HENTET OBAMA: Marius Røed Wang og Christoffer Omberg (t.h.) brakte Barack Obama til Oslo onsdag. Alle tre fikk hver sin t-skjorte.

Det var en gang to 25-åringer fra Oslo som fikk Barack Obama til Norge

På to år har Oslo Business Forum ristet i en traurig norsk konferansebransje. Onsdag leverte de for første gang utsolgt. Og hallelujastemning for en tidligere president.

Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

– Jeg elsker Norge!

3000 mennesker på X Meeting Point reiser seg, klapper og inntar setene igjen. Stemningen er nærmest religiøs. Kanskje fordi folk har betalt opp mot 32.000 kroner for den dyreste billetten til høstens Oslo Business Forum.

Barack Obama har entret scenen, klar for spørsmål fra Birgit Liodden.

Norgesvennen må bare skryte litt først:

– Jeg har et hjerte for Norden, men særlig for Norge. Når vi fikk problemer i Washington, pleide vi å snakke om at Norge burde styre verden. Dere er så effektive, sier han.

DET MANGLER IKKE på konferanser i dette landet. Da er det nok heller altfor mange. For noen år siden fikk norsk næringsliv likevel en aktør som skilte seg ut.

Og som fikk 3000 personer til å besøke Hellerudsletta onsdag, for å høre på USAs 44. president og resten av navnene under overskriften The Future of Technology and Sustainability.

Nå er det kanskje ikke fremtidsrettet eller bærekraftig at 3000 næringslivsledere skal bruke en hel dag borte fra jobb og attpåtil kjøre bil til Hellerudsletta.

Men skal først man bruke én av årets 300 arbeidsdager på inspirasjon, teknologi og futuristiske predikanter, kan det gjerne være akkurat Oslo Business Forum.

Marius Røed Wang

FOR BÅDE ARRANGEMENTET og gjengen bak skiller seg fra det meste annet i den norske konferansefloraen. Kanskje aller mest gjennom historien som ligger bak:

Høsten 2015 går Christoffer Omberg og Marius Røed Wang på BI. 22-åringene er aktive i studentforeningen, men på et tidspunkt vokser ambisjonene langt utenfor glassveggene i Nydalen:

Guttene vil invitere Alex Ferguson til Norge. I desember sier legenden ja. Christoffer og Marius hopper av studiene, satser sparepengene på sitt nye selskap og bruker et knapt halvår fram til lansering.

DA JEG HØRTE om dette første gang våren 2016, tenkte jeg i mitt stille og kritiske sinn at dette måtte være en god spøk. Jeg tok heldigvis feil. Vendepunktet ble blant kanskje podkasten Inkubatoren, hvor duoen fortalte hele historien. Inkludert den bratte læringskurven – som bare 3 solgte billetter den første uken.

Obama i samtale med Birgit Liodden.

Oslo Business Forum hevet raskt nivået på innholdsproduksjonen og markedsføringen, inkludert det mindre heldige budskapet om å finne sitt purpose og why. Eller, mindre heldig – det ble jo tidenes PR for konferansen.

Og den første Oslo Business Forum fylte til sluttet 1000 av konserthusets seter i november 2016.

DET ER BARE TO år siden, men det politiske landskapet og vår vestlige verden har endret seg siden den gang.

Om nevnte Ferguson for mange var Gud, fremstår Obama mer som den hellige ånd på Hellerudsletta onsdag.

USAs tidligere president Barack Obama gjester Oslo Business Forum på Hellerudsletta onsdag.

Han snakker som en president. Som den presidenten USA ikke lenger har og som verdens største land kanskje burde hatt i dagens urolige verden.

Obama tenker på de globale teknologiselskapenes makt, automatisering og politikk. Herunder de mørke kreftene fra ytre høyre.

– Vi trodde internett skulle koble verden sammen på en positiv måte. De samme kanalene vi trodde skulle levere beskjeder med håp har også vist seg effektive for hatefulle ytringer.

SIDEN 2016 HAR OBF arrangert nå fem konferanser om teknologi, ledelse og markedsføring. Walkover AS omsatte i fjor for 5,6 millioner kroner og leverte et knapt underskudd. De har blitt en arbeidsplass for mange unge kolleger og antyder 20 millioner kroner i 2018.

Christoffer, Marius & co. har solgt tusenvis av billetter til stadig større saler. De har bygd en merkevare for podkast, kommunikasjon og debatt langt utover en tradisjonell konferanse, og det er kanskje her de skiller seg mest:

Dette handler ikke bare om å fylle 300 mennesker i et rom og tjene penger. Det handler om å levere innhold, innsikt og inspirasjon utover det.

SOM PÅ HELLERUDSLETTA onsdag ettermiddag. Den tidligere presidenten gjemmer ikke politikken langt mellom linjene. Som når Birgit Liodden spør hva han ville gjort hvis han fikk mer tid:

– Den ene store saken jeg ser akkurat nå er miljø og klima. Parisavtalen var et riktig steg, men bare starten.

– De gode nyhetene er at teknologien utvikler seg raskere enn forventet. Og ny teknologi kan komme til å ta oss dit vi vil, sier Obama.

Men det vil kreve mye fra mange. Politikere, næringsliv og enkeltpersoner, konstaterer han.

Som i likhet med mange andre innser:

– Dessverre har vi et amerikansk styre som i dag ikke ser disse utfordringene.

EN AMERIKANSK PRESIDENT er i ordens rette forstand også en leder. Obama tok med seg egen erfaring til gode råd for norske næringslivsledere:

– Unge, suksessfulle entreprenører må tenke på hva som skjer i verden, og se utover de fire hjørnene i selskapets regnskap, mener han.

Mannen som snakket om forandring, snakker videre om mangfold og den neste generasjonen.

– Døtrene mine er smartere enn meg! Du må se talenter i dagens unge, sier Obama.

– Og hvordan vet du at beslutningene dine blir best mulig? Du må ha folk rundt bordet som ikke ligner på deg. Som ikke bor på samme sted, ser like ut, tenker på samme måte. I så fall trenger du jo ingen andre enn deg selv der!

Presidenten ga mer klar tale til 3000 norske fans, ledere og andre: Du må ikke late som du forstår alt. Da blir det dårlige beslutninger.

Og du må gjøre mer enn å snakke.

– Det er lett å se forskjell på dem som faktisk gjør noe. Og på dem som bare snakker.

DET SISTE FÅR bli vinterens utfordring til Oslo Business Forum. 4. april 2019 arrangerer de konferansen Digital Leadership.

Det høres ut som noe vi har hørt mange ganger før. Ofte med mer etos og patos enn logos og empiri. Slik at bedriftsledere i 50-åra kan late som at de forstår.

Forhåpentligvis klarer Christoffer Omberg og Marius Røed Wang å levere noe mer enn en god kopi. Gjerne krydret med et toppnavn.

Men det er ikke mange igjen i samme klasse som Barack Obama.

Vi kan jo håpe på en Mark Zuckerberg.

Eller kanskje enda bedre – hans nestkommanderende Sheryl Sandberg?

Publisert:
Gå til e24.no