Britiske toppklubber har brukt 7,5 milliarder på spillerkjøp

Og enda er det flere dager igjen av overgangsvinduet.

REKORDKJØPET: Manchester Uniteds manager Louis van Gaal presentereter rekordkjøpet Angel di Maria som Gaal håper skal hjelpe klubben til å karre seg oppover i ligaen.

Peter Byrne
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Selv med flere dager igjen før det såkalte overgangsvinduet stenger, slår revisjonsgiganten fast:

Fotballklubbene i den engelske toppdivisjonen Premier League setter ny rekord i bruk av penger på kjøp av spiller, skriver Bloomberg.

Så langt i sommer har klubbene brukt 725 millioner pund, eller nesten 7,5 milliarder kroner, på spillere som kan bli skadet, mistrives i sin nye by eller rett og slett miste talentet.

Mer enn i fjor

Deloittes anslag, som allerede er 100 millioner pund høyere enn det klubbene brukte i fjor sommer, er gjort fire dager før overgangsvinduet stenger. Og Deloitte mener det er trolig at summen blir enda høyere før tidsfristen for spillerkjøp går ut natt til tirsdag.

For aktiviteten på spillermarkedet har en tendens til å bli svært hektisk på overgangsvinduets siste dag.

Ifølge Deloitte har klubbene de to siste somrene brukt mer enn 20 prosent av pengene som totalt er brukt på spillerkjøp på overgangsvinduets siste dag.

Overgangsvinduets siste dag er nesten blitt en sportshendelse i seg selv med løpende oppdateringer på nettaviser og TV om mer eller mindre løse rykter og harde handler.

TV-inntekter

Fotballtilhengere går til og med på fotball-pub for å følge med som om det var kamp.

- Det er flere faktorer som bidrar til sommerens pengebruk, inkludert at mange talenter ble vist frem under fotball-VM, sier partner Dan Jones i Deloitte's avdeling for sportsøkonomi.

- Imidlertid er en av hoved-driverne bak Premier League-klubbenes pengebruk de stadig større inntektene klubbene har som følge av forbedrede avtaler om salg av fjernsynsrettigheter, legger Jones til.

Ifølge Jones steg gjennomsnittsinntekten for en Premier League-klubb fra tv-rettigheter med 25 millioner pund fra 2012/13-sesongen til forrige sesong.

Drømmer om Europa

For klubbene på den øvre delen av tabellen bidrar også spill i Champions League med store inntekter. Og enkelte av klubbene som ikke er med i den gjeveste europacupen bruker store penger i et forsøk på å komme seg dit.

Et et eksempel på det er Manchester United, som ikke en gang fikk være med på å kjempe om en plass i det minst gjeve europacupen etter å plassert seg midt på tabellen i England i forrige sesong.

De har så langt satt sommerens rekord i og med kjøpet av den argentinske vingen Angel di Maria fra Real Madrid for 75 millioner euro, eller drøyt 600 millioner kroner.

Les også:

Adidas stuper på børsNike vraker sponsoravtale med Manchester United: - Dere er for dyre, UnitedDette VM-øyeblikket skapte Twitter-historieTippeselskapene jubler for rekordomsetning: - Beste VM i historien

Publisert:

Flere artikler

  1. Europas 20 største klubber deler 75,5 milliarder

  2. Katastrofe-sesong gir halv milliard mindre i inntekter

  3. Nike vraker sponsoravtale med Manchester United: - Dere er for dyre, United

  4. Annonsørinnhold

  5. United-gjelden vokser under coronakrisen: Økte til 5,2 mrd.

  6. Nå skal de spille med reklame på ermene