møter, senest i januar i år, har sagt at forholdet til AD (administrerende direktør, journ.anm.) er helt og holdent styrets ansvar, har nå snudd. Nå vil de overstyre styret. Dette er en utidig innblanding i styrets arbeid og ikke i tråd med anerkjente prinsipper for god eierstyring, skriver Dyb videre.

Brevet ble sendt til valgkomiteen i selskapet da Per Otto Dyb søndag 4. mars valgte å trekke seg som styreleder med umiddelbar virkning.

– Jeg reagerer på at departementet mener de er bedre skikket enn styret til å vurdere forholdet til daglig leder. Jeg opplever at departementet signaliserer mistillit til styrets evne til å vurdere denne saken og de facto setter styret under administrasjon, skriver Dyb i brevet.

Han gjentar deretter uttalelsen han har kommet med i media om at han «i en slik situasjonen har kommet til at jeg ikke lenger kan utføre de oppgaver jeg er valgt til å gjøre» og derfor ville trekke seg.

Les også

Traaseth: – Jeg opplever stor tillit

Avviste at Krohn Traaseth skjermes

Etter å ha blitt kontaktet av Næringsdepartementet den 28. februar, hadde Dyb informert departementet om at han ville foreslå for styret på møte den 1. mars at det skulle startes en formell prosess med å vurdere Anita Krohn Traaseths stilling som sjef i Innovasjon Norge.

Da hadde allerede diskutert Innovasjon Norge-sjefens stilling over tid, og ifølge Aftenposten skal hun tidligere ha fått en liste fra styret med en rekke forbedringspunkter.

Beskjeden om at det kunne bli startet en formell prosess den 1. mars fikk Næringsdepartementet til å reagere. De hadde fått vite den 10. februar at valgkomiteen i Innovasjon Norge ønsket å bytte ut styrelederen på foretaksmøtet i mai (generalforsamlingen) og departementet varslet Per Otto Dyb om at mente det ville være uheldig å starte en prosess som kunne føre til at sjefen ble byttet ut, samtidig som styrelederen altså også skulle skiftes ut.

Næringsministeren uttalte til E24 mandag at dette ikke var noen instruks av styret, men både Per Otto Dyb og andre har tolket det slik. Dyb mente at det var umulig for han å bli sittende når Næringsdepartementet blandet seg inn i styrets arbeid på den måten.

Selv om styret har jobbet med saken over lang tid, mente næringsministeren altså de burde styret unna spørsmålet om daglig leder nå.

– Vil det nye styret stå fritt til å gjenoppta diskusjonen og prosessen med Traaseth?

– Det står de ikke bare fritt til, men det forventes at styret løpende vurderer daglig leders stilling og arbeid, sa næringsminister Røe Isaksen mandag.

Det var Arbeiderpartiet som først stilte spørsmål til næringsministeren om hvordan han hadde agert i saken, men etter å ha lest svaret Røe Isaksen kom med vil partiet nå sende nye spørsmål.

Næringspolitisk talsmann, Terje Aasland, uttalte til E24 mandag at det er flere hull i historikken og at de vil ha flere svar.

– Det er i hvert fall en klar innblanding, sa Aasland om Røe Isaksens kommunikasjon med styrelederen.

Les også

Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

Les også

– Det er i hvert fall en klar innblanding

Les også

– Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Anita Krohn Traaseth

Flere artikler

  1. – Det er i hvert fall en klar innblanding

  2. Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

  3. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

  4. – Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt

  5. Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding