SSB-tall: Oljeselskapene varsler investeringsfall i 2017

Beløpet som skal investeres på norsk sokkel neste år avtar sammenlignet med 2016, viser fersk SSB-rapport. – Tallet er svært dårlig, sier sjeføkonom.

NORDSJØEN: Edvard Grieg-feltet ligger 180 kilometer vest for Stavanger. I 2007 ble det påvist olje i feltet, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Jan Lilleby
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeselskapene på norsk sokkel anslår investeringene innen næringene utvinning av olje og gass og rørtransport til å bli 153,2 milliarder kroner for 2017.

– Tallet er svært dårlig, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til E24.

Det er en nedgang på 12,7 milliarder eller 7,6 prosent fra det sist anslåtte investeringsbeløpet som er ventet i på norsk sokkel i 2016.

DRASTISK: – Den store nyheten i disse tallene er anslaget om et drastisk fall i oljeinvesteringene også i 2017, sier Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Foto:

Det er første gang SSB gir et estimat på beløpet som selskapene på norsk sokkel anslår at de kommer til å investere for i 2017.

Fallet bremser opp

– Fallet i oljeinvesteringene var det store negative bidraget i fjor og blir også det i år, men med et mindre fall fremover tror jeg vi får en litt bedre vekst i fastlandsøkonomien, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han peker på at nedgangen i oljeinvesteringene blir mindre neste år, og mener tallene var omtrent som ventet.

Estimater E24 på forhånd hentet inn fra DNB Markets, Danske Bank, Nordea og Swedbank viste en snittforventning på oljeinvesteringene på 153,2 milliarder kroner i 2017 – nøyaktig hva det endte opp som.

DNB Markets mente at investeringer i 2017 på under 150 milliarder kroner ville bli oppfattet som negativt, mens et utfall over 160 milliarder kroner ville bli vurdert som positivt.

Anslaget på oljeinvesteringene kommer fra SSBs ferske prognose for investeringsnivået i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning som ble offentliggjort torsdag formiddag.

Noe lavere olje- og gassanslag for 2016

Investeringene til olje- og gassvirksomheten for 2016, inkludert rørtransport, blir nå anslått til 165,9 milliarder kroner.

Dette er 1,1 prosent lavere enn oppgitt i forrige kvartal, mens anslaget representerer et fall på hele 14,8 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2015.

Oljebremsen fortsetter

I 2014 ble det investert for 214 milliarder kroner, noe som er «all time high» for norsk sokkel.

Siden den gang har Norges desidert største næring entret en kraftig nedgangsperiode.

Et sterkt økende kostnadsnivå som følge av kraftig investeringsvekst medførte at oljeselskapene trykket hardt på bremsen, når oljeprisen begynte å falle i juni 2014.

I 2015 falt investeringene med 25 milliarder kroner, mens det siste anslaget for 2016 altså er på 165, 9 milliarder kroner.

Så langt har minst 36.000 personer mistet oljejobben i Norge.

I en tidligere versjon av denne artikkelen siterte E24 et analysenotatet fra sjeføkonom Syed der han skriver at fallet i oljeinvesteringene år over år var «horrible». E24 har valgt å endre dette etter at Syed i en ny oppdatering skriver at han ble gjort oppmerksom på at Norges Bank har endret sin metodikk rundt hvordan oljeinvesteringene skal tolkes.

Syed opplyser til E24 at fallet i oljeinvesteringene år over år fortsatt må beskrives som «en stor nedgang».

Les også

Oljebremsen har kostet 36.453 jobber – kan nedturen nærme seg slutten?

Les også

DNB: Dette er de tre største farene for norsk økonomi

Les også

Amerikanske myndigheter:
– Oljeprisen vil ligge på 34 dollar i 2016

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordsjøen
  2. Oljebransjen
  3. Olje og gass
  4. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler