Nytt konjunkturbarometer: Nå bremser industrifallet

Etter fem strake kvartaler med fallende industriproduksjon, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB) om utflating.

LYSPUNKTER: Her er statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland under åpningen av el-bilfabrikken Paxster i Sarpsborg tidligere i år.
  • Karl Wig
Publisert:

SSBs ferske Konjunkturbarometer for andre kvartal viser at fallet i industriproduksjonen nå bremser opp. Utflatingen kommer etter fem strake kvartaler med produksjonsfall, helt siden oljeprisen satte utfor høsten 2014 og tynget norsk økonomi.

Norsk Industri ser samme utvikling.

– Det har på mange måter gått sidelengs en god stund. Vi nærmer oss forhåpentligvis bunnen, sier Knut Sunde, direktør for bransje og industripolitikk til E24.

Totalt produksjonsvolum tikker inn til en indeks på 49,9. Det betyr nær paddeflat utvikling – verdier over 50 indikerer vekst, mens verdier under 50 indikerer fall.

Les også

Antall arbeidsledige falt i juli

Fortsatt opplever produsenter av investeringsvarer produksjonsnedgang, men innsatsvarer og konsumvarer kompenserer med økning i produksjonen.

Oljekrisen svir fortsatt

For investeringsvarer er det stadig oljekrisen som bidrar til nedgangen. Maskinindustrier, bedrifter som jobber innen bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og- installasjon er særlig hardt rammet, ifølge statistikkbyrået.

– Det er mange som har det rimelig greit, men vi må bli ferdig med å tømme nedgangen på oljesiden. Der er det nå noen av markedene som er ferdig tømt, mens andre har ikke nådd bunnen riktig ennå, sier Sunde.

HÅPER BUNNEN SNART ER NÅDD: Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk i Norsk Industri.

Tross økningen i andre industrinæringer, gikk samlet sysselsetting tilbake. Den samlede ordrebeholdningen gikk også ned i kvartalet, og da særlig innen investeringsvarer.

«Denne nedgangen rammer spesielt leverandører til olje- og gassektoren», skriver SSB.

Les også

Shoppelysten falt i juni

Forventer ny nedtur

Det var på forhånd ventet at industriproduksjonen ville fortsette å falle i andre kvartal, og utflatingen er således en positiv overraskelse. Det har imidlertid vært flere tegn på bedre tider, og tidligere i juli meldte SSB om økt industriproduksjon fra april til mai.

Fremover ser industribedriftene imidlertid nye skyer på himmelen, med et samlet anslag om nytt produksjonsfall i tredje kvartal.

Samtidig er andelen bedriftsledere med negative utsikter nå minsket i forhold til tidligere.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. Fortsatt kjølig i industrien

  2. Norsk industriproduksjon steg 2,2 prosent

  3. Oljebremsen avtar

  4. SSBs konjunkturbarometer på sitt laveste siden finanskrisen

  5. Industriproduksjonen øker med 0,6 prosent i september