Geir Mork får ikke gullkalven

Konkurransetilsynet har godkjent Aschehougs og Gyldendals kjøp av Aller Forlag. Men de to ærverdige forlagene vil ikke klare å ta ut hele gevinsten.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Kjøpet av Aller Forlag endrer distribusjonsmønsteret for salg av bøker, fordi Aschehoug og Gyldendal, via Aller, får tilgang til dagligvarehandelen.

I bokmarkedet rettes det meste av oppmerksomheten mot norsk skjønn- og dokumentar, eller oversatte bøker av samme typen. I bakgrunnen har en gullkalv beitet stille og fredelig uten særlig virak rundt seg: Nemlig kioskromanene.

Forfatterne selv foretrekker å kalle det serieromaner. Etter noen tiår med Margit Sandemo og Anne-Lise Boge er nå Frid Ingulstad regjerende dronning. Rundt henne er en tett og god underskog av forfattere, nesten alle kvinner. Salget av bøkene foregår på Rimi, Rema og Kiwi, i tillegg til gjennom egne abonnementsordninger.

Området er er svært lønsomt. Hvor lønnsomt er det ingen som vet nøyaktig, i hvert fall vil ingen av dem som sitter på rettighetene snakke høyt om det. Aschehoug og Gyldendal har vært helt fraværende i dette markedet, selv om de kunne hatt god bruk for inntektene.

på lengre sikt ønsker Geir Mork å selge kioskromaner, han også

Men nå har de altså muligheten til å få litt ut av denne gullkalven, de også. Gjennom oppkjøpet av Aller får de nemlig eierskap i Bladcentralen, som igjen gir mulighet til salg i dagligvarehandelen. Dermed skulle alt være klart til å ta en jafs av kioskromanmarkedet.

"Vi vil i første omgang se på hvilke muligheter dette gir for de forfatterne og rettighetene vi allerede har i forlagene", sier Gyldendal-sjef Geir Mork til Dagens Næringsliv, "Men jeg antar vi etter hvert også vil se på utvikling av egne seriepocketbøker."

Han ser altså for seg salg av krim i butikkene i første omgang. Her har både Gyldendal og Aschehoug mange aktuelle bøker og forfattere. Men på lengre sikt ønsker Geir Mork å selge kioskromaner, han også.

Men kioskromaner skal ikke bare selges, slik Gyldendal og Aschehoug nå har muligheten til. De må skrives først. Og da trenger man gode forfattere. Gode kioskroman-forfattere vokser ikke på trær, de dyrkes omsorgsfullt fram over tiår, og gartneren er alltid og uten unntak en håndverker med lang erfaring. Altså en god forlagsredaktør.

Jeg var ansatt i Damm i 2005 og 2006 som personaldirektør. De som imponerte meg mest i det store forlagshuset var nettopp de som jobbet med serieromaner. De kunne faget sitt til gangs, med en erfaring opparbeidet i tiår.

Riktignok er lille Aller, Aschehougs og Gyldendals nye datterselskap, i gang med serieromaner. Men de er altså noviser i forhold til CappelenDamm og Schibsted, som er kjempene i serieromanmarkedet.

Og de ansatte her vil neppe la seg kjøpe over til i Gyldendal og Aschehoug. Til det er motsetningene for store mellom serieromanmiljøet og det de oppfatter som en selvoppnevnt åndselite på Sehesteds plass.

Selv om distribusjonen nå er på plass får Aschehoug og Gyldendal altså neppe utnyttet potensialet i kjøpet av Aller. Det er en passende straff for et par generasjoners hovmod overfor folkelig litteratur.

Hva er egentlig serieromaner? Det finner du ut i CappelenDamms presentasjon av sine titler.

Følg Ørjasæter på Facebook og på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om