FARSENS TO ANSIKTER: Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor holdt fasaden under Nobel-festmiddagen på Grand hotell lørdag kveld.

NTB SCANPIX
Kommentar

Sigve Brekke må ut raskt

Styreleder Gunn Wærsted må få det som hun vil: Telenor-sjef Sigve Brekke kan ikke forbli i jobben.

Per Valebrokk
Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:

En konsernsjef som har pyntet på sin egen CV leder et milliardkonsern med tusenvis av ansatte. Denne avsløringen fra bladet Kapital ifjor ville blitt etterfulgt av sjefens raske avgang i de fleste selskaper.

En troverdig ledelse kan ikke ha en jukser (eller som i hvert fall oppfattes som en jukser) på topp. Verre er det ikke.

Telenor-sjef Sigve Brekke hadde fått sparken på flekken om selskapet var eid av alle andre enn Staten. Men fordi Telenor ikke eies av en type som Kristian Siem, Kjell Inge Røkke eller John Fredriksen, så er det ikke så enkelt.

Det er mange hensyn å ta, må vite.

Viktigst av alle hensyn er dette: Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet må ikke under noen omstendighet oppfattes som en eier med en mening om noe som helst som angår drift eller ledelse. Det ville liksom ikke vært særlig corporate governance-aktig av statsråd Monica Mæland.

Dermed utøver Gunn Wærsted og Telenor-styret eiermakt uten et tydelig mandat. Resultatet blir et maktvakuum som administrasjonen med stor glede fyller.

Hvem sa hva?

Det er absurd, men sant: Sigve Brekkes fremtid som konsernsjef i Telenor er blitt et spørsmål om hvem som har sagt hva til hvem og når og på hvilken måte og med hvem i ryggen. Hva med et ekstraordinært styremøte om saken? En høring i Stortinget, kanskje? Har Mæland fremdeles tillit til styrelederen?

Tenk det, vi snakker om hvorvidt Gunn Wærsted, en av Norges mest erfarne næringslivsledere som er kjent for å være til fingerspissene korrekt, fremdeles har nødvendig tillit. Det vi i stedet burde ha snakket om, er dette: Hvorfor i alle verden sitter Brekke fremdeles i sjefstolen i Telenor?!

Eierskapet av Telenor er så profesjonelt at det er blitt rent amatørskap.

Gårsdagens mann

På et vis kler Brekke og Telenor hverandre. Brekke er lederen med arbeiderpartiboka i orden og de rette vennene. Telenor er telekomgiganten med en forretningsmodell under betydelig press. Gårsdagens mann leder gårsdagens selskap.

Skal Telenor overleve i en fremtid der alle former for kommunikasjon og informasjonsdeling er under endring og prisen på selsapets tjenester går raskt mot null, må selskapet gjenoppfinne seg selv. Det er ikke gitt hva selskapet skal leve av eller om det har livets rett på lang sikt.

Telenor har tusenvis av ansatte og skattebetalernes aksjer i selskapet er verdt 100 milliarder kroner. Hva enn selskapet skal gjøre fremover, så må det ha en handlekraftig og kompetent ledelse med full tillit hos alle.

Brekke må gå

Gunn Wærsted har tatt en tydelig posisjon som styreleder i det politiske vepsebolet Telenor. Hun har ikke tillit til Sigve Brekke. Det har ganske sikkert heller ikke næringsminister Monica Mæland, selv om hun ikke ville sagt det offentlig.

Det er kun ett akseptabelt utfall på denne maktkampen: Brekke må raskt ut av Telenor, styret og eierne må stille seg bak Gunn Wærsted.