ADECCO: Her skiltes det om. (Illustrasjonsfoto).

Adecco-trollet

Hvis dere ikke er snille barn nå, så kommer Adecco og tar dere. Den rødgrønne regjeringen har endelig funnet et troll å skremme barna med før valget til høsten.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Onsdag gikk den store FAFO-konferansen av stabelen i Folkets hus i Oslo. Klokka halv ti entret statsminister Jens Stoltenberg podiet, og sa ordet Adecco fem ganger, som et eksempel på hva som kan vente oss hvis Høyre og Frp skulle gjøre et godt valg til høsten.

Det var enda mer kraft i Landsorganisasjonens Knut Bodding på LOs tariffseminar mandag. Han sa ordet Adecco sikkert ti ganger, og kunne ikke hatt mer fråde i munnen om han hadde snakket om Satan selv.

Men de har valgt feil sak. Adecco-saken, avslørt av Dagsrevyen 17. februar, handler om et av våre store, uløste problemer: Eldreomsorgen.

Adecco har drevet sykehjem, men har brutt Arbeidsmiljøloven. Finansavisen avslørte onsdag at Adecco også har drevet kreativ bokføring for å spare arbeidsgiveravgift.

Han sa ordet "Adecco" med en fråde som om han hadde snakket om Satan selv.

Oslo kommune han nå sagt opp avtalen med Adecco Helse. Det kan man gjøre med private tilbydere; si dem opp hvis de gjør noe galt. Det er dessverre ikke mulig å gjøre med Bærum sykehus, Nordlandssykehuset eller noen av de utallige offentlige sykehjemmene som begår uhyrlige lovbrudd, men da mot sine pasienter.

Feilmedisinering truer tre av fire eldre, ifølge Aftenposten etter tall fra Helsetilsynet i 2009. Og det skjer på de offentlig eide sykehjemmene. Landets sykehus har skyhøy risiko for feil, noe som stadig er oppe i pressen og som også dokumenteres i en doktorgrad av Espen Olsen, omtalt i bladet Sykepleien i fjor.

Han viser til privat sektor, nærmere bestemt oljebransjen, som et forbilde for mer forsvarlig helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Sammenlikningen mellom oljebransje og sykehus er nærmest hjerteskjærende i sine detaljer.

Ufrivillig deltid, altså ansatte i små stillingsbrøker som ”jager vakter” for å få en inntekt å leve av, er også et stort, vedvarende og uløst problem i offentlig drevet eldreomsorg. Det er umulig å få turnusene til å gå opp innenfor de rammene fagforeningene og arbeidsmiljøloven setter. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er store feil og mangler i driften av offentlige sykehus og sykehjem. Illustrasjonsfoto.

I hvert fall ikke uten å sprenge de offentlige budsjettene. Og bakom synger ikke skogene, men hordene av filippinere, polakker og litauere som mer enn gjerne vil jobbe på norske sykehjem. Og gjerne for lavere lønn og under mer usikre forhold enn det som er vanlig standard i norsk arbeidsliv.

Det er i dette komplekse bildet de rødgrønne i samarbeid med LO henter fram store, stygge Adecco og roper ”BØ!” så ofte de kan. Noen burde lage en Adecco-detektor, så vi kan telle alle gangene de sier ”Adecco” fram til valget.

Men de glemmer et viktig poeng: Det utskjelte Ammerudlunden Sykehjem, drevet av Adecco, fikk gang på gang de beste resultatene på brukertilfredshet. Og da Helsetilsynet gjorde sine undersøkelser på Østlandet i 2009, fikk Ammerudlunden, som det eneste sykehjemmet, ingen merknader.

Arbeidsmiljøloven er visst mer hellig enn alle andre lover til sammen.

Det er ingen uvesentlig detalj for alle oss som har våre kjære boende på nettopp sykehjem. Selv om det er uvesentlig for Arbeiderpartiet og LO, som mener Arbeidsmiljøloven er mer hellig enn alle andre lover til sammen.

”Helse- og omsorg er uegnet for å bli styrt av markedskrefter,” sa Jens Stoltenberg på FAFO-konferansen. Passe ullent og passe patosfylt til å glede de mange LO-tillitsvalgte i salen. Men mener han at private ikke kan drive sykehjem? Det var mer uklart.

Selvfølgelig kan private drive sykehjem. Det store barnehageløftet skjedde jo ved nettopp å få private på banen. Noe av det som fungerer best i norsk helsevesen, nemlig fastlegeordningen, er drevet av private, nemlig næringsdrivende leger.

Sannheten om Adecco er at de drev et utmerket sykehjem på Ammerud, og derfor ble gallionsfiguren for de borgerlige. Inntil det ble avslørt at gallionsfigurens bakside var brudd med Arbeidsmiljøloven og omgåelse av skattereglene.

Tilbake sitter vi, alle pårørende til norske sykehjemspasienter, og lurer på hvordan i huleste dette bør organiseres når det offentlige leverer så elendige tjenester, og det private leverer så gode, men med lovbrudd som en del av pakka.

Helse-Norge vakler langsomt inn i et realt strukturelt sammenbrudd, i takt med at befolkningen eldes. Det er det som er skremmende. Adecco Helse er bare et bittelite troll i en stor og skummel skog som heter Eldrebølgen.

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Publisert:

Her kan du lese mer om