Å HEVE ELLER IKKE HEVE? Det er spørsmålet markedet stiller seg før Fed-rentemøtet i desember. De siste makrotallene kan tyde på at Janet Yellen vil heve renten for første gang siden 2006.

Kommentar: Nå kommer rentehevingen!

Janet Yellen bør heve renten i desember. Det vil hverken harme økonomien eller aksjemarkedet.

  • Christian Hansen
    Christian Hansen
    Christian Hansen er analysesjef i Nordic Securities, en del av Nordic Group. Han fokuserer på internasjonal makroøkonomi og energiaksjer. Tidligere har Hansen ledet både meglerbordet og analysebordet i Norne Securities, og jobbet i Orion Securities.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Fredagens knallsterke arbeidsmarkedsrapport fra USA, med271.000 nye jobber skapt i oktober, åpner opp for en renteøkning i desember – den første siden 2006. Vi er ikke bekymret av den grunn, hverken på vegne av økonomien eller aksjemarkedet. At renten heves fra 0,0 til 0,25 prosent syv år inn i en oppgangskonjunktur er som seg hør og bør. En begynnende normalisering av pengepolitikken er bare sunt.

Arbeidsmarkedsrapporten fredag ble plutselig mye viktigere enn normalt, etter at Federal Reserve på rentemøtet i slutten av oktober klart og tydelig ga beskjed om at sterk utvikling i arbeidsmarkedet kombinert med trygghet om at inflasjonen når sentralbankens mål på to prosent, vil gi renteheving i desember.

Etter to skuffende arbeidsmarkedsrapporter for august og september, med sysselsettingsvekst på kun 153.000 og 137.000, smakte det godt med en klekkelig rekyl i oktober. Både statistikken for førstegangssøkende om ledighetstrygd (jobless claims) og stillingsutlysninger (Jolts), samt arbeidsmarkedskomponenten i ISM-innkjøpssjefsindeksen fortalte en langt sterkere historie enn de offisielle arbeidsmarkedsrapportene fra august og september. Det samme gjelder den private ADP-arbeidsmarkedsrapporten, som viste en jobbvekst på 200.000 i september. Men nå har også nonfarm payrolls-statistikken bekreftet at det positive momentet i arbeidsmarkedet fortsatt er intakt.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

Med hensyn til arbeidsledigheten er dagens nivå på 5,0 prosent kun en hårsbredd over Federal Reserves nye definisjon for «full sysselsetting» på 4,9 prosent. Summa summarum er dermed sysselsettingskriteriet til den amerikanske sentralbanken for alle praktiske formål nådd. Det taler for renteøkning.

Den andre siden av Federal Reserves dualmandat, inflasjonen, heller tilsvarende i favør av en renteøkning i desember. I september var kjerneinflasjonen – som korrigerer for volatile mat- og energipriser – på 1,9 prosent år over år, praktisk talt på linje med inflasjonsmålet på 2,0 prosent. Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål, PCE-statistikken (som har en høyere vekting av tjenester og helsekostnader enn konsumprisstatistikken, og lavere vekting av transport og husly), viser riktignok at inflasjonen kun er 1,3 prosent. Men en annen versjon av PCE-inflasjonen fra Federal Reserves regionalbank i Dallas, sier at prisveksten er på 1,7 prosent.

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

Uansett, for at Janet Yellen og hennes kolleger skal heve renten, er det ikke en forutsetning at inflasjonen allerede har nådd inflasjonsmålet (da ville det vært for sent), men at de på grunnlag av økonomiske data føler seg bekvemme på at inflasjonen beveger seg mot inflasjonsmålet.

Med både kriteriene for full sysselsetting og inflasjon på to prosent i nær oppfyllelse, er vi komfortable på at Yellen og co kommer til å sette opp renten i desember. Etter fredagens jobbrapport har troen på dette scenariet styrket seg kraftig. Da rapporten ble sluppet, spratt den implisitte sannsynligheten for en desember-heving rett opp fra 56 til over 70 prosent.

Hvis Federal Reserve hever, er vi ikke redd for at det vil skade veksten i økonomien. Tvert imot vil en renteøkning kun være en naturlig respons på at økonomien går bedre. Dessuten har Yellen et «hemmelig våpen».

Selv om de setter opp renten, skal Federal Reserve fortsatt opprettholde sin enorme balanse, og vil med dette få et meget sterkt våpen i markedene. Dette er en oversett faktor. I 2015 har så godt som ingen av rentepapirene i Federal Reserves portefølje utløpt. Dette har skjedd samtidig som kinesiske myndigheter har vært en stor selger av amerikanske statsobligasjoner, og bidratt til renteoppgang. Neste år har Federal Reserve muligheten til å handle for 18 milliarder i måneden, i takt med at eksisterende rentepapirer utløper og midlene reinvesteres. Dette betyr at pengepolitikken fortsatt vil være meget stimulerende, selv om styringsrenten begynner å trekke så smått oppover.

Dette er et sterkt våpen for å hindre kraftig oppgang i rentemarkedet etter rentebeslutningen i desember, og det gjør desember til et meget attraktivt og riktig tidspunkt for en renteheving.

Les også

Aksjemarkedet rigget for førjulsrally

Les også

Tror disse to skiller lag

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten

  2. – Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

  3. Fed rørte ikke renten: Åpner for renteøkning i desember

  4. Yellen: Argumentene for en renteøkning er styrket

  5. USAs sentralbank setter opp renten