Coca-Cola permitterer og legger storinvestering på is etter avgiftshopp
Leskedrikkjempen skylder på volumtap og økt grensehandel etter avgiftsøkning på brus.
En investering hos Coca-Cola i Lørenskog på 100 millioner kroner blir lagt på is. Og Coca-Cola har sendt ut permitteringsvarsel gjeldende 13 ansatte og går fra tre til to skift fra 1. mars på fabrikken på Lørenskog. Det var NRK Dagsrevyen som først meldte om saken.
Kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i Coca-Cola Norge sier til E24 at dette er konsekvenser av at avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer som er tilsatt sukker eller kunstig søtstoff, den såkalte sukkeravgiften, ble skrudd opp med 42 prosent fra nyttår.
– Når avgiftsøkningen kommer på toppen av et allerede høyt prisnivå, påvirker det salget negativt og vi ser at vi får en overkapasitet, sier Vinther Talberg til E24.
Slik er de nye sukkerforskjellene mellom Norge og Sverige
Forventer salgsnedgang
Hun sier Coca-Cola forventer en volumnedgang på opptil 10 prosent.
Hun peker samtidig på at januartallene som Coca-Cola har fra grensehandel med deres egne produkter viser en økning på hele 30 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.
– Dette påvirker arbeidsplasser og det er utrolig leit for dem som blir berørt. Vi vil ha en tett dialog med fagforeningene, sier Vinther Talberg.
Hun viser til at man har jobbet lenge for å få investeringsmidler fra eierne til å utvide fabrikken på Lørenskog.
– Etter avgiftsøkningen mener våre eiere at de næringspolitiske rammene for en investering er lite forutsigbare, derfor er det nå uaktuelt, sier Vinther Talberg.
Allerede før avgiftsøkningen meldte SSB om en kraftig økning i grensehandelen. Det siste året, målt fra fjerde kvartal 2016 og ut tredje kvartal i fjor, handlet nordmenn for 15,8 milliarder kroner over svenskegrensen, ifølge SSB-tallene.
Omsetningen var hele 23,4 prosent høyere enn i den foregående tolvmånedersperioden.
Avgiftshoppet gjør at de allerede store prisforskjellene på brus økte fra nyttår i Norge sammenlignet med i Sverige. I Sverige har de ikke slike særavgifter. Det legges kun på moms og momssatsen på brus er 12 prosent i Sverige.
Les også: Slik unngår nordmenn sukkerskatten
Så store er prisforskjellene
For en 1,5-litersflaske brus øker avgiften med 2,12 kroner eksklusive moms og 2,43 kroner inkludert moms.
Men de store volumene av brus selges i flerforpakninger. Vinther Talberg trekker frem et par eksempler på prisforskjeller.
– I Norge har en firepakning med 1,5-liters brusflasker i januar økt med 20 kroner til 110 kroner. På grensen i Sverige får du kjøpt denne firepakningen for 29,90 svenske kroner. Prisforskjellen er altså rundt 80 kroner, sier Vinther Talberg.
I skrivende stund er valutakursen 0,98 norske kroner for én svensk krone.
Thon gjør «harryhandel»-fremstøt
Hun trekker også frem at prisen for et brett med 24 brusbokser koster mindre i Sverige enn det du må betale i avgifter i Norge.
– Et brett med 24 brusbokser koster 66 kroner i særavgifter i Norge. Samtidig får du kjøpt et tilsvarende brett for 59,90 svenske kroner i Sverige, sier Vinther Talberg.
Som tidligere beregnes det i tillegg 15 prosent merverdiavgift (mva.) på toppen av særavgiften på alkoholfri drikke når produktene selges til forbruker i butikker. Derfor medfører særavgiftsøkningen på disse drikkevarene at summen du må betale i merverdiavgift for disse varene også øker litt etter nyttår i norske butikker.
Hun viser til at de store avgiftsforskjellene gjør det attraktivt å handle på grensen.
– Forbrukerne tilpasser seg endringene fort, sier Vinther Talberg.
Store forskjeller i avgifter
Dagligvareekspert Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI mener valutasvingninger har liten innvirkning på nordmenns lyst til å dra på handletur til Sverige.
– Valutasvingninger spiller liten rolle for grensehandelen fordi prisforskjellen på kjøtt, tobakk, alkohol og godis er så stor, sa Gisholt til E24 i fjor.
Han pekte på at en av årsakene til prisforskjellene på tobakk, alkohol og godis er at avgiftene på slike varer er høyere i Norge enn i Sverige.
Sett denne? Svensk godteri-eksportør med Norge som hovedmarked steg 30 prosent på børs i januar
Fra nyttår ble særavgiften på sjokolade- og sukkervarer skrudd opp med 83 prosent.
Avgiftsøkningene kom som en følge av at Høyre og Frp ble enige med Venstre og KrF i forliket om statsbudsjettet i november i fjor.
Nordmenn unngår ikke bare avgiftsøkningene ved å dra på handletur til Sverige. Godteri og brus fosser inn via netthandel fra Tyskland og Sverige i store mengder – og utenlandske selskaper takker norske politikere.
Både svenske og tyske nettbutikker melder om en kraftig tilvekst av norske kunder, og Maxgodis.se sier januar, måneden sukkeravgiften trådte i kraft, har vært en salgsmåned over all forventning.
Orkla mener økt sukkeravgift er EØS-stridig
Senterpartiet tar opp saken
Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har stilt spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp).
– Vurderer regjeringen endringer i avgiftspolitikken som følge av økt grensehandel og varsel om permitteringer i bransjen, spurte Gjelsvik fredag.
Svaret fra finansministeren er ennå ikke tilgjengelig på Stortingets nettsider.