Yara-eier: - Uakseptabelt

Folketrygdfondet kaller selskapets styre inn på teppet.

ALVORLIG: Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva ser ikke med blide øyne på korrupsjonsavsløringene i Yara, et av selskapene i fondets portefølje.

Berit Roald
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

- Korrupsjonssaken i Yara er svært alvorlig. Vi ber i dag om nytt møte med selskapet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en uttalelse onsdag ettermiddag.

Utspillet kommer den samme dagen som det ble klart at det norske gjødsel- og kjemikaliekonsernet Yara International har vedtatt et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon.

Les også

Yara venter ikke straff i utlandet

Folketrygdfondet har en eierpost på 6,4 prosent i Yara, og er med det selskapets nest største aksjonær etter Nærings- og fiskeridepartementet.

- Vi registrerer at selskapet har vedtatt boten. Det som er avdekket i denne saken, er uakseptabelt, sier Svarva.

Under en pressekonferanse noen timer etter at nyheten ble sluppet, lovet Yara-ledelsen at de har tatt grep. Både konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan forsikret om at selskapets rutiner er forbedret.

- Fra vår side er det avgjørende at selskapet gjennomfører alle nødvendige tiltak for å sikre at noe tilsvarende ikke skjer igjen. Vi har over lang tid hatt dialog med selskapet om deres arbeid med å rydde opp i forholdene. I dag har vi bedt om nytt møte. Vi ber om en grundig gjennomgang av de faktiske forhold, sier Svarva.

- Hard straff

Yara har vært etterforsket for korrupsjon i flere år, og har selv tidligere konkludert med at det er gjennomført «uakseptable utbetalinger» i Libya, India og Sveits.

Til sammen skal Yara ha avtalt bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, tilsvarende 73 millioner kroner etter dagens kurs.

- Vi fikk presentert boten, og det er en hard straff. Vi har erkjent straffansvar, og et samlet styre har akseptert den, sier styreleder Bernt Reitan til E24 onsdag.

Økokrim melder i en pressemelding at de «med det første» vil avgjøre tiltalespørsmålet for tre personer som er siktet i saken.

Nyheten om kjempeboten, som er den største i Norge noensinne, har imidlertid ikke dempet investorenes appetitt på Yara.

- Boten er innenfor det markedene har forventet, og det har ikke vært noen kursreaksjon på det, sier Yara-analytiker Hans-Erik Jacobsen i Swedbank First Securities.

Les også

Derfor påvirkes ikke Yara-aksjen

Yara er opp 1,5 prosent til 263,2 kroner per aksje på Oslo Børs rundt halvannen time før stengetid.

Her kan du lese mer om

  1. Yara
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tidligere Yara-sjef tiltalt for korrupsjon

  2. Vil ikke si om de hadde sett for seg en større bot

  3. KLP om Reitans avgang: - Veldig positivt

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det var helt klart nulltoleranse

  6. Mæland vil se Yaras hemmelige korrupsjonsrapport