Forbrukerrådet bekymret over duopol-tendenser i dagligvaremarkedet
– Det må utredes virkemidler som kan sikre større mangfold og geografisk avstand mellom butikkene, sier fagsjef Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
VEGG I VEGG: På Lillehammer konkurrerer Kiwi og Rema med butikker i nærheten av hverandre, noen steder vegg i vegg.
Forbrukerrådet ser med bekymring på tendenser til duopol i dagligvaremarkedet i norske byer.
I småbyen Lillehammer er det syv Kiwi-butikker og snart syv Rema-butikker, når Rema straks overtar nok et butikklokale etter at Coop Prix ufrivillig har lagt ned.
Her stenger Coop – kundene kan (nesten) bare handle på Rema og Kiwi
I OL-byen er det knapt andre dagligvarebutikker. Coop har bare igjen én Mega-butikk. Årsaken er en knallhard kamp om butikklokaler gjennom mange år, hvor spesielt Coop har vært taperen.
– Dette bekrefter at vi må se på også eiendomsmarkedet og tilgangen til lokaler. Beliggenhet er det viktigste kriteriet for kundenes valg av dagligvarebutikk. Verdien av en ideell butikk-beliggenhet er helt avgjørende for en kjedes utvikling, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.
Vil ha geografisk avstand
– Hva bør gjøres?
– Vi har bedt myndighetene om at det utredes virkemidler som kan sikre større mangfold i butikkstruktur og geografisk avstand mellom butikker i samme kjede for å begrense lokal dominans og redusert lokal konkurranse.
I Lillehammer er konkurransen mellom de to kjedene Kiwi og Rema så hard at de flere steder har etablert butikker kloss inntil hverandre, eller i nærheten av hverandre.
– Hva synes Forbrukerrådet om at det i praksis er et duopol i dagligvarehandelen i en by som Lillehammer?
– Det er svært uheldig for konkurransedynamikken i dagligvaresektoren.
Rema 1000 fryser viktige forhandlinger med leverandører
FAGDIREKTØR: Gunstein Instefjord.
– Nesten umulig
Instefjord understreker at selv om nærbutikken er viktig, er det begrenset hvor mange butikker vi trenger i gåavstand.
– Vi har en høy butikktetthet i byer og tettsteder i Norge. Men mange butikker med liten omsetning gir et begrenset og dårligere utvalg. Samtidig er mange butikker også et symptom på skjevheter i konkurransesituasjonen, sier fagdirektøren.
Han etterlyser innsats fra lokale myndigheter.
– Dagens konkurranse i dagligvaremarkedet gjør det nesten umulig for nye aktører i et lokalt marked å skaffe seg tilgang til relevante butikklokaler.
– Ikke mulig med nyetableringer
Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen (Ap) vil ikke regulere hvilke butikker som etableres hvor.
– Jeg er enig med Forbrukerrådet om at enkelte kjeder har en relativt stor andel av dagligvarehandelen i Norge. Men hvilke butikker som er og blir etablert styrer ikke kommunen.
– Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser
ORDFØRER: Ingunn Trosholmen.
Administrerende direktør Olav Rønningen i Coop Innlandet har uttalt til E24 at de presses ut av lokalene sine, og at de ikke vil bruke medlemmenes penger på å by på butikklokaler.
Han mener også det offentlige svikter.
– På Lillehammer setter kommunen begrensninger. Politikerne trekker ut så mange kvadratmeter med handel fra reguleringsplanen at det ikke lar seg gjøre med nyetablering.
Men det avviser Lillehammer-ordføreren.
– Det er gjort noen begrensninger av kommunen. Men i den gjeldende kommuneplanen er det kvadratmeter som er relevant for en Coop Obs. Dagligvarekjedene har et ubenyttet areal, sier Trosholmen.