Mer uro rundt Telenor-ansettelse

Samtidig som Telenor måtte forklare seg om forhold rundt ansettelsen av ny toppsjef, erkjenner mannen som fikk jobben, at selskapet har fått seg en solid ripe i lakken.

TRIST: Telenor-sjef Sigve Brekke blir «lei seg» når folk stiller spørsmål ved Telenors tillit.
Publisert: Publisert:

– Når folk stiller spørsmål ved tilliten til Telenor, blir jeg lei meg, for det er ikke det Telenor jeg kjenner, sier konsernsjef Sigve Brekke i et intervju med NRK torsdag.

Samme dag møtte næringsminister Monica Mæland (H) fungerende styreleder i Telenor, Franck Dangeard.

Han måtte da forklare regjeringen hvorfor og hvordan telegiganten ansatte Brekke som ny konsernsjef, skrev DN før møtet.

Mæland sier det er styrets ansvar å ansette konsernsjef, og at hun har vært orientert av nå avgåtte styreleder Svein Aaser om at det skal ha vært en grundig prosess.

– Når det nå stilles spørsmål om prosessen og kommer nye påstander, er det naturlig å følge opp saken med Telenor. Derfor hadde jeg i dag et møte med fungerende styreleder. Utover det har jeg ingen kommentarer, skriver Mæland i en epost til NTB.

– Jobber for kvinneandel

Brekke fikk jobben som Telenor-sjef, til tross for at Mæland ba selskapet lete aktivt etter kvinnelige kandidater som kunne bli Jon Fredrik Baksaas' etterfølger som konsernsjef. Staten eier 54 prosent av aksjene i Telenor.

– Jeg er ikke stolt av antallet kvinner i Telenors ledelse. Jeg ser at det er noe vi må gjøre noe med, sier Brekke.

Han viser til at selskapet nå har etablert et kvinnenettverk for å bedre rekrutteringen.

Et annet tiltak er et program der alle som sitter i konsernledelsen, skal dyrke fram en gruppe kandidater som skal være aktuelle kandidater når de selv skal skiftes ut. Blant disse skal minst 40 prosent være kvinner.

I dag er mer enn 160 av Telenors 200 øverste ledere menn, ifølge Brekke.

– Overraskende

Det kommer stadig fram flere detaljer om prosessen rundt ansettelsen av ny konsernsjef. Mæland sier torsdag kveld til VG at Aaser ringte henne 4. mai med beskjed om at han ville presentere tre mannlige kandidater for styret i selskapet.

Selv etter å ha fått direkte spørsmål fra næringsministeren om hvor det var blitt av kvinnene, skal Aaser ha gått videre med sin liste.

– Under prosessen med ansettelse av ny sjef for Telenor forsikret Aaser meg om at det var kandidater fra begge kjønn med i prosessen. Dagen før styret fattet beslutning om ansettelsen, ble jeg orientert om resultatet. Og det var at det var tre menn og ingen kvinner som skulle presenteres for styret dagen etter. Det var overraskende, sier Mæland til VG.

Beklager CV-rot

I tillegg til spørsmål rundt kvinneandel og kvinnelige kandidater til topplederjobben har Telenor fått mange kritiske spørsmål rettet mot seg for sitt engasjement i det korrupsjonsmistenkte selskapet Vimpelcom.

Også uklarheter i Brekkes egen CV har gitt mye negativ omtale.

– Jeg har ikke vært nøye nok i to eller tre sammenhenger. Det tar jeg ansvar for, og det beklager jeg. Jeg beklager også at denne CV-saken har vært med å legge sten til byrden for Telenor, sier Brekke.

Telenor var for øvrig ikke særlig ivrig etter å kommentere hva som ble sagt på torsdagens møte med Næringsdepartementet.

– Telenor er opptatt av å ha en god dialog med vår største eier. Styrets nestleder har i dag møtt statsråd Mæland som en del av denne eierdialogen, skriver pressekontakt Glenn Mandelid i en SMS til NTB.

Publisert: