Lervik: - Jeg har tenkt på saken hver dag i syv år

Den tiltalte Fast-gründeren sliter likevel med å huske mye fra tiden Økokrim mener han har bidratt til oppblåste regnskapstall og markedsmanipulasjon.

FORKLARER SEG: John Markus Lervik har startet sin forklaring i Oslo tingrett.

ESPEN BRAATA
  • Line Midtsjø
Publisert:

- Ja, jeg husker at Deloitte var revisor, sa John Markus Lervik i Oslo tingrett onsdag.

Han er tiltalt for å ha blåst opp regnskapet til Fast i 2006 med 80 millioner kroner og dermed manipulert aksjemarkedet.

Dersom han blir kjent skyldig, risikerer han alt fra bøter til seks års fengsel. Lervik, og medtiltalte Torbjørn Kanestrøm har ikke erkjent straffeskyld.

Lervik har gjentatte ganger sagt han ikke husker kontraktsmessige detaljer i sin forklaring, noe som kan ha provosert aktor til spørre om han i det hele tatt visste hvem som reviderte regnskapene.

Lervik viser til to årsaker til at han har problemer med å svare. Delvis er han, ifølge seg selv, mest opptatt av relasjonen til kunden, videre var det en meget hektisk tid på toppen av Fast.

Selskapet hadde 600 ansatte, og 25 kontorer rundt om i verden.

- I ettertid ser jeg at når man sover tre til fire timer om natten, reiser 210 dager i året uansett om det er påske eller jul, så svikter hukommelsen, sa han i retten.

- Noen får klare bilder

Avtalen som Fast forsøkte å få inn med den australske telegiganten Telstra er sentral i saken. Denne er ifølge den tidligere Fast-sjefens erindring blant årets 20 viktigste avtaler.

Under Lerviks forklaring til retten ba dommeren ham om å fortelle mer om hvordan det egentlig stod til med Fast i tiden da Økokrim påstår selskapet blåste opp regnskapet med 80 millioner kroner.

- Jeg har tenkt på det hver dag i syv år. Det er vanskelig å vite. I ettertid kan man tenkte seg til mye, men hva visste jeg da? Jeg har bar noen få klare bilder i hodet om hva jeg husker, svarte Lervik.

Inntektstap ifølge Økokrim

Dommeren ville fortsatt ha svar på spørsmålet sitt og forsøker igjen.

- Begynte det å gå dårlig i Fast?

- Ja, og nei. Vi tjente mer penger, samtidig så hadde vi større kostnader enn inntekter. Derfor var vi i gang med å se på selskapet og nedbemanne, sa Lervik.

Økokrim har innledet med at Fast slet med å holde inntektene oppe i 2006.

- Vi mener formålet bak den uriktige inntektsføringen er at at inntektene var på vei ned eller på vei til å flate ut i fjerde kvartal 2006, sa Slettemoen i retten mandag.

Økokrims Aud Ingvild Slettemoen og Jul Fredrik Kaltenborn

Microsoft som «tapende part»

Fast, som ble kjent for sin søkeordtjeneste, ble solgt til Microsoft i 2008, for over seks milliarder kroner.

Samme år starter Økokrim etterforskning av selskapet, blant annet med en mye omtalt «razzia» i Fasts lokaler høsten 2008.

Året etter måtte Lervik forlate selskapet. Han var da administrerende direktør i det Microsoft-eide Fast.

Det direkte «offeret» i denne saken er med andre ord Microsoft, som ifølge Økokrims informasjon dermed har betalt mer enn nødvendig for selskapet. IT-giganten med en børsverdi på over 300 milliarder dollar har derimot vært tause i saken.

BAKGRUNN: Lervik tiltalt av Økokrim

Tingretten har satt av 25 dager til saken. Strafferammen er fra bøter til seks års fengsel.

LES MER:

Publisert:

Flere artikler

  1. «It's been a hell of a week»

  2. Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»

  3. Fast-sjefen dømt til fengsel: – Jeg er veldig skuffet

  4. Fast-gründer nektes full ankebehandling

  5. Vil ha 2,5 års fengsel for Fast-gründer