Ryanair-sjefen spår Norwegians død for fjerde gang

– Dette har O'Leary sagt i årevis. Påstandene er basert på oppspinn, sier Norwegian-talsperson.

ARG KONKURRENT: Ryanair-sjef Michael O'Leary hevdes å ha en agenda med utspillene sine. Dette er fjerde gang han spår konkurrentens død.
Publisert: Publisert:

Ryanair-sjef Michael O'Leary har nok en gang uttalt at han tror Norwegians ende er nær.

Ved konferansen Airlines for Europé i Brüssel fikk O'Leary ifølge Bloomberg News spørsmål om han tror flere europeiske flyselskap kan komme til å gå konkurs, etter at Air Berlin og Monarch Airways aldri kom seg inn i 2018.

Svaret: Ja, Norwegian blir neste selskap ut.

Dette er fjerde gang Ryanair-sjefen spår Norwegians død.

  • I 2007 sa han at Norwegian er for lite internasjonalt til å klare seg alene, og at de ville bli kjøpt opp av SAS.
  • I 2009 spådde han Norwegians konkurs innen fem år.
  • Og i september i fjor uttalte han at Norwegian famler rundt i blinde og vil gå tom for cash i løpet av fire-fem måneder.

Michael O'Leary har altså til gode å treffe med spådommene.

I en kommentar skriver Norwegian-talsperson Astrid Mannion-Gibson det følgende:

– Dette har O’Leary sagt i årevis. Disse påstandene er basert på oppspinn. Useriøse utspill som dette fra konkurrenter ønsker vi rett og slett ikke å bruke tid på.

Les også

Kjos om O’Leary-påstand om pengetrøbbel : – Det er nonsens

Aksjen falt forrige gang

Men det betyr ikke at Ryanair-sjefens utspill ikke har mulighet til å påvirke. Norwegian-kursen falt på børsen i september etter forrige angrep. Mandagen etter uttalelsene var aksjen ned nesten seks prosent fra starten av børsdagen – en reaksjon på O'Learys kommentar, hevdet analytiker Karl Johan Molnes i Norne Securities til E24.

Analytiker-kollega Kenneth Sivertsen i Pareto Securities var imidlertid uenig og mente fallet burde sees i en større sammenheng.

– At kursen faller står nok ikke bare for O’Learys regning. Det er vanskelig å si hva han legger i det, men historisk sett har han en agenda med det han sier, sa Sivertsen til E24.

Drittåret 2017

På det fjerde skal det skje heter det når man ikke treffer på tredje forsøk. Og denne gang kan Ryaniar-sjefen underbygge uttalelsene med tallene fra Norwegians fjerde kvartalsrapport for 2017.

Etter en kjempesmell på tampen av året endte selskapet i underskudd for første gang siden 2014 – helt i tråd med konsernsjef Bjørn Kjos' tidligere beskrivelser av 2017 som «et drittår».

– Vi er ikke fornøyd i det hele tatt med dette resultatet. Samtidig var 2017 preget av global vekst, nye ruter, høy fyllingsgrad og fortsatt flåtefornyelse, sa Bjørn Kjos til E24 den gang.

Han ser imidlertid lysere på 2018. Blant annet er det ingen pilotmangel nå, slik det var i 2017.

Publisert: