Yara-eier: - Uakseptabelt

Folketrygdfondet kaller selskapets styre inn på teppet.

ALVORLIG: Folketrygdfondets administrerende direktør Olaug Svarva ser ikke med blide øyne på korrupsjonsavsløringene i Yara, et av selskapene i fondets portefølje.

Berit Roald
Publisert:,

- Korrupsjonssaken i Yara er svært alvorlig. Vi ber i dag om nytt møte med selskapet, sier administrerende direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet i en uttalelse onsdag ettermiddag.

Utspillet kommer den samme dagen som det ble klart at det norske gjødsel- og kjemikaliekonsernet Yara International har vedtatt et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon.

Les også

Yara venter ikke straff i utlandet

Folketrygdfondet har en eierpost på 6,4 prosent i Yara, og er med det selskapets nest største aksjonær etter Nærings- og fiskeridepartementet.

- Vi registrerer at selskapet har vedtatt boten. Det som er avdekket i denne saken, er uakseptabelt, sier Svarva.

Under en pressekonferanse noen timer etter at nyheten ble sluppet, lovet Yara-ledelsen at de har tatt grep. Både konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan forsikret om at selskapets rutiner er forbedret.

- Fra vår side er det avgjørende at selskapet gjennomfører alle nødvendige tiltak for å sikre at noe tilsvarende ikke skjer igjen. Vi har over lang tid hatt dialog med selskapet om deres arbeid med å rydde opp i forholdene. I dag har vi bedt om nytt møte. Vi ber om en grundig gjennomgang av de faktiske forhold, sier Svarva.

- Hard straff

Yara har vært etterforsket for korrupsjon i flere år, og har selv tidligere konkludert med at det er gjennomført «uakseptable utbetalinger» i Libya, India og Sveits.

Til sammen skal Yara ha avtalt bestikkelser for rundt 12 millioner dollar, tilsvarende 73 millioner kroner etter dagens kurs.

- Vi fikk presentert boten, og det er en hard straff. Vi har erkjent straffansvar, og et samlet styre har akseptert den, sier styreleder Bernt Reitan til E24 onsdag.

Økokrim melder i en pressemelding at de «med det første» vil avgjøre tiltalespørsmålet for tre personer som er siktet i saken.

Nyheten om kjempeboten, som er den største i Norge noensinne, har imidlertid ikke dempet investorenes appetitt på Yara.

- Boten er innenfor det markedene har forventet, og det har ikke vært noen kursreaksjon på det, sier Yara-analytiker Hans-Erik Jacobsen i Swedbank First Securities.

Les også

Derfor påvirkes ikke Yara-aksjen

Yara er opp 1,5 prosent til 263,2 kroner per aksje på Oslo Børs rundt halvannen time før stengetid.

Her kan du lese mer om