«USAs mest forhatte mann» funnet skyldig

Juryen i New York har funnet Martin Shkreli skyldig i tre av åtte tiltalepunkter. Han risikerer nå opp til 20 års fengselsstraff. 

FUNNET SKYLDIG: Martin Shkreli, kjent som «USAs mest forhatte mann», ble fredag funnet skyldig i å ha lurt investorer og begått bedrageri.
Publisert:

Martin Shkreli (34) er kjent for å ha økt prisen på HIV-medisinen han eide patentet på med 5.000 prosent, og har for det fått stempelet «USAs mest forhatte mann».

For to år siden ble siktet for å ha svindlet investorer. Rettssaken har pågått den siste måneden i New York.

Aktoratet mente at Shkreli tapte alle pengene i et hedgefond som han drev på siden av farmasiselskapet – og at han deretter stjal penger fra sitt daværende selskap Retrophin for å betale investorene sine tilbake.

Shkreli har hele tiden nektet straffskyld. Etter fem dagers betenkningstid har juryen kommet frem til sin beslutning fredag. De fant den tidligere legemiddeltoppen skyldig på tre av åtte tiltalepunkter.

Det innebærer at han ble funnet skyldig i bedrageri på to punkter, og for konspirasjon på det tredje.

Shkreli risikerer nå opp til 20 års fengselsstraff, skriver CNBC. Dato for straffeutmåling er foreløpig ikke satt.

Les også

Skrudde prisen på AIDS-medisin opp 4000 prosent – så startet Twitter-stormen

Dårlig rykte

Shkreli ble nærmest kjent over natten da han som eier av farmasøytselskapet Turing Pharmaceuticals bestemte seg for at deres medikament Daraprim var livreddende nok til at et saftig prishopp ikke ville kneble etterspørselen.

Prisen per pille ble økt fra 13,50 dollar til 750 dollar – tilsvarende over 5.000 prosent.

I etterkant har Shkreli fått kallenavnet «Pharma bro».

Tiltalen mot ham hadde i utgangspunktet ingenting å gjøre med ryktet han har pådratt seg som følge av dette, selv om rundt 250 potensielle jurymedlemmer ble forkastet i forkant av rettssaken fordi kandidatene innrømmet at de ikke kunne forholde seg objektive til Shkreli.

Én kalte ham «grådighetens ansikt», en annen kalte ham for «en slange». Karakteristikker som «veldig ond» og «virkelig frastøtende» ble også nevnt.

Les også

Slik ble han «USAs mest forhatte mann»

Mener de har et fjell av bevis

Siktelsen omhandlet lovbrudd han skal ha begått som konsernsjef for Retrophin og manager for hedgefondet MSMB Capital og MSMB Healthcare – før Turing.

Ifølge aktoratet skal bedrageriene skal ha skjedd mellom 2009 og 2014, skriver Reuters.

Fredag uttaler aktoratet at et fjell av vitnesbyrd og bevis i rettssaken viser at Shkreli lurte flere investorer til sette millioner av dollar i hedgefondene hans. Han skal ha påstått at han hadde et utmerket rykte for å drive slike fond, og at investeringsstrategien hans hadde svært lav risiko.

Shkreli skal ha mistet brorparten pengene raskt etterpå, i tillegg til å ha brukt noe av det til kapital i farmasiselskapet Retrophin som han akkurat hadde startet.

Da investorene etter hvert ba om pengene tilbake skal han ha funnet på unnskyldninger for å utsette det, og foreslått alternative måter å betale dem tilbake på, ifølge aktoratet. Det var da han angivelig skal ha stjålet aksjer fra Retrophin.

Shkreli ble imidlertid ikke funnet skyldig i punktene som var knyttet til Retrophin. Det var disse punktene som ble ansett som de mest alvorlige.

Les også

Økokrim: Flere lurt i opsjonshandel i utlandet

Les også

Statoil saksøkes for klimaendringer

Les også

Forbrukerrådet ber folk rømme Silver så fort som mulig

Publisert:
Gå til e24.no