Analytikere positive til oppdeling: – Dette skaper potensielle oppkjøpskandidater

Svensk analytiker mener Schibsted blir et veldig attraktivt selskap nå. Men selskapet kommer selv ikke til aktivt å jobbe frem salg. 

FÅR KJØPSANBEFALING: Arctic Securities har kjøpsanbefaling på Schibsted, med et kursmål satt til 325 kroner.
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Dette er noe vi trodde kunne skje, vi skrev det i en rapport i april da de gjorde større endringer i rapporteringen, sier analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities til E24.

Tirsdag ble det klart at Schibsted deler selskapet i to, i én internasjonal del og én som vil dekke virksomhetene i de nordiske landene Norge, Sverige og Finland. Trondsen ser svært positivt på grepet og nevner to grunner til nettopp det.

– For det første reduserer det konglomeratrabatten som Schibsted sine aksjer har handlet på sammenliknet med andre listede classifieds-sider (rubrikkannonse-sider, journ.anm) globalt.

– I tillegg vil classified-sidene internasjonalt være potensielle oppkjøpskandidater for selskaper som for eksempel Naspers.

POSITIV: Henriette Trondsen i Arctic Securities anbefaler Schibsted-kjøp,

Schibsted har i et internt skriv opplyst om at omorganiseringen gjøres blant annet i tro om at den internasjonale delen, som foreløpig har fått navnet Marketplace International (MPI), vil kunne bli et uavhengig selskap med store muligheter for vekst – både organisk og gjennom sammenslåinger og oppkjøp.

Schibsted opplyser om at et eventuelt oppkjøpstilbud på noen eller alle MPI-selskapene kan forekomme før børsnoteringen, som er planlagt til andre kvartal neste år, men at det ikke jobbes aktivt for å oppnå et slikt tilbud.

Tydeligere for eierne

Også Stefan Billing i Kepler Chevreux er positiv til oppsplittingen av Schibsted. På denne måten blir MPI en rendyrket aktør på rubrikkannonse-markedet, mener han.

– Dette er absolutt positivt. Det blir også tydeligere for aksjeeierne nå. Jeg tror dette kan bli et veldig attraktivt selskap, sier han.

Billing sier at man kan forstå at Schibsted beholder en nordisk blokk siden de har en del synergier med aviser. Hans eneste ønske fremover er at Schibsted fremover vil operere med større åpenhet om virksomheten vedrørende markedsplasser i land som Mexico, Chile og Hviterussland.

– Akkurat nå vet vi ikke hvordan det utvikles i de ulike landene, det er bare et svart felt. Jeg forventer at Schibsted blir bedre på dette. Da blir det også lettere for markedet å verdsette virksomheten, sier han.

NHO-sjefen overtar

Etter oppsplittingen vil virksomheten i Norden inkludere rubrikktjenestene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi, i tillegg til aviser som VG, Aftenposten, Aftonbladet, samt regionale og lokale aviser i Norge.

Les også

Kristin Skogen Lund blir konsernsjef i Schibsted

Schibsted presiserer at det på kort sikt vil bli “business as usual”, før den nye konsernsjefen Kristin Skogen Lund vil få ansvar for hvordan selskapet skal struktureres fremover.

Den internasjonale virksomheten er det nåværende konsernsjef Rolv Erik Ryssdal som blir sjef for. At oppsplittingen skjer nå forklarer Schibsted med at timingen er riktig. I skrivet står det følgende:

«Som en konsekvens av fjorårets omorganisering, har vi utviklet to sterke forretningsområder. Vi har økt fart og fokus i de to divisjonene. Markedsplassene har modnet betydelig, og vi ser rask vekst i lønnsomhet og kontantstrøm. MPI kan nå stå på egne ben som et eget selskap, og selskapet vil kunne investere videre - ved hjelp av sin egen kontantstrøm»

For ordens skyld: E24 er et heleid datterselskap av VG som er heleid av Schibsted.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Schibsted

Flere artikler

  1. Adevinta sluker Ebays rubrikkvirksomhet i avtale verdt 84,7 mrd.

  2. Henriette Trondsen øyner stor Kahoot-oppside

  3. Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen

  4. Resultatmiss senker Telenor-aksjen: – Fair, sier analytiker

  5. Analytikere om Softbanks Kahoot-inntog: – Dette er «Champions League»