Yara-saken: – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

Thorleif Engers ni vitner skal fortelle om personen og lederen når Norges største korrupsjonssak nå starter i Oslo tingrett.

AVTALEN: 1. februar 2008 møte styreleder Shukri Ghanem (t.v.) i Libyas nasjonale oljeselskap og Yara-sjef Thorleif Enger pressen for å snakke om avtalen mellom selskapene. Det er i den forbindelse Økokrim mener det hra forekommet korrupsjon.
  • Maren Løhre
  • NTB
Publisert:

Mandag starter rettssaken mot tidligere konsernsjef Thorleif Enger, og de avgåtte konserndirektørene Tor Holba, Kendrick Wallace og Daniel Clauw. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Oslo tingrett skal bruke tre måneder på saken.

– Tiltalen gjelder alvorlige forhold med bestikkelser av høytstående embetsmenn i utlandet. Vi mener å kunne vise til at beslutningen om å benytte bestikkelser var forankret i toppledelsen i Yara, sier aktor og førsteadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Yara godtok i fjor en korrupsjonsbot på nær 295 millioner kroner, etter å ha erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner. Dette var den største boten noensinne gitt til et norsk selskap.

I rettssaken som starter mandag, har Økokrim kalt inn 40 vitner. De tiltaltes forsvarere har kalt inn 17 vitner. Vitnelisten er full av toppsjefer, og også sønnen til Muammar Gadaffis tidligere oljeminister skal vitne:

– Det er satt av tolv uker til behandling noe som er relativt langvarig. De fire tiltalte skal forklare seg, en rekke vitner skal belyse saken og det er mye skriftlig materiale å gå gjennom. Det som kjennetegner denne saken, er at tiltalen gjelder bestikkelser i utlandet på høyt nivå, og den har krevet internasjonal etterforskning med innhenting av informasjon fra mange land.

Bestikkelser i Libya

Ifølge tiltalen skal Yara ha avtalt å betale 5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Muammar Gaddafis regime i Libya. Yara forhandlet da om felles gjødselproduksjon med et statseid, libysk oljeselskap.

Avtalen skal ha blitt inngått av Wallace. Enger, Clauw og Holba ga sin tilslutning, heter det i tiltalen. 1,5 millioner dollar skal ha blitt utbetalt til en konto som sønnen til oljeministeren disponerte i Sveits via et annet selskap.

Betalingen ble ifølge tiltalen skjult gjennom overfakturering av flere ammoniakkleveranser mellom selskapet og et Yara-eid selskap i Sveits.

Gjødselprosjekt i India

Yara skal også ha avtalt å betale minst 3 millioner dollar til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Yara forhandlet da om et fellesprosjekt med et indisk kunstgjødselselskap som var kontrollert av departementet der tjenestemannen jobbet.

Ifølge tiltalen var det Wallace og Clauw som kom med tilbudet om bestikkelser på vegne av det norske selskapet.

I oktober 2007 ble 1 million dollar utbetalt til sønnen via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

Også Enger er tiltalt for korrupsjon i India, mens Holba kun er tiltalt for tilfellet i Libya.

TILTALT: Daniel Clauw.

Kongen i statsråd

For å ta ut tiltale mot Clauw, som er fransk statsborger og ikke bodde i Norge da lovbruddene skal ha skjedd, måtte tiltalen godkjennes av Kongen i statsråd. Det var første gang Økokrim har bedt om en slik godkjenning.

– Clauw bestrider tiltalen og mener han ikke har drevet med ulovlig forretningsførsel. Han kommer til å møte i retten, og være i Norge så lenge rettssaken varer, sier forsvarer Fredrik Berg av Daniel Clauw.

Berg opplyser om at Clauw har kalt inn fire vitner som består av «litt kolleger og forretningsforbindelser» – alle utenlandske.

Ni vitner til Enger

TILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara

Ni vitner skal tale i Thorleif Engers forvar. Forsvarer Ellen Hologer Andenes forteller at de alle er norske:

– Alle vitnene skal forklare seg om sin kjennskap til Enger som person og leder. Enger er ikke skyldig i beskyldningene mot ham, og den eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er, sier Andenes.

Blant dem som er kalt inn til vitne for Thorleif Enger, er Egil Myklebust som var generaldirektør i Norsk Hydro mellom 1991 og 2001 som senere var styreleder frem til 2004. Yara ble fisjonert fra Hydro og børsnotert som eget selskap i 2004.

Av de ni vitnene har flesteparten sittet i styrer eller hatt lederroller i Norsk Hydro eller Yara.

Varsleren

Tor Holba

Enger, Wallace og Clauw er tiltalt for grov korrupsjon knyttet til transaksjoner i India og Libya, mens Holba kun er anklaget for forhold som påtalemyndigheten mener har skjedd i forbindelse med gjødselgigantens Libya-forretninger.

– Tor Holba er klart skuffet over tiltalen. Han er den som brakte denne saken fram i lyset ved å varsle ledelsen da han fikk et uakseptabelt krav. Holba er veldig klar på at han ikke er skyldig i disse anklagene. At det er ham som er varsleren, vil naturlig bli en sentral del i forsvaret, sier forsvarer Astri Aas-Hansen.

Det har hittil ikke lykkes E24 i å komme i kontakt med Wallaces’ forsvarer. Aktor Djupesland sier hun ikke har informasjon som tilsier at Wallace ikke vil møte i retten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

  2. Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

  3. Nå starter ankesaken mot Yara-toppene

  4. Eks. Yara-topp om Libya-avtale: - La oss ikke snakke om det

  5. Yaras tidligere juridiske direktør funnet skyldig i korrupsjon